Μουσείο Τυπογραφείας

Οι διαφημιστές διαλέγουν Κρήτη

Η Κρήτη πράγματι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις διαφημίσεις. Θα τη δεις να τρυπώνει σε τηλεοπτικά σποτάκια τραπεζών, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μέχρι και διαφημιστικές καμπάνιες πολυεθνικών έχουν κατά καιρούς βασιστεί στο νησί.
Η σχέση της Κρήτης με το Marketing αποτυπώνεται σε δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Από τη μια μεριά βλέπουμε τα τηλεοπτικά σποτ της Περιφέρειας Κρήτης, τα οποία κατά κοινή ομολογία βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και βαδίζουν σε σωστή κατεύθυνση. Η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια, έχει αποφασίσει να συνεργάζεται και με τον Χανιώτη σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, ο οποίος μέσα από τη δουλειά του δίνει ακριβώς την εικόνα που θέλουμε όλοι.
Από την άλλη, έχουμε δει πάμπολλες φορές την Κρήτη να γελοιοποιείται μέσα από μη πετυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες της Αθήνας. Είναι αμέτρητες οι διαφημίσεις οι οποίες κατά καιρούς πέρασαν από την οθόνη της τηλεόρασης μας και δυσανασχετήσαμε όταν αντιληφθήκαμε το μήνυμα που πέρασαν στο κοινό.
Εχει κανείς αναλογιστεί γιατί όλες οι εταιρείες της Αθήνας που επιλέγουν να βασίσουν τη διαφημιστική τους καμπάνια στην Κρήτη, επιλέγουν τον ίδιο τρόπο; Όλοι θυμόμαστε διαφημίσεις με μαύρα πουκάμισα που έρχονται να απειλήσουν… τον καταστηματάρχη να τους πληρώσει τα μαχαίρια, όλοι θυμόμαστε Αθηναίους ηθοποιούς να προσπαθούν να μιμηθούν την κρητική προφορά εκφωνώντας ένα διαφημιστικό κείμενο, με αποτέλεσμα να διακωμωδούν την κρητική παράδοση.
Ο λόγος λοιπόν που όλοι οι διευθυντές Marketing αποφάσισαν να παρουσιάσουν έτσι την Κρήτη είναι απλός. Αυτή είναι η εικόνα που αποκόμισαν ερχόμενοι εδώ. Και αυτή την εικόνα τη θεώρησαν ιδανική για να “πουλήσει” τα προϊόντα τους.
Είναι καιρός λοιπόν να δουλέψουμε πάνω σε αυτή την στρεβλή εικόνα. Είναι καιρός να σταματήσουν οι “ξενομερίτες” να πιστεύουν πως στην Κρήτη κυκλοφορούμε όλη μέρα με όπλα, τρώμε και μεθοκοπάμε καθημερινά χορεύοντας…
Ήρθε ο καιρός, να μην επιτρέψουμε ξανά να διαδοθεί αυτή την εικόνα.

*Η Νάντια Αϊβάτογλου είναι σύμβουλος Marketing και ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.