Μουσείο Τυπογραφείας

Για την ονομασία του Αζωγυρέ

Κύριε διευθυντά,
απαντώντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσω της στήλης τον αναγνωστών των Χανιώτικων Νέων, για το ίδιο θέμα την ονομασία του χωρίου Αζωγυρέ Παλαιοχώρας που κοντεύει να λάβει διαστάσεις Σκοπιανού, τώρα απευθύνομαι στις δυο δημοσιεύσεις, η μια που έγινε στις 15-01-18 από τον Γεώργιο Λουπάση φιλόλογο και η δεύτερη στις 26-02-18 Από τον κύριο Αντώνη Πλυμάκη.
Όπως ο και ο κύριος Ντουντουλάκης στις 21-12-17 ισχυρίζονται ότι ο σωστός τρόπος γραφής της ονομασίας του χωριού μας είναι με Όμικρον επειδή έχουν βρει στοιχεία του παρελθόντος κάποιων ανιστόρητων ή ανήξερων, των εποχών εκείνων που δεν γνώριζαν ότι η προέλευση τις ονομασίας μας έρχεται από τη λέξη Ζωή και γύρο = ένα χωριό περιβαλλόμενο από Ζωή, στηρίζονται επίσης σε αναφορές Ενετών που δεν έχουν καν το Ω στο λεξικό τους και περιμένουν από αυτούς να έχουν γράψει σωστά το όνομα  του χωριού μας.
Ε λοιπόν!!, εμένα μου αρκεί να το βλέπω σωστά γραμμένο σε ορθά κείμενα ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας όπως και το Ημερολόγιο που εκδόθηκε από τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου το έτος 2008 και είναι αφιερωμένο στους 99 Άγιους Πατέρες που ηγέτης τους ήταν ο Αγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, και επέλεξαν το χωριό μας προ 700 και πλέον έτη για την τελευταία τους κατοικία, μου αρκεί που πατώ τα αγιασμένα χώματα που βάδισαν, χώματα που μάλιστα πατήθηκαν και από τον Οσιο Ιωάννη τον Ξένο που γεννήθηκε το 970 μετά Χριστόν και οικοδόμησε στο χωριό μας τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Αικατερίνης που σώζεται έως και σήμερα.
Τους θυμίζω την κρητική φράση αζωντανός – ζωντανός όπως αναφέρεται και σε πολλά βιβλία και εξαίρετες ποιητικές συλλογές όπως αυτήν του κυρίου Μανουρά, Ανεμικές Εκδόσεις Αεράκης 2004, σελίδα 43 ο ντελικανής και βεβαίως το ποιητικό μυθιστόρημα του ίδιου του πατέρα μου πρώτη μέρα του Μαΐου που αναφέρει πολλαπλές φορές το χωριό μας.
Σαν να μην φτάνει αυτό, έχουν ξεσπάσει και ηλεκτρονικές διενέξεις μεταξύ χωριανών μας που ξέρουν από τα γεννοφάσκια τους την ορθή ονομασία του χωριού μας και τρίτον που έχουν επηρεαστεί από τις δημοσιεύσεις αυτές και βρίσκουν βάση σε τυπογραφικά λάθη διαφόρων πινακίδων σημάνσεως, ορισμένες εκ τον οποίων έχουν μάλιστα αναγκάσει διαφόρους διαχειριστές σελίδων ΦΒ να προχωρήσουν σε διαγραφή αναρτήσεως ώστε να σταματήσουν oi κόντρες.
Μου είναι αδύνατον να πιστέψω τη στιγμή που εμείς σαν ακριτικό και σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό αγωνιζόμαστε να μείνουμε στην κυριολεξία στον χάρτη, να μας βάλουν από όλες της κατευθύνσεις και να προσβάλουν τα λεγόμενα των ίδιων τον προγόνων μας, μεταξύ αυτών και του Γενικού Οπλαρχηγού Κωνσταντίνου Κριάρη του γιου του Βουλευτή και συγγραφέα Αριστείδη του αξιοσέβαστου αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπαγρηγοράκη που άφησε όλη του την περιουσία σε μορφή Κληροδοτήματος στο χωριό μας, του αξιόλογου διδασκάλου Θεοδώρου Κριάρη που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Αουσβιτς και πολλών άλλων συγχωριανών μας, της τιμής και των γραμμάτων που από τη μέρα που γεννήθηκαν, τον Αζωγυρέ τον έγραφαν με Ω, οι διενέργειες αυτές είναι πλέον προσβολή προς τη μνήμη τους .
Γεγονός που μου προκαλεί ανησυχίες και αρχίζω να στρέφω την προσοχή μου στους πραγματικούς λόγους που ορισμένοι επιδιώκουν με τόσο πάθος την αλλαγή της ονομασίας μας.
Τα μέλη του Πολιτιστικού μας Συλλόγου συγκεντρώθηκαν προ ημερών και με πίεσαν να δώσω μια τελευταία απάντηση και να μεταφέρω τις επιθυμίες τους για παύση αυτών των δημόσιων συζητήσεων που αφορούν στην πραγματικότητα μόνο εμάς. Φανταστείτε να έχετε ονομάσει το παιδί σας παραδείγματος χάριν Ιωάννη και να έρχονται κάποιοι και να σας λένε τον πάππου σου τον έλεγαν Μανώλη και Μανώλη να το Φωνάζεις.
Επειδή αρκετά σας κούρασα, θέλω να καταλήξω ότι δικό μας το χωριό, δική μας και η επιλογή στο πώς θα ονομάζεται, και παρακαλώ όλους τους από έξω να μην ασχολούνται πλέον με την ονομασία μας και αν τόσο πολύ θέλουν να βαφτίσουν ένα τόπο, ας βοηθήσουν τη διεθνή κοινότητα να βρει μια νέα ονομασία για τα Σκόπια.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ευτύχιος Αντωνίου Κουκουτσάκης
πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αζωγυρές

1 σχολιο

  • [Γιώργος Λουπάσης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Με ψυχραιμία, συνιστώ στον κ. Κουκουτσάκη να ξαναδιαβάσει το άρθρο μου. Είναι γραμμένο σε γλώσσα ελληνική.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.