Μουσείο Τυπογραφείας

Η δική μας UNICEF

Αισθάνομαι ότι οφείλω να ενημερώσω για τις συνθήκες που γράφτηκε  η μελανή σελίδα της Ελληνικής Επιτροπής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ.
Ο λόγος είναι, η πολλαπλή στήριξη Χανιωτών και 10δων Σχολείων που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά της προγράμματα εδώ και 30 χρόνια.
Μέχρι το 2016, οι ετήσιοι έλεγχοι (εσωτερικός και ορκωτών λογιστών) δεν εντόπισαν παρατυπίες. Η Ελληνική Επιτροπή ήταν ψηλά στην εκτίμηση της παγκόσμιας κοινότητας των εθελοντών, όπως διαπίστωσα σε συνέδριο τους στη Ρώμη.
Πριν 2 χρόνια, μια νέα πρόεδρος διαδέχθηκε τον επί μια 15ετία πρόεδρο Λάμπρο Κανελλόπουλο που είχε υποκύψει στην επάρατο το 2015. Δυστυχώς, η νέα πρόεδρος, χωρίς ευελιξία και με μηδενική εμπειρία διοίκησης- έβλεπε φαντάσματα στα πρόσωπα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής.
Η απολυταρχική απραξία της διαίρεσε και αποθάρρυνε το προσωπικό. Το αποτέλεσμα της κακοδιοίκησης, της απόκρυψης στοιχείων και της αδιαφάνειας σε πρόσληψη στελέχους με πλαστό πτυχίο, προκάλεσε την επέμβαση της μητρικής UNICEF.
O Gary Stahl, διευθυντής της UNICEF που συμμετείχε στη Γενική μας Συνέλευση την 19.4, ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας μας. Ηταν όμως κατηγορηματικός «οι δύο έλεγχοι του 2017, που πήγαν σε βάθος 15ετίας, δεν διαπίστωσαν υπεξαίρεση χρημάτων».
«Τι έφταιγε τότε;», αναρωτηθήκαμε. Η απάντηση του ήταν ωμά τεχνοκρατική: «Κακή διοίκηση, ανεπάρκεια στην εφαρμογή πολιτικών, παρατυπίες, μη βιώσιμη δομή, έλλειψη εμπιστοσύνης σε ένα διηρημένο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Όλα αυτά δεν αρμόζουν σε οργάνωση μας».
Η Γενική Συνέλευση καταψήφισε τους ανύπαρκτους απολογισμούς της άφωνης προέδρου και την υποχρέωσε σε παραίτηση, αφού προηγουμένως είχε παραιτηθεί όλο το Εκτελεστικό Συμβούλιο.
«Εκτιμούμε το έργο και το πάθος των εθελοντών και των υποστηρικτών μας στην Ελλάδα. Η UNICEF έχει 90% αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα, την υψηλότερη στον κόσμο».
Με αυτά τα λόγια  έκλεισε την δευτερολογία του ο Gary Stahl υποσχόμενος ότι θα μεταφέρει την αγωνία μας για επανεξέταση της απόφασης.
Δυστυχώς, η ωραία περιπέτεια που ξεκίνησε μια δράκα ανιδιοτελών εθελοντών πριν 40 χρόνια κάνει μια ανάπαυλα. Ευχή η UNICEF, η αρωγός των παιδιών, να συνεχίσει την παρουσία της στην Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.