Μουσείο Τυπογραφείας

Η Ευρώπη εν τάχει

Αλλο συνοχή, άλλο πράσινη διαπραγμάτευση
Οι περιφέρειες της ΕΕ προετοιμάζουν τη θέση τους σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αγγίξουν τα ταμεία συνοχής για την πράσινη διαπραγμάτευση. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε για να κάνουμε μια αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Karl-Heinz Lambertz), όπως μεταδίδει η ΕΛΕΝΑ ΣΑΝΤΣΕΖ ΝΙΚΟΛΑ από τις Βρυξελλες1. Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει επαρκείς περιφερειακές επενδύσεις μέσω της πολιτικής της για τη συνοχή καθώς και μέσω του ταμείου μετάβασης για την επίτευξη των στόχων της πράσινης συμφωνίας, αλλά αυτοί οι μηχανισμοί δεν πρέπει να υπονομεύουν ο ένας τον άλλον, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Karl -Ηeinz Lambertz την Πέμπτη (9 Ιανουαρίου). Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2014-2020, διατέθηκαν 351,8 δισ. Ευρώ για την πολιτική συνοχής – η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η χώρα μας είναι γνωστό ότι ωφελείται εξαιρετικά από τις πιστώσεις αυτές και όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενα σημειώματα μας, δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε τη μείωση, ακόμη και ποσοστιαίως των κονδυλίων που θα υιοθετηθούν στα πλαίσια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγράμματος.

Αλβανία: ανασυγκρότηση μετά τον σεισμό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για να στηρίξει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης στην Αλβανία μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα στα τέλη Νοεμβρίου , ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται δίπλα στους εταίρους της στα Δυτικά Βαλκάνια. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η διάσκεψη δωρητών για να βοηθήσει την Αλβανία στις προσπάθειές της για ανασυγκρότηση μετά τον καταστροφικό σεισμό στα τέλη Νοεμβρίου θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο τέλος του Συνεδρίου του Κολεγίου των Επιτρόπων που συνήλθε στο Ζάγκρεμπ για να σηματοδοτήσει την έναρξη της Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ.

Πώς να πάρει χρηματοδότηση
ένας φορέας από
τα κοινοτικά προγράμματα;
Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ΕΕ για το ερευνητικό ή καινοτόμο έργο σας; Η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση και τις ευκαιρίες υποβολής προσφορών είναι ο τόπος που πρέπει να πάτε.
Χρηματοδότηση και ευκαιρίες υποβολής προσφορών2
Δύο ετήσια προγράμματα αναγγέλλουν τους συγκεκριμένους τομείς που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Αναζητήστε τα στο δικτυακό τόπο Χρηματοδότησης και ευκαιριών υποβολής προσφορών, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χρονοδιάγραμμα για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων («προσκλήσεις») κατ’ έτος. Σημειώνεται ότι όλες οι προσκλήσεις μπορούν να βρεθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ – η επίσημη πηγή για όλα τα έγγραφα της ΕΕ – καθώς και στον τόπο χρηματοδότησης και ευκαιριών υποβολής προσφορών . Για να υποβάλετε την πρότασή σας, αυτό γίνεται με απάντηση στην προκήρυξη όπου πρέπει να υποβάλετε μια πρόταση πριν από την προθεσμία. Το Εγχειρίδιο του Horizon 2020 Online δίδει σαφείς οδηγίες για να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία. Το σύστημα είναι εξαιρετικά απλό! Όλες οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να εντοπίσετε έναν πιθανό εταίρο με συγκεκριμένες ικανότητες, εγκαταστάσεις ή εμπειρία, χρησιμοποιήστε τις επιλογές αναζήτησης εταίρου που προσφέρει η Κομισιόν.

Πρόκειται να απαγορευτούν στην Ευρώπη τα φυτοφάρμακα: chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl
Η Επιτροπή υιοθέτησε στην τελευταία συνεδρίασή της την έγκριση της ευρωπαϊκής αγοράς φυτοφαρμάκων chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl μετά την επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) των βλαβερών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, ιδίως τη γονιδιοτοξικότητα και τις νευροτοξικές επιδράσεις στην ανάπτυξη. Η Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη , τόνισε ότι: «Η προστασία των πολιτών από επικίνδυνες χημικές ουσίες αποτελεί προτεραιότητα της εντολής μου και του Πράσινου Συμφώνου για την Ευρώπη .Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να απαγορεύσει οποιοδήποτε φυτοφάρμακο για το οποίο έχει αποδειχθεί επικίνδυνος αντίκτυπος στην υγεία. Τώρα ζητώ από τα κράτη μέλη να αποσύρουν από τις εθνικές τους αγορές προϊόντα που περιέχουν αυτές τις δύο ουσίες. Η απαγόρευση θα ισχύσει αμέσως με την ψήφηση του σχετικού κανονισμού σε λίγες μέρες.

Γεωργία: δημιουργήθηκε μια ενιαία βάση δεδομένων για όλες
τις γεωγραφικές ενδείξεις
Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων «eAmbroasia3», που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή, συγκεντρώνει τώρα όλα τα προϊόντα που προστατεύονται από γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ) και από την ετικέτα των εγγυημένων παραδοσιακών ειδικοτήτων (STG). Η συγκέντρωση των δεδομένων σε ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης θα απλοποιήσει τις αναζητήσεις καθώς και τη διαφάνεια σχετικά με τους όρους που έχουν καταγραφεί και τις αιτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύουν νομικά περισσότερα από 3.300 ονόματα προϊόντων που οφείλουν τα χαρακτηριστικά ή τη φήμη τους στην περιοχή παραγωγής τους χάρη στο φυσικό τους περιβάλλον και τις ικανότητες των τοπικών παραγωγών. Οι γεωγραφικές ενδείξεις προωθούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτών των ειδικών προϊόντων και την παραδοσιακή τεχνογνωσία των παραγωγών τους. Κάθε γεωγραφική ένδειξη έχει ακριβείς προδιαγραφές για τον τρόπο κατασκευής του προϊόντος, ενώ παράλληλα εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων. Μεταξύ αυτών των προστατευόμενων προϊόντων, γνωστά ονόματα όπως το Champagne, η φέτα, το Prosciutto di Parma, το ούζο και η Rioja υπάρχουν πλέον στη βάση «eAmbrosia».

1. https://euobserver.com/economic/147087
2. https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/node/115#Article
3. https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.