Μουσείο Τυπογραφείας

Η Ευρώπη εν τάχει

Συνοψίζουμε το άρθρο από τους προέδρους Charles Michel (Συμβουλίου), David Sassoli (Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), και Ursula von der Leyen (Κομισιόν), που κυκλοφόρησε 31 Ιανουαρίου 2020, και αφορά το ότι από το τέλος της ημέρας αυτής η άνω από 45 χρόνια ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παύει να ισχύει. Άρα, για τους προέδρους των τριών κυρίων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, είναι αναπόφευκτα μια ημέρα προβληματισμού και μικτών συναισθημάτων – όπως θα είναι για πολλούς ανθρώπους.
Οι σκέψεις των προέδρων είναι με όλους εκείνους που βοήθησαν να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που είναι σήμερα. Εκείνοι που ανησυχούν για το μέλλον τους ή απογοητευμένοι για να δουν την άδεια καρέκλα του Ηνωμένου Βασιλείου, απ’ όπου τα βρετανικά μέλη των θεσμικών οργάνων βοήθησαν να διαμορφωθούν πολιτικές που έκαναν καλύτερη ζωή για εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον και να οικοδομήσουν μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ φίλων διαρκείας. Μαζί, τα τρία θεσμικά όργανα θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουν την επιτυχία τους. Είναι έτοιμοι, τονίζουν και είναι και φιλόδοξοι.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα παύσει να είναι μέλος της ΕΕ, θα παραμείνει μέρος της Ευρώπης. Η κοινή γεωγραφία, η ιστορία και οι δεσμοί σε τόσους πολλούς τομείς μας δεσμεύουν αναπόφευκτα και μας κάνουν φυσικούς συμμάχους.
Πάντως το αύριο (1η Φεβρουαρίου 2020) θα σηματοδοτήσει και μια νέα αυγή για την Ευρώπη, και θα συνεχίσει η ΕΕ να ενώνει τις δυνάμεις της και να οικοδομεί ένα κοινό μέλλον. Σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού εξουσίας και ταραγμένης γεωπολιτικής, το μέγεθος έχει σημασία. Και η ΕΕ μπορεί, επειδή έχει τη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο. Μπορούμε επειδή είμαστε ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος για 80 χώρες. Μπορεί επειδή είναι μια Ένωση ζωντανών δημοκρατιών. Μπορεί επειδή οι λαοί της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και αξίες στην παγκόσμια σκηνή. Μπορεί επειδή τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αξιοποιήσουν τη σημαντική, συλλογική οικονομική τους δύναμη σε συζητήσεις με συμμάχους και εταίρους – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αφρική, την Κίνα ή την Ινδία. Όλα αυτά μας δίνουν μια ανανεωμένη αίσθηση κοινού σκοπού.

Επεσαν υπογραφές επικύρωσης από το Ευρωκοινοβούλιο για το Brexit
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα γίνει επίσημα την Παρασκευή, τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών. Ουσιαστικά όμως, το Brexit θα πραγματοποιηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Οι 27 έμειναν ενωμένοι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, προς απογοήτευση του Λονδίνου και έτσι η συζήτηση για την αποχώρηση άλλων χωρών από το μπλοκ έχει εξαλειφθεί.

Τι σημαίνει το Brexit για την κλιματική δράση στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο (1);
Ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ, (είναι ακόμα συζητήσιμο)- εν τω μεταξύ, οι εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και αλλού θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα πράσινα διαπιστευτήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταδίδει ο EU Observer από ις Βρυξέλλες. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση ισχυρής δράσης για το κλίμα στην ΕΕ, αλλά οι αποδυναμωμένες σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών ως αποτέλεσμα του Brexit θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις κοινές προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου ουδετερότητας των εκπομπών κατά 20502. «Ό, τι θα συμβεί στη συνέχεια, είναι ζωτικής σημασίας το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα», ανέφερε ο σύμβουλος της Greenpeace για την κλιματική πολιτική, Sebastian Mang, στο EUobserver.

Εποχιακή ανεργία στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη
Το εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ (EA19) ήταν 7,4% τον Δεκέμβριο του 2019, από 7,5% το Νοέμβριο του 2019 και από 7,8% το Δεκέμβριο του 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε στη ζώνη του ευρώ από τον Μάιο του 2008. Η ανεργία στην ΕΕ28 το Δεκέμβριο του 2019 ήταν 6,2%, από 6,3% το Νοέμβριο του 2019 και από 6,6% το Δεκέμβριο του 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε στην ΕΕ28 από την έναρξη της μηνιαίας σειράς ανεργίας της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2000. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Δυστυχώς τη θλιβερή πρωτειά εξακολουθεί να κατέχει σταθερά η χώρα μας, ακολουθούμενη από την Ισπανία. Στον αντίποδα Η Τσεχία και η Γερμανία έχουν τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας.
Η Eurostat εκτιμά ότι 15,475 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ28, εκ των οποίων 12,251 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2019. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 80 000 στην ΕΕ28 και κατά 34 000 ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, η ανεργία μειώθηκε κατά 747 000 στην ΕΕ28 και κατά 592 000 στη ζώνη του ευρώ.

1. https://euobserver.com/environment/147318?utm_source=euobs&utm_medium=email
2. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/1180.pdf

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.