Μουσείο Τυπογραφείας

Οι μαθητές του 1ου Γ.Λ. Χανίων διερευνούν τον κόσμο της εργασίας στην Ευρώπη του 21ου αι.

Το 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων για τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019 συμμετέχει ως εταίρος σε Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο “World of work”.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από τη Σλοβενία (συντονιστής προγράμματος), την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία  και τη Φινλανδία και χρηματοδοτείται με πόρους της Ε.Ε. που για την Ελλάδα διαχειρίζεται το Ι.Κ.Υ..
Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση αθητών με τη διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης εργασίας καθώς και η διερεύνηση της αγοράς εργασίας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός οι μαθητές μελετούν την αγορά εργασίας, τη διαδικασία εύρεσης εργασίας, τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, τη δημιουργία προσωπικού φακέλου (portfolio) αλλά και τις δεξιότητες (soft skills) που πρέπει να καλλιεργήσουν ώστε να ανταποκριθούν στις εργασιακές  απαιτήσεις της εποχής. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν διερευνούν τρόπους  ενίσχυσης των δεξιοτήτων αυτών μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Παράλληλα, οι μαθητές καλλιεργούν τη γλωσσομάθεια, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους στη χρήση νέων τεχνολογιών, απο-κτούν εμπειρίες που αφορούν την αγορά εργασίας αλλά και έρχονται σε επαφή με διαφορετικές ευρωπαϊκές  κουλτούρες.

Συνάντηση στα Χανιά
Στo πλαίσιο του προγράμματος, και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις στη Σλοβενία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία, 14 εκπαιδευτικοί και 17 μαθητές από τα σχολεία της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας επισκέφτηκαν τα Χανιά από τις 23 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, φιλοξενούμενοι του 1ου Γ.Λ. Χανίων. Το σχολείο μας καλωσόρισε την ομάδα του Erasmus με δείπνο που παρατέθηκε στο προαύλιο με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Καθηγητών και το οποίο περιελάμβανε ποικιλία κρητικών εδεσμάτων υπό τη συνοδεία ζωντανής κρητικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλοι οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια  στα οποία δημιούργησαν αιτήσεις εύρεσης εργασίας (job application letters), συνέταξαν βιογραφικά σημειώματα με πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο (creative CV), συνέκριναν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους και διατύπωσαν προτάσεις για το ιδανικό μάθημα. Επίσης παρακολούθησαν διάλεξη της κας Αθανασίας Μαρκαντωνάκη (Χανιόραμα, Polystudio) με θέμα  “Απαραίτητες δεξιότητες στην προώθηση προϊόντων” και κατόπιν παρουσίασαν και προώθησαν τοπικά προϊόντα της χώρας τους στην είσοδο της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, μοιράζοντας διαφημιστικά φυλλάδια που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν από ένα σχέδιο μαθήματος ανά χώρα, το οποίο να στηρίζεται σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και να  προάγει διάφορες  δεξιότητες (συνεργασία, κοινωνικοποίηση, αλληλοσεβασμό κ.ά.) και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες από τη σχολική τους διαδρομή.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης δραστηριότητες εκτός σχολείου. Αρχικά, μαθητές και εκπαιδευτικοί έγιναν δεκτοί στους χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης από τον κ. Σάββα Πιπερίδη (Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης) και την κα Μαυρίδου Θέλμα (Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων). Στη συνέχεια,  παρακολούθησαν παρουσίαση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την ομάδα ΤUCER (Tuc Ecο Racer) και ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια TIE Lab (Σχολή Αρχιτεκτονικής) και  Sense Lab (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων).
Επίσης, επισκέφτηκαν το ελαιουργείο     «Τerra Creta” στο Κολυμβάρι Χανίων,  όπου ξεναγήθηκαν από την κα Μαρία Φαλελάκη και τον κ. Καρμπαδάκη Μανώλη.
Κατόπιν, βρέθηκαν  στο Βοτανικό πάρκο όπου  ξεναγήθηκαν από τον κ. Πέτρο Μαρινάκη και δοκίμασαν πιάτα της κρητικής κουζίνας.
Τέλος,  έγιναν δεκτοί από το Δήμαρχο Χανίων κ. Βάμβουκα ο οποίος τους καλωσόρισε στην πόλη των Χανίων.Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος είναι το Μάρτιο του 2019 στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου θα ολοκληρωθούν οι δράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.
Από το 1ο Γ. Λύκειο Χανίων συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι :
Εκπαιδευτικοί: Σπ. Κούρτης (συντονιστής), Βερνάρδου Μαριάννα, Βουτσαδάκης Ελ., Καρτσωνάκη Ελ., Κυριακάκη Γ., Μαρκάκη Μ., Παπαναγιώτου Μ., Μπενιουδάκης Μ., Σμυρναίος Στ.
Μαθητές: Αλέξη Αννα Μαρία, Αποστολάκη Αναστασία, Βασιλείου Θεόδωρος, Βουράκης Δημήτρης, Γαυγιωτάκη Ευαγγελία, Γιαννουλάκη Εμμανουέλα, Γκοτσιασβίλι Αννα Μαρία, Καλογεράκης Γιάννης, Κουκλάκη Νίνα, Λιονής Ακης, Λιοτσάκη Στέλλα, Μακράκης Στέλιος, Μαρνελάκη Γεωργία, Μαστορακάκη Ειρήνη Μαρία, Μαυρομάτη Στέλλα, Τρασιάν Μαρία, Μουστεράκη Στέλλα, Μπατζακη Αργυρώ, Παπαγρηγοράκη Αθηνά, Πετράκη Νίκη, Σημαντηράκη Λίνα, Τζετζαϊλίδης Γιώργος, Τζινευράκη Φαίδρα, Φραγκιαδάκη Μαρία .

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.