Μουσείο Τυπογραφείας

Για το Μνημείο της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής στις Βρύσες

Την ανάδειξη της επετείου ίδρυσης της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής Απελευθέρωσης της Κρήτης (Επαναστάσεως 1895 – 1898) τόνισαν αναγνώστες μας με αφορμή την παρουσίαση του μνημείου το οποίο βρίσκεται στις Βρύσες Αποκορώνου, από αυτή τη στήλη στο φύλλο του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου.
Αναγνώστες που επικοινώνησαν με την εφημερίδα, αναφέρθηκαν στην επέτειο αυτή και στις προσπάθειες απελευθέρωσης της Κρήτης. Παράλληλα, σημείωσαν ότι ξεχασμένο φαίνεται το μνημείο και η ιστορία του.
Ως γνωστόν ή Μεταπολιτευτική Επιτροπή Κρήτης συγκροτήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη το 1895 και ένα μόλις μήνα μετά την συγκρότησή της, στις 7 Οκτωβρίου 1895, προχώρησε στην επιτυχή οργάνωση και επέκταση της τελευταίας επανάστασης της Κρήτης.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 2 Μαΐου 1954 από τον πρίγκιπα Γεώργιο.
Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμα των “Χανιώτικων νέων” στις 4 Απριλίου 2016, αναφέρεται ότι «αιώνιο σύμβολο των αρετών και των ιδεών που ώθησαν τα μέλη της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής (απ’ τον Αποκόρωνα τα περισσότερα) να ηγηθούν του κρητικού λαού και να τον οδηγήσουν στον δρόμο προς την ελευθερία είναι το από λευκό πεντελικό μάρμαρο επιβλητικό μνημείο, έργο του γλύπτη Γιάννη Κανακάκη, που βρίσκεται στην πλατεία των Βρυσών.
Μία έκφραση ευγνωμοσύνης και θαυμασμού, ιδέα του δικηγόρου Μιχαήλ Ι. Φραντζεσκάκη στον ανώνυμο Κρητικό επαναστάτη που όρθωσε το ανάστημά του για να ζητήσει την αυτονομία του νησιού κατ’ αρχάς και την ένωσή του με τη μητέρα Ελλάδα».
Το ιστορικό αυτό γεγονός αξίζει να ξαναέρθει στην επικαιρότητα με την διοργάνωση εκδήλωσης στο μνημείο στις Βρύσες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.