Μουσείο Τυπογραφείας

Γνωριμία με τις αγιογραφίες του Δημήτρη Κοκότση

Να ξεναγηθούν στην αγιογραφία – ζωγραφική του σπουδαίου Κισσαμίτη ζωγράφου Δημήτρη Κοκότση σε μια διαφορετική ξενάγηση μέσα στον Μητροπολιτικό ναό των Χανίων, την “Τριμάρτυρη”, είχαν την ευκαιρία όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης ( Ι.Λ.Α.Ε.Κ. )
Ξεναγός και διαμεσολαβητής στη “συνομιλία” με την αγιογραφία – ζωγραφική του Κοκότση ήταν ο Αντώνης Πετρουλάκης, ζωγράφος, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τέως πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων « ο Χρυσόστομος », ο οποίος τιμήθηκε από την Ι.Λ.Α.Ε.Κ για «την επί μισό αιώνα προσφορά του στην Ζωγραφική, στον Πολιτισμό, στον “Χρυσόστομο” και στα Χανιά».
Ο κ. Πετρουλάκης που χαρακτήρισε τον Μητροπολιτικό ναό των Χανίων ως μια “άτυπη Πινακοθήκη” της πόλης, καθώς περιέχει αγιογραφίες όλων των σχολών, μίλησε για τον ζωγράφο Δημήτρη Κοκότση ο οποίος σε ηλικία 28 ετών είχε φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς τους Αγίους Πέτρο και Παύλο στις κολώνες πάνω από το τέμπλο του ναού, αγγέλους κι άλλες αγιογραφίες μνημειακής ποιότητας.
Ο Κοκότσης ο οποίος γεννήθηκε 1894 στον Αγ. Γεώργιο Κισσάμου αλλά μεγαλούργησε στην Αμερική, ζωγράφιζε κυρίως προσωπογραφίες και έργα του υπάρχουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης μέχρι τον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος είχε ζωγραφίσει τα πορτρέτα του Ελ. Βενιζέλου, του Τρούμαν και άλλων προσωπικοτήτων και τα έργα του θεωρούνται προσωπογραφικά αριστουργήματα.
Κείμενα και κριτικές για τον ζωγράφο Δημήτρη Κοκότση ανέγνωσε η ιστορικός τέχνης και μέλος της Ι.Λ.Α.Ε.Κ Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, η οποία ανέφερε ότισπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1916 έως το 1922 και στη συνέχεια φιλοτέχνησε ένα εκτεταμένο τμήμα της Μητρόπολης Χανίων ενώ για τις αγιογραφίες του χρησιμοποίησε ως μοντέλα μαθήτριες του από το Γυμνάσιο Χανίων όπου δίδασκε, τις οποίες απεικόνισε ως αγγέλους. Ο Κοκότσης πήρε υποτροφία για το Παρίσι όπου σπούδασε στην Ακαδημία Τζουλιάν μέχρι το 1930. Το 1939 βρέθηκε στις Η.Π.Α. όπου και καταξιώθηκε ως ζωγράφος και προσωπογράφος. Θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους ακαδημαϊκούς, νατουραλιστές της γενιάς του ΄30.
Στον διπλό στόχο της εκδήλωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ι.Λ.Α.ΕΚ. Κώστας Μουτζούρης ο οποίος επεσήμανε ότι: «θέλαμε να γνωρίσουμε τις αγιογραφίες του ζωγράφου Κοκότση και παράλληλα να πούμε ένα δημόσιο ευχαριστώ στον Αντώνη Πετρουλάκη που για περισσότερο από 50 χρόνια προσφέρει στη Ζωγραφική, στον Πολιτισμό, στις Τέχνες και τα Χανιά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πετρουλάκης, πριν 20 χρόνια είχε συντηρήσει αφιλοκερδώς τις αγιογραφίες του Δημήτρη Κοκότση στην Τριμάρτυρη, γεγονός στο οποίο έκανε ιδιαίτερη μνεία ο εφημέριος του Ναού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.