Μουσείο Τυπογραφείας

Γρηγόρης Αρχοντάκης: «Τα νέα ήθη της δημοτικής αρχής»

IMG_0115Κατηγορώ κατά της δημοτικής Αρχής Σημανδηράκη εξαπολύει ο Γρηγόρης Αρχοντάκης , πικεφαλής της Παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας”. Με άρθρο του στα “Χανιώτικα νέα”, εστιάζει στη στελέχωση των Δ.Σ. σε Κύδων Α.Ε. αλλά και ΔΗΠΕΘΕΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά, από την εποχή της απόκτησης του Θεάτρου από τον Δήμο Χανίων το 2003, που δεν υπάρχει συμμετοχή δημοτικών συμβούλων άλλων παρατάξεων στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.».

Αναλυτικά το άρθρο Αρχοντάκη στα “Χ.ν.” έχει ως εξής:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγουμένης Δευτέρας, εντύπωση προκάλεσε στους πολίτες η ένταση που δημιουργήθηκε αναφορικά με τον ορισμό των μελών Δ.Σ. σε μια Δημοτική Επιχείρηση.

Αυτό που ενδεχομένως δεν αντιλήφθηκαν όμως οι περισσότεροι, είναι το γεγονός ότι η παράταξή μας κατήγγειλε μια συγκεκριμένη στάση που φαίνεται να έχει υιοθετήσει η νέα Δημοτική Αρχή. Δηλαδή, το γεγονός ότι στον ορισμό μελών Δ.Σ. της ΚΥΔΩΝ Α.Ε. δεν ακολουθήθηκε η λογική της συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων.

Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να δημιουργήθηκε ένταση για τέτοια θέματα. Πάντα υπήρχε μια διάθεση συναινετική από όλες τις παρατάξεις με βάση την εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ και πάντα γινόταν προσπάθεια να βρεθεί ο τρόπος να εκπροσωπηθούν οι παρατάξεις που το επιθυμούσαν ακόμα και εάν τα ποσοστά τους δεν το επέτρεπαν.

Ειδικότερα, η ΚΥΔΩΝ Α.Ε. έχει εννιαμελές Συμβούλιο όπου η Δημοτική Αρχή με βάσει τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε για τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, ορίζει 6 μέλη. Αρα έμεναν 3 θέσεις για τις 4 υπόλοιπες παρατάξεις που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, αφού οι παρατάξεις των κ. Βουρλάκη και Ρίζου δεν επιθυμούσαν την συμμετοχή τους.

Η πρόταση μου ήταν μια από τις 6 θέσεις της Δημοτικής αρχής να δοθεί σε πρόσωπο επιθυμίας της παράταξης του κ. Σαρρή, έτσι ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις που το επιθυμούσαν. Με αυτή την πρόταση η Δημοτική Αρχή θα συνέχιζε να έχει την πλειοψηφία αφού θα είχε 5 στα 9 μέλη.

Η παρέμβαση του κ. Καλογριδάκη δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο και εξαφάνισε κάθε διάθεση συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων στο εν λόγω θέμα. Ειλικρινά θεώρησα πως το συγκεκριμένο θέμα ήταν ένα τυχαίο γεγονός και δεν αποτελούσε στρατηγική.

Δυστυχώς όμως σήμερα διάβασα τη σύνθεση των μελών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., στην οποία ο δήμαρχος, ως νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων, του μεγαλύτερου μετόχου του θεάτρου, όρισε πρόσωπα της επιλογής του χωρίς να έρθει σε καμία συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις.

Τώρα εάν ρωτήσει κάποιος για το εάν το έκανε νόμιμα η απάντηση είναι βέβαια «ναι».Η απόφαση είναι νόμιμη δεν είναι όμως σε καμιά περίπτωση ηθική να αγνοείς τα 4/5 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι η πρώτη φορά, από την εποχή της απόκτησης του Θεάτρου από τον Δήμο Χανίων το 2003, που δεν υπάρχει συμμετοχή Δημοτικών Συμβούλων άλλων παρατάξεων στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Δυστυχώς, αυτά είναι τα νέα ήθη που εγκαθιστά η παρούσα Δημοτική Αρχή, υιοθετώντας μια λογική απαξίωσης κάποιων κανόνων ηθικής που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια και τορπιλίζοντας κάθε δυνατότητα διαπαραταξιακής συναίνεσης.

Καλή αρχή κ. δήμαρχε!

Γρηγόρης Αρχοντάκης,ι επικεφαλής της Παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας”».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.