Μουσείο Τυπογραφείας

Οι δεσμεύσεις του Δήμου απέναντι στον Κούνδουρο

Κύριε διευθυντά,
επισκεφθήκαμε πριν από λίγες μέρες τη Βίλα Κούνδουρου, μαζί με τον κ. δήμαρχο Χανίων και τον κ. πρόεδρο της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. Ηταν για μας συγκινητικό προσκύνημα στο σπίτι του σπουδαίου προγόνου μας. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, δυόμισυ χρόνια μετά την εκ νέου παραχώρησή του από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Χανίων, για είκοσι χρόνια και «για τις δράσεις της “Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ)”». Οι όψεις του κτηρίου μαρτυρούν εγκατάλειψη και αστοργία. Στον περιβάλλοντα χώρο λείπει ο ανδριάντας του Κούνδουρου που, σύμφωνα με το δωρητήριο του γιού του Νέαρχου, έπρεπε να είχε στηθεί μέσα σε πέντε χρόνια από τη δωρεά (1979).
Στο εσωτερικό, παντού καρέκλες, για τις ανάγκες της Φιλαρμονικής του Δήμου που έχει ήδη εγκατασταθεί, ενώ εκκρεμεί, εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο, η περιέλευση του οικήματος στην Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., υπεύθυνη για τη διαχείριση του χώρου σύμφωνα με την υπουργική απόφαση παραχώρησης.
Εκτός από δύο φωτογραφικά πορτραίτα του Μανούσου Κούνδουρου και της συζύγου του Χρυσής Χατζηγρηγοράκη και μια προεκλογική αφίσα της εποχής του, τίποτα δεν θυμίζει τον επιφανή Σφακιανό, την ιστορική διαδρομή και την προσφορά του.
Ο πρωτεργάτης της “τυχερής” Επανάστασης του 1895, βουλευτής της Κρητικής Πολιτείας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Σύμβουλος του Αρμοστή, Γενικός Διοικητής Κρήτης μετά την Ενωση, και η Ιστορία του τόπου του απουσιάζουν από το σπίτι του.
Ο κ. δήμαρχος Χανίων αναγνώρισε εκ νέου το απόλυτα εύλογο του πάγιου αιτήματός μας να τηρηθούν οι όροι της δωρεάς και της παραχώρησης της βίλας στον Δήμο Χανίων και να αποκατασταθεί η μνήμη του Μανούσου Κούνδουρου.
Η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ανανεώθηκε και δημόσια, στην εκδήλωση για τους Σφακιανούς βουλευτές επί Κρητικής Πολιτείας, που διοργάνωσε η Ενωση Σφακιανών Π.Ε. Χανίων στο Μεγάλο Αρσενάλι, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου: Θα αφιερωθεί ένα τουλάχιστον δωμάτιο της βίλας στην προσωπικότητα και την προσφορά του μεγάλου Σφακιανού, στον τόπο του και στους συλλόγους του, και θα δρομολογηθεί άμεσα η ανέγερση του ανδριάντα του στον προαύλιο χώρο της οικίας.
Προσβλέπουμε στην άμεση εκπλήρωση των επανειλημμένων δεσμεύσεων τόσο του Δήμου Χανίων, όσο και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., και παραμένουμε σε εγρήγορση για την εκπλήρωση του ιδιαίτερου χρέους και καθήκοντος όλων μας απέναντι στον Κούνδουρο και την Ιστορία της Κρήτης.

Με εκτίμηση
Δέσποινα και Πέτρος Αναστασίου, εγγόνια Μανούσου Κούνδουρου
Ανδρέας Κούνδουρος, μικρανηψιός Μ. Κούνδουρου,
πρόεδρος της “Eνωσης των Απανταχού Σφακιανών”

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.