Μουσείο Τυπογραφείας

Για να μάθουμε να κουβεντιάζουμε…

Εμπρος λοιπόν δεύτερε και κρυφέ μου εαυτέ
Καιρός να προφέρεις με δέος τα λόγια
που αρμόζουν στην περίπτωση
Και δη τα ωραία και τα απαγορευμένα
Οδ. Ελύτης

Η πλειοψηφία των πολιτών πια εκδηλώνει τη θέληση να απορρίψει τη σημερινή βαρβαρότητα, απορρίπτοντας τα κόμματα της συγκυβέρνησης και όσους τα υποστηρίζουν, απορρίπτοντας τους μικρούς και μακρούς βραχίονες τους, θεσμούς και όργανα που τους συντηρούν. Ομως ποιο πραγματικά είναι το δίλημμα σήμερα;
Οσοι σήμερα επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε όσους ευαγγελίζονται τη σωτηρία του λαού [ενώ μπροστά μας περιμένουν τα γκούλαγκ] και σε όσους προσπαθούν να συγκροτήσουν τη στρατηγική μιας σχετικής ουτοπίας.
Η δόμηση αυτής της στρατηγικής είναι μια ευκαιρία για συσπείρωση και δράση των πολιτών. Για πιο δίκαιη κατανομή των πόρων, των πρώτων υλών, των αγορών, των πνευματικών αγαθών. Για κάλυψη με ένα προστατευτικό δίχτυ των αδύναμων, των παριών, των εξορίστων απ’ το κοινωνικό σώμα.
Ειναι ανάγκη να κατακτηθεί η ενότητα των πολιτών και η πραγμάτωση αυτού του σχεδίου στη βάση αυτής της στρατηγικής. Είναι ανάγκη αυτό το κύμα να πείσει και να ηγεμονεύσει στην κοινωνία για να ξεφύγουμε απ’ τη σημερινή ντροπή.
Ας έχουμε φτάσει στις εσχατιές της απογοήτευσης, της απελπισίας, της αναξιοπρέπειας, της δειλίας, της μοιρολατρείας και της υποταγής. Απ’ το κουτί της Πανδώρας, όπου κρύβονταν όλα τα δεινά του κόσμου, οι Αρχαίοι Ελληνες έβγαζαν την ελπίδα τελευταία. Μα και το καλό και το κακό το είχαν τοποθετήσει στο ίδιο πυθάρι. Αν ήταν χώρια όλοι το καλό θα διάλεγαν. Μα τότε η ζωή δεν θα είχε νόημα… Μαζί με το καλό έπαιρνες και το κακό. ΑΝΑΤΡΟΠΗ λοιπόν χωρίς δισταγμούς, χωρίς μεμψιμοιρίες, για τη δράση, για τη θεωρία μα και την πράξη, για την ελπίδα.
Για να μάθουμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά. Για να είναι το ναι ναι και το όχι όχι. Γιατί μ’ αυτούς τους έξυπνους που μας δουλεύουν ή τους ηλίθιους που δεν ξέρουν τι κάνουν εκτός απ’ τους υλικούς όρους της ύπαρξής μας θα χάσωμε και την αξιοπρέπειά μας και την ψυχή μας.
Γιατί τι να πει κανείς όταν τέσσερα χρόνια τώρα υποτίθεται κυνηγούν τη φοροδιαφυγή και δεν έχουν πιάσει ούτε έναν φοροκλέφτη, εκτός απ’ τις γριές που κυνηγούν και τους παίρνουν τα πενηντάρικα. Γιατί άραγε; Τέσσερα χρόνια τώρα μεταρρυθμίζουν τη δημόσια διοίκηση, Νοσοκομεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη και τα έχουν αποδομήσει. Τέσσερα χρόνια τώρα μιλούν για μεταρρύθμιση και το μόνο που κάνουν είναι να ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο και τις υποδομές μας.
«Ελπίζω εσείς να καταφέρετε να χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή» είπε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. προ καιρού στον Τσίπρα. Κάθε Ελληνας πρέπει να κάνει σωστή ανάγνωση της φράσης. Και τότε η θεωρία της παρένθεσης που επεξεργάζονται στο Μαξίμου θα τους βγεί “άνω μη φραγμένη”…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.