Μουσείο Τυπογραφείας

Η Ιστορία της Ελλάδας σε 231 πιάτα

«Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα» είναι ο τίτλος του λευκώματος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίλητος» και μέσα από τις 220 σελίδες του παρουσιάζεται η σπανιότερη και πληρέστερη συλλογή πιάτων, που υπάρχει σε δημόσια ή ιδιωτική συλλογή και η οποία ανήκει στην Λόλα Νταϊφά.
2Πιάτα που κατασκευάζονταν με μεράκι στη Σύρο, στον Πειραιά, στην Πάτρα, στην Αθήνα και χρονολογούνται από το 1863 μέχρι και το 1973. Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων, παρουσιάζονται γεγονότα που “σφράγισαν” την ιστορία της χώρας μας, από τους αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο αναγνώστης της συλλεκτικής έκδοσης «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα, 1863-1973- Συλλογή Λόλας Νταϊφά» της Κατερίνας Κορρέ – Ζωγράφου, θα  “συναντήσει” από τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, τον Σπύρο Μερκούρη όπως και μια πλειάδα Βασιλέων, από τον Γεώργιο Α’ έως τον Κωνσταντίνο Β’, ενώ σε ξεχωριστή ενότητα του λευκώματος, δίνεται το δημιουργικό στίγμα του Χανιώτη κεραμίστα και γλύπτη  Κώστα Ντουσάκη.
Για το πάθος της συλλογής των πιάτων, μίλησε στα “Χανιώτικα Νέα” η κα Νταϊφά: «Βλέποντας σπίτια, παλιά νοικοκυριά, αντικείμενα, βιβλία είτε να γκρεμίζονται ή να ξεπουλιούνται, ένιωσα πανικό και σκεφτόμουν πως τίποτα δεν θα μείνει από την Ελλάδα που αγάπησα. Έτσι, αποφάσισα στην αρχή να μαζεύω ακροκέραμα. Τα πιάτα ξεκίνησαν όταν επισκέφθηκα το σπίτι της Καλλιόπης Νταϊφά, που μετά από χρόνια έγινα νύφη της. Σε μια γωνιά της πιατοθήκης της κουζίνας, είδα ένα πιάτο, που είχε τον Γεώργιο Ά και την Όλγα. Εκείνη την εποχή ήμουν μια οργισμένη φοιτήτρια και απόρησα “ποιοι αγόραζαν αυτά τα πιάτα;”. “Δεν το έχουμε εμείς, μας το έφεραν με χόρτα”, μου απάντησε. Μετά το ξέχασα. Χρόνια μετά το ξαναθυμήθηκα και όταν πήγα στο δικό μου σπίτι, το ζήτησα από την πεθερά μου και μου το έδωσε. Από τότε άρχισα να το ψάχνω με το πιάτο, διάβασα και έμαθα ότι είχαν κυκλοφορήσει τέτοια πιάτα όχι μόνο με Έλληνες βασιλιάδες αλλά και με διάφορα εμβληματικά πρόσωπα, που έγραψαν ιστορία στη χώρα μας. Από τότε ξεκίνησε μια μακριά διαδρομή αναζήτησης, ιλαροτραγωδία, με τρέξιμο και περιπέτειες. Και επειδή είμαι παθιασμένη με ό,τι καταπιάνομαι, αυτή η επίμονη αναζήτηση κρατάει μια ζωή», μας επεσήμανε.
Σημαντικά κομμάτια της συλλογής αποτελούν το πιάτο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον δήμαρχο Αθηναίων και παππού της Μελίνας, Σπύρο Μερκούρη, ενώ όπως μας επισημαίνει η κα Νταϊφά, απαντώντας σε ερώτησή μας, η συλλογή δεν έχει εκτεθεί διότι είναι επίφοβη η μετακίνησή της.
Σημειώνεται ότι το λεύκωμα, θα παρουσιαστεί  σήμερα Παρασκευή στις 9 μ.μ. στο ιστορικό καφέ “Κήπος”. Θα μιλήσουν ο ευρωβουλευτής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γραμμματικάκης, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας, Δημήτρης Καμπουράκης και η Λόλα Νταϊφά. Τους ομιλητές θα καλωσορίσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, Βασίλης Σταθάκης.
Τα έσοδα από την έκδοση, που αφορούν τη συλλέκτρια, προσφέρονται στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών «Ελπίδα».

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.