Μουσείο Τυπογραφείας

Για φαντάσου…

27«Η φαντασία είναι πιο σπουδαία από τη γνώση»
Άλμπερτ Αϊνστάιν

Το φετινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδικών βιβλιοθηκών μας “Για φαντάσου…” εστιάζει στην καλλιέργεια της φαντασίας.
Χαράς ευαγγέλια!
Μια σειρά ερευνών δείχνουν ότι σήμερα υπάρχει μια σαφής υποχώρηση στη φαντασία των παιδιών μας. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν θα αναλυθούν σε αυτό το σημείωμα.
Πιστεύω ότι τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τα 15+1 εργαστήρια καλλιέργειας της φαντασίας στις Παιδικές μας Βιβλιοθήκες θα ωφεληθούν πολλαπλά.
Στο σημερινό σημείωμα θα προσπαθήσω να καταγράψω ακριβώς αυτό:  Τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά που έχουν καλλιεργημένη φαντασία υπερέχουν σαν μαθητές και σαν νεαροί πολίτες

Τι είναι η φαντασία;
Η φαντασία είναι μια πολυδιάστατη έννοια και περιλαμβάνει έναν αριθμό διαφορετικών τρόπων λειτουργίας της και καλλιέργειας της.
Το χρώμα που την χαρακτηρίζει είναι το πράσινο το οποίο είναι και το χρώμα της δημιουργικότητας. Χρωματικός νονός της φαντασίας είναι ο δρ Edward de Bono το 1985.

Παραθέτω μια σύντομη περιγραφή των ειδών της φαντασίας:

1. Η αποτελεσματική φαντασία
Συνδυάζει πληροφορίες και ιδέες, που είναι συχνά ελλιπείς και πρέπει να ενισχυθούν, να τροποποιηθούν και να επεξεργαστούν.
Η αποτελεσματική φαντασία μπορεί είτε να καθοδηγηθεί είτε να προκληθεί από τυχαίες σκέψεις, που συνήθως διεγείρονται από τα βιώματά μας. Η αποτελεσματική φαντασία μπορεί επίσης να επωαστεί, κι είναι εξαιρετικά ευέλικτη για την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας.

2. Η εποικοδομητική φαντασία
Χρησιμοποιείται όταν εξετάζουμε και αναπτύσσουμε υποθέσεις με πληροφορίες από διαφορετικές πηγές ή αν εργαζόμαστε σε διαθεματικές εργασίες.
Προέρχεται από μια συγκεκριμένη ιδέα ή σχέδιο που τελικά υλοποιείται μετά από μια περίοδο επίπονης προσπάθειας.
Η εποικοδομητική φαντασία είναι μια πολύ συνειδητή διαδικασία απαραίτητη στις ομαδικές εργασίες.

3. Η φανταστική μας φαντασία
Είναι αυτή που θα καλλιεργήσουν περισσότερο τα παιδιά στις θερινές δράσεις των βιβλιοθηκών. Αυτή η φαντασία δημιουργεί και αναπτύσσει ιστορίες, εικόνες, ποιήματα, σκηνικά κ.ά.
Μπορεί να βασίζεται στην έμπνευση κάποιων πραγματικών ή ημι-αυτοβιογραφικών εμπειριών που ταιριάζουν ή τεντώνουν την πραγματικότητα, την υπερφυσική μυθολογία και τη λαογραφία. Η φανταστική φαντασία μπορεί να έχει μυθικούς ανθρώπους σε πραγματικό περιβάλλον, παρελθόν, παρόν ή μέλλον, ή πραγματικούς ανθρώπους σε μυθικές τοποθεσίες.
Μπορεί να αγνοεί τους κανόνες της κοινωνίας, την επιστήμη και τη φύση (The Time Machine) ή να μας παραπέμπει στο μέλλον με επιστημονική φαντασία (A Space Odyssey).
Επίσης, μπορεί να βασίζεται σε ανθρώπινα συναισθήματα (Ρωμαίος και Ιουλιέτα), σε παραμορφωμένα ιστορικά γεγονότα ή στους ιστορικούς χρόνους), να φαντασιώσει ένα θέμα (1984 Animal Farm) ή να δημιουργήσει ένα αστικό μύθο.
Η φανταστική φαντασία μπορεί να είναι μείγμα καθοδηγούμενης και μη καθοδηγούμενης φαντασίας κι είναι σημαντική για δημιουργούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, χορευτές και μουσικούς.

