Μουσείο Τυπογραφείας

Η δύναμη της εικόνας

Ολοι βρεθήκαμε τηλεοπτικοί “μάρτυρες”, μέσω της διαδικτυακής εικόνας, του βίαιου θανάτου ενός Aφροαμερικανού, του Τζ. Φλόιντ: θάνατος που προκλήθηκε από ασφυξία ενόσω ήταν πεσμένος στην άσφαλτο, από την ισχυρή πίεση του γονάτου ενός αστυνομικού. Στη Μινεσότα των ΗΠΑ.
Εκτοτε οι διαδηλώσεις εναντίον της κρατικής Αμερικανικής βίας απλώνονται σαν τη φωτιά, στην Αμερική και αλλού.
Θα μπορούσε κάλλιστα να μην υπήρχε εκείνη την ώρα δημοσιογράφος/ρεπόρτερ κι ο βίαιος θάνατος να αποδοθεί σε άλλα αίτια. Ετσι ο κόσμος δεν θα μάθαινε την πραγματική αιτία ενός βίαιου θανάτου. Δεν δεν θα ενοχοποιείτο ποτέ η κρατική βία!
Μια εικόνα, λοιπόν, είναι ικανή να εξεγείρει έναν ολόκληρο λαό που δεν χρειάζεται άλλα πειστήρια για να αντιληφθεί το μέγεθος της αδικίας. Ασχετα με το χρώμα του θύματος. Γι’ αυτό και κλιμακώνονται οι ταραχές στις ΗΠΑ καθώς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (30/5) επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές μεγάλες πόλεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους! Μάλιστα έφτασαν να διαδηλώνουν έξω από το Λευκό Οίκο…
Οι κυβερνήτες αρκετών Πολιτειών ζήτησαν τη βοήθεια δυνάμεων της Εθνοφρουράς, μετά την προειδοποίηση του προέδρου Τραμπ ότι οι πολιτειακές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερες τακτικές καθώς σε άλλη περίπτωση θα υπάρξει επέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Σαν σύγχρονος Λουδοβίκος 14ος, ο Τραμπ, μας υπενθυμίζει πως “το κράτος” είναι αυτός!
Στην Ευρώπη πάλι, (Γαλλία) έχουμε την πρόταση νόμου του βουλευτή Éric Ciotti (Les Républicains) «αποσκοπούντος στο να καταστήσει μη ταυτοποιήσιμες τις δυνάμεις τάξεως κατά τη μετάδοση της εικόνας βίας στο διαδίκτυο»! Αν ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος θα καθιστούσε δύσκολο το έργο της κάλυψης (και αποκάλυψης) πολλών γεγονότων βίας στα οποία εμπλέκονται οι δυνάμεις καταστολής. Φυσικά ένας τέτοιος νόμος -αν ψηφιστεί στη Γαλλία- πολύ γρήγορα θα μπορούσε να υιοθετηθεί από πολλές χώρες της Ε.Ε., οπότε θα υπάρξει μεγαλύτερη συρρίκνωση της ελευθεροτυπίας.
Η ελευθεροτυπία/ανεξάρτητη δημοσιογραφία ποτέ δεν ήταν “συμπαθής” στους εξουσιάζοντες. Ηδη η Γαλλία βρίσκεται στην 34η θέση (με την Ελλάδα στην 65η) στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθεροτυπίας των 180 χωρών του πλανήτη.
Οσο για τις ΗΠΑ (τη δημοκρατία πρότυπο!) του Τραμπ, αυτές βρίσκονται στην 45η θέση!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.