Μουσείο Τυπογραφείας

Η επαιτεία ανηλίκων στην παλιά πόλη

» Ανοιχτή επιστολή προς Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων, Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων

Όταν ο ήλιος γέρνει προς τη Δύση του το βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων παίρνει μια ειδυλλιακή εικόνα, οι φωτογραφίες των τουριστών, τα πρώτα φώτα που ανάβουν, η περιοχή αρχίζει να σφύζει από ζωή και διασκέδαση και το χρήμα, πλαστικό ή στη φυσική του μορφή να κυλά γρήγορα.
Μαζί με τους τουρίστες που αρχίζουν να πλημυρίζουν το λιμάνι κάθε βράδυ αυτήν την ώρα, υπάρχει και μια ομάδα 15-20 ανήλικων παιδιών Ρομά ηλικίας 5-10 ετών που γίνονται σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία, αντικείμενα εκμετάλλευσης από ενηλίκους ομοεθνείς τους, που καταφθάνουν και περιφερόμενα στα καταστήματα εστίασης στην πλατεία Σιντριβανιού, στο παραλιακό μέτωπο, τα γύρω στενά, αρχίζουν να επαιτούν απλώνοντας το χέρι τους και με τη διεθνή γλώσσα του κλαψουρίσματος προσπαθούν να προκαλέσουν τον οίκτο των ξένων για κάποια κέρματα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δεχτεί (με διακριτικό είναι η αλήθεια τρόπο) τα σχόλια των αλλοδαπών πελατών μας.
Το θέμα είναι σοβαρό, δεν θίγεται απλά το τουριστικό προϊόν της χώρας, θίγεται η ίδια η χώρα, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ένα ξέφραγο χωράφι, στο οποίο ανήλικα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης χωρίς η Πολιτεία να παρεμβαίνει.
Ίσως γιατί στο μυαλό των ανθρώπων αυτών γίνεται η σύγκριση με τις χώρες τους, που η Πολιτεία θα είχε άμεσα επέμβει να στείλει τα παιδιά αυτά σε οργανωμένες δομές περίθαλψης, όπου θα λάβουν μέριμνα για το μέλλον τους και την εκπαίδευσή τους, ότι οι γονείς τους θα έχαναν την επιμέλεια και τα επιδόματα που λαμβάνουν.
Τι να εξηγήσεις στους ανθρώπους αυτούς ότι εμείς είμαστε δημοκρατική χώρα ενώ αυτοί έχουν αυταρχικά καθεστώτα, ότι μπορούμε να κάνουμε και εξαγωγή Δημοκρατίας εάν θέλουν, τι να τους εξηγήσεις για την αδράνεια της Πολιτείας.
Δυστυχώς, το φαινόμενο που αναφέρουμε έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και είναι περισσότερο έντονο στα Χανιά απ’ ότι στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Εκ του Δ.Σ. της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων
Ο προέδρος      Ο γεν. γραμμ.
Κουκουράκης Ι.  Κασαπάκης Εμμ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.