4. Η εν-συναίσθηση
Η εν-συναίσθηση μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο, τα συναισθήματα, τον πόνο και τη λογική των άλλων με τα μάτια της φαντασίας μας. Μας δείχνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές σημασίες σε καταστάσεις. Η εν-συναίσθηση μας συνδέει με την ευρύτερη κοινότητα γι αυτό είναι σημαντική για την επιβίωση μας.
Ο καθηγητής Η. Gardner ισχυρίζεται ότι η έννοιά της περιλαμβάνει την εν-συναίσθησή μας με τη φύση και τη θέση μας σε αυτήν και ότι είναι εξαιρετικά σημαντική στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Τέλος, η εν-συναίσθηση είναι μια σημαντική δεξιότητα που μας επιτρέπει να σκεφτούμε την αντίδραση των ανταγωνιστών στις κινήσεις μας.

5. Η στρατηγική φαντασία
Επιτρέπει σε ένα άτομο να αναγνωρίζει και να αξιολογεί τις ευκαιρίες μετατρέποντάς τις σε σενάρια. Να βλέπει τα οφέλη και να προσδιορίζει τους πόρους που απαιτούνται και να ζυγίζει όλα τα ζητήματα με στρατηγικό τρόπο.
Πρακτικά σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες με καλλιεργημένη φαντασία εντοπίζουν ιδιαίτερες ευκαιρίες και πιθανά εφικτά σενάρια.
Η στρατηγική φαντασία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μια μορφή σοφίας.

6. Η συναισθηματική μας φαντασία
Εκδηλώνεται με συναισθηματικές εντολών που επεκτείνονται σε συναισθηματικά σενάρια.
Χωρίς φαντασία, η συγκίνηση δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί ως συναίσθημα και διάθεση.
Η συναισθηματική φαντασία μπορεί να κυριαρχεί στις διαδικασίες της σκέψης μας.

7. Τα όνειρα μας
Είναι μια ασυνείδητη μορφή φαντασίας που αποτελείται από εικόνες, ιδέες, συναισθήματα και αισθήσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων του ύπνου. Ενα άτομο με καλλιεργημένη φαντασία έχει πλουσιότερα όνειρα.

8. Ανάκληση πληροφοριών
Η ανάκληση των πληροφοριών γίνεται ευκολότερα επειδή ένα άτομο με καλλιεργημένη φαντασία βρίσκει μύριους τρόπους να κάνει την ποθητή κατά τον Αριστοτέλη διπλή ή πολλαπλή κωδικοποίηση.

Παιδιά ελάτε στις βιβλιοθήκες…
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παιδικές βιβλιοθήκες μας προσφέρουν:
Λογοτεχνικά εργαστήρια, αυτοσχεδιασμούς, περιβαλλοντικές δράσεις, μουσικά εργαστήρια, τραγούδια και δοκιμές σύνθεσης, βιωματικές ασκήσεις, μαθηματικές πράξεις και ταξίδια στα μυστικά του νου.
Ολα αυτά θα σας χαρίσουν τη χαρά της δημιουργίας, να πλάθετε ιστορίες και εικόνες, να κάνετε ταξίδια τολμηρά, να ενώνετε διαφορετικά στοιχεία, να βρίσκετε ομοιότητες και διαφορές, να αναζητάτε απαντήσεις σε προβλήματα…
Στο τέλος του καλοκαιριού θα είστε όλοι και όλες πλουσιότεροι και σοφότεροι και το σπουδαιότερο θα έχετε καταπληκτικές εμπειρίες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.