Μουσείο Τυπογραφείας

Η αποτυχία θα σε οδηγήσει στην επιτυχία

Ετυμολογία: αποτυχία < αρχαία ελληνική ἀποτυχία < ἀποτυγχάνω < ἀπό + τυγχάνω < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *dʰewgʰ- (παράγω, δύναμαι, πετυχαίνω)

Αυτό το απόφθεγμα σίγουρα το έχεις ακούσει πολλές φορές. Θα πεις ναι καλά, δεν ισχύει, δεν έχεις αποτύχει γι’αυτό το λες. Oμως έχω αποτύχει τόσο εγώ όσο και όλοι οι άνθρωποι γύρω σου. Aλλοι στα προσωπικά άλλοι στα επαγγελματικά στα οικονομικά στις σπουδές κ.ο.κ. Σε μια κοινωνία του σωστού και του λάθους το να αποτυγχάνεις αυτόματα σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά. Μια κατάσταση που πρέπει να ξεπεραστεί διότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι ανθρώπινα και οφείλουμε να τα εκφράζουμε χωρίς ντροπή. Το ποιο είναι σωστό και ποιο είναι το λάθος ας το αφήσει ο κάθε ένας για την κρίση σου. Εσύ που έπεσες, επιβάλλεται να σηκωθείς όχι για τους γύρω σου αλλά για εσένα. Αρχικά ήρθε η στιγμή να αναγνωρίσεις το μερίδιο ευθύνης σου. Πρέπει να αποδεχτείς πως δεν φταίνε πάντα οι άλλοι ίσως κάτι και εσύ δεν έκανες όσο καλά μπορούσες. Σκέψου τι σε έκανε να αποτύχεις, ώστε την επόμενη φορά που θα σου δοθεί μια ευκαιρία να είσαι καλύτερος. Σίγουρα από μια προσπάθεια ή θα πετύχεις ή θα αποτύχεις και θα μάθεις από αυτό. Θα προσθέσεις μια ακόμα εμπειρία στη ζωή σου. Oμως αυτή η εμπειρία δεν θα σου καθορίσει τη ζωή. Το παρελθόν δεν ορίζει το παρόν και το μέλλον σου. Μην μείνεις στάσιμος επειδή φοβάσαι την αποτυχία. Προσπάθησε ξανά και ξανά και θα τα καταφέρεις. Την αδράνεια να φοβάσαι όχι την αποτυχία. Σκέψου τι μπορείς να βελτιώσεις, ξεκίνα διάβασμα, μάθε μια τέχνη, βρες ό,τι θα σε κάνει να αποδώσεις με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάνε το για εσένα όχι για τους άλλους, προσπάθησε για το δικό σου καλύτερο αύριο. Μπορείς.

◊ Ευτυχούντες ουκ επίστανται φέρειν.
– Αυτοί που ευνοήθηκαν από την τύχη [γίνονται αλαζονικοί και] δεν συμπεριφέρονται σωστά.
Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός (Ικέτιδες)

◊ Αυτό που μετράει δεν είναι η επιθυμία σου για να νικήσεις και να πετύχεις. Ολοι έχουν τέτοιες επιθυμίες. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητά σου να δουλέψεις σκληρά για να εκπληρώσεις την επιθυμία σου να πετύχεις.
Μανώλης Δουκίδης, Έλληνας συγγραφέας

◊ Η αποτυχία είναι το θεμέλιο της ευτυχίας και το μέσο με το οποίο την πετυχαίνουμε.
Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

◊ Κάθε μεγάλη επιτυχία έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο σκληρής, πολύ σκληρής δουλειάς προς μια μοναδική κατεύθυνση, έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο.
Bryan Tracy, 1944, Καναδός συγγραφέας αυτοβοήθειας

◊ Η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να ξαναρχίσεις, αλλά αυτή τη φορά πιο έξυπνα.
Henry Ford, 1863-1947, Αμερικανός βιομήχανος

◊ Είναι σκληρό να αποτυχαίνεις, αλλά είναι χειρότερο να μην έχεις προσπαθήσει ποτέ να επιτύχεις.
Θεόδωρος Ρούζβελτ, 1858-1919,
Αμερικανός πρόεδρος [1901-1909]

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.