Μουσείο Τυπογραφείας

Η μεσαία τάξη και ο Στάλιν

Κύριε διευθυντά,
θα σας είναι βέβαια γνωστό ότι ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο γνωστός μας Στάλιν, ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης 1922-1953 υπέφερε ο μακαρίτης από αϋπνίες. Του άρεσε όμως να κάνει πλάκες, όπως λένε κυρίως οι αντισταλινικοί.
Γι’ αυτό είχε βρει ένα σωσία και όταν δεν είχε ύπνο τα βράδια, έπαιρνε το σωσία του και έκαναν μια βόλτα με το τζιπ στους δρόμους της παγωμένης Μόσχας.
Οπου έβλεπαν κανέναν φουκαρά Μοσχοβίτη και ήταν σταφίδα της μεθιάς από τη βότκα, σταματούσαν το αυτοκίνητο, κατέβαιναν και τον χαιρετούσαν στρατιωτικά. Δεν είναι  γνωστό, πόσοι απ’ αυτούς τους φουκαράδες έμεναν… κόκαλο από καρδιά, βλέποντας ξαφνικά μπροστά τους δύο Στάλιν. Προσωπικά, πιστεύω, ότι και ένας Στάλιν μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα θα τους ήταν αρκετός.
Την πλάκα του πάντως ο Στάλιν την έκανε. Τα γράφω αυτά, γιατί τώρα τελευταία γίνεται μεγάλη κουβέντα για τη λεγόμενη μεσαία τάξη του λαού μας, που κάποιοι από τους πολιτικούς μας τη βάζουν σε ένα πλαίσιο οικογενειακού εισοδήματος από 15 έως 30.000 ευρώ, και άλλοι την πάνε λίγο παραπάνω 30-70.000 ευρώ το χρόνο, και ο ένας κατηγορεί τον άλλο ότι εκείνος τη “χτύπησε” περισσότερο και είναι τώρα στην κατάσταση που ξέρουμε όλοι μας, τόσο βαριά τραυματισμένη.
Δεν θα πάρω θέση εγώ, απλά θα ήθελα να αναφέρω δυο παραδείγματα, για να θυμηθούμε γιατί σαν λαός μου φαίνεται ότι δεν διακρινόμαστε για το καλό μας θυμητικό. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, τα παραδείγματα είναι στρογγυλοποιημένα.
– Το 2009 μια επιχείρηση με κέρδος 30.000 € είχε 12.000 αφορολόγητο και εφορολογείτο για 18.000 € με 20% και πλήρωνε φόρο 3.600 ευρώ.
Το 2014 που είχε καταργηθεί το αφορολόγητο και είχε αυξηθεί ο φόρος στο 26%, είχαμε 30.000 € x 26% = 7.800 €, αύξηση φόρου στην επιχείρηση κατά 116,7%.
– Το 2009 επιχείρηση με κέρδος 20.000 € είχε 12.000 € αφορολόγητο και εφορολογείτο για 8.000 x 20% = 1.600 €. Το 2014 που είχε καταργηθεί το αφορολόγητο και είχε αυξηθεί ο φόρος στο 26%, φορολογείται όλο το εισόδημα και έχουμε 20.000 x 26% = 5.200 €. Ετσι έχουμε από 1.600 € φόρο το 2009 σε 5.200 € το 2014, αύξηση κατά 225%.
Για τις συντάξεις που ξέρω καλύτερα, επειδή είμαι συνταξιούχος, δεν μπορώ να παραπονεθώ επειδή μας έκλεψαν το 50% της σύνταξης γιατί πιστεύω ότι το έκαναν για το καλό μας.
Σαν σοβαροί και λογικοί άνθρωποι που είναι οι πολιτικοί μας, σκέφτηκαν ότι οι συνταξιούχοι σαν γέροντες άνθρωποι που είναι, δεν μπορεί, άλλος θα έχει σάκχαρο, άλλο χοληστερίνη, άλλος πίεση κ.λπ., γι’ αυτό είπαν ας τους πάρουμε τουλάχιστον τη μισή σύνταξη να τους κόψουμε τις εξόδους από το σπίτι, γιατί αν βγει κάποιος και καθήσει στο Ζαχαροπλαστείο και μπει στον πειρασμό να φάει ένα γλυκό, ανεβαίνει το σάκχαρο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί. Αν πάλι κάνει το λάθος και πάει στην ταβέρνα με κανένα φίλο και φάνε παϊδάκια, να η χοληστερίνη στα ύψη με κίνδυνο κανένα καρδιακό.
Αλλά το χειρότερο είναι να πάνε στο καφενείο για καφέ ν’ αρχίσουν και το εθνικό μας σπορ τη συζήτηση για την πολιτική, να τους ανέβει η πίεση και να κινδυνεύουν για εγκεφαλικό. Είπαν λοιπόν, να μένουμε στο σπίτι και να μετράμε τον χρόνο που περνά…
Ο Στάλιν έκανε πλάκα σε μεθυσμένους. Οι πολιτικοί μας, αυτοί που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας και οδήγησαν τον λαό μας στη φτώχεια και την ταπείνωση, και θέλουν τώρα να μας σώσουν, ασφαλώς μας κάνουν πλάκα, θεωρώντας μας μεθυσμένους. Λέω όμως να μην τους κρατάμε κακοσύνη και να μην έχουμε απαίτηση να υπερβούν τον εαυτό τους.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Σταύρος Εμμ. Καυκαλάς
συνταξιούχος ΟΤΕ, τέως κοινοτάρχης Ασκύφου της Κοινότητας Ασκύφου, όχι της Δημοτικής Κοινότητας

1 σχολιο

  • [Γιώργος Κ.] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ένας από τους λόγους που χρεοκόπησε η Ελλάδα ήταν οι πολύ ψηλές συντάξεις που έπαιρναν από πολύ νωρίς οι πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που είχαμε. Όταν πήγαινε κάποιος να πει πως αυτό θα οδηγούσε στην χρεοκοπία, τον έλεγε ο λαός προδότη. Τώρα είναι προδότης αυτός που έδινε αυτά που δεν είχε το κράτος να δώσει. Ό, τι και να έκαναν λοιπόν οι πολιτικοί, προδότες θα καταλήγαν στα μάτια του λαού. Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τα μάτια του λαού;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.