Μουσείο Τυπογραφείας

Γ. Γεωργιλάκης: Προτεραιότητα οι κάτοικοι (video)

Οι υδρογονάνθρακες μόνο οξύνουν την κατάσταση και πιστεύουμε ότι δεν λύνουν τα προβλήματα

Η επίλυση προβλημάτων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς, η δημιουργία υποδομών (δρόμοι, λιμνοδεξαμενές), η κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών αλλά και η ανάδειξη και προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι στις προτεραιότητες του υποψηφίου δημάρχου Καντάνου – Σελίνου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γιώργου Γεωργιλάκη, όπως ο ίδιος επισημαίνει σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα νέα”.

2
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιλάκης υποστηρίζει ότι η περιοχή έχει πολλά προβλήματα που έχουν βαλτώσει, αναφέρεται στο θέμα της αξιοποίησης του Ελαφονησίου αλλά και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων. «Γνώμονας στη δράση μας θα είναι πρώτα η λύση των θεμάτων εκείνων που θα βοηθούν τους κατοίκους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής με έργα που θα τους διευκολύνουν και τους δίνουν βοήθεια για να βελτιώσουν το εισόδημά τους», τονίζει.

•Θέλω να μου πείτε κατ΄αρχήν τα πιο σημαντικά προβλήματα της περιοχής κατά τη γνώμη σας και τι προτείνετε για την επίλυσή τους.
«Βασικά, τα προβλήματα στον Δήμο μας έχουν συσσωρευτεί διότι για χρόνια δεν έχουν επιλυθεί βασικά προβλήματα στον τόπο μας. Και μάλιστα το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκαν με τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο χειμώνα. Και είναι πάρα πολλά συσσωρευμένα τα προβλήματα στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί. Οπως είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί σε Παλαιόχωρα, Σούγια. Και να συζητούσαμε τώρα για βιολογικούς καθαρισμούς στα εσωτερικά χωριά. Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και σε σχέση με την ύδρευση και άρδευση του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην ενδοχώρα. Και δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό την ποιότητα του πόσιμου νερού, πως ελέγχεται αυτή και πως φτάνει στο ποτήρι του καταναλωτή».

•Οπότε αν ιεραρχήσετε τα προβλήματα του Δήμου, πρώτα για εσάς είναι το θέμα των Βιολογικών και μετά το θέμα του νερού;
«Αν θέλουμε να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα, τα προβλήματα ξεκινάνε από τον ίδιο τον χαρακτήρα του Δήμου μας που είναι αγροτοκτηνοτροφικός – τουριστικός. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, σε σχέση με το κόστος παραγωγής και σε σχέση με τις τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Που αυτό αναγκάζει τον πληθυσμό να εγκαταλείπει τη γεωργία που είναι ένα σημαντικό εισόδημα για την περιοχή μας. Σε σχέση με το τουριστικό προϊόν θα πρέπει ήδη αυτές οι υποδομές, δρόμοι, λιμνοδεξαμενές και αυτό αφορά βέβαια περισσότερο τον αγροτικό τομέα, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί χρόνια τώρα. Αλλά βαλτώνουν όπως βαλτώνει και η λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό που τόσα χρόνια έχουν περάσει και δεν έχει γίνει κάτι. Υπάρχουν πολλά ζητήματα και σε σχέση με την ιστορικότητα του τόπου. Δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα πάνω σε αυτό. Υπάρχουν πέντε αρχαίες πόλεις. Και δεν έχει αναδειχθεί κάτι μέσα από αυτές. Υπάρχει ένας πλούτος φυσικής ομορφιάς που μένει αναξιοποίητος ή ελάχιστα αξιοποιημένος. Υπάρχουν πολύ ωραία φαράγγια, βιότοποι, περιοχές Natura οι οποίες μάλιστα όχι μόνο δεν αξιοποιούνται αλλά δέχονται και μία άναρχη ανάπτυξη. Κινδυνεύουν αυτοί οι τόπο να εξαφανιστούν και ιδιαίτερα το Κεδρόδασος».

•Δηλαδή, τι ακριβώς γίνεται και πρέπει να αντιμετωπιστεί;
«Σαν Δήμος πρέπει να δέσουμε τον πλούτο που υπάρχει, αυτόν τον φυσικό πλούτο, τον πλούτο των βυζαντινών αρχαιοτήτων, τον πλούτο των αρχαίων πόλεων και σε σχέση ακόμα και με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας που έχει μαρτυρικά χωριά τα οποία μπορούν να αναδειχθούν μέσα από μια διαδρομή φαραγγιών γιατί βρίσκονται σε τέτοια τοπία. Οπότε μπορούμε να δούμε τουριστικές διαδρομές και όχι μόνο αυτό και να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου».

•Για το Ελαφονήσι και το Κεδρόδασος τι ακριβώς προβλήματα υπάρχουν και τι προτείνεται για να επιλυθούν. Επίσης, υπήρχε και μία αντιπαράθεση ανάμεσα στους Δήμους Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου για το Ελαφονήσι. Ποια είναι η δική σας θέση;
«Η άποψή μας είναι ότι το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί οριστικά ανάμεσα στους δύο Δήμους (Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου) και να μπει μία βάση ώστε να προστατευτεί περαιτέρω και ο χώρος και να υπάρχει μία ήπια ανάπτυξη ώστε να μην αλλοιωθεί το περιβάλλον. Παρόμοια περίπτωση είναι και το Κεδρόδασος το οποίο δέχεται μία πίεση. Υπάρχουν και ασυνείδητοι κατασκηνωτές. Δεν είμαστε ενάντια στην κατασκήνωση, απλώς θα πρέπει να θεμελιωθεί σε σωστή βάση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις που δέχεται το φυσικό τοπίο».

•Ενα άλλο ζήτημα το οποίο απασχολεί τελευταία την κοινωνία είναι το θέμα των υδρογονανθράκων καθώς νοτίως του νησιού αναμένεται να γίνουν έρευνες, εξορύξεις. Ποια είναι η δική σας θέση για το θέμα των υδρογονανθράκων. Επηρεάζει τουριστικά τη νότια Κρήτη και εγκυμονεί κινδύνους;
«Το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν είναι τόσο απλό που πολλοί μόνο το βλέπουν σαν επένδυση για το μέλλον. Το ερώτημα πάνω σε αυτό είναι κατ΄αρχήν: ανάπτυξη από ποιον και για ποιον; Εδώ βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων είναι έντονος και αυτό εγκυμονεί κινδύνους σε όλα τα επίπεδα. Και μέσα από αυτό ένας τομέας είναι και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Εμείς, πιστεύουμε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εγκυμονεί πολλούς κινδύνους σε σχέση και με την φυσική καταστροφή που μπορεί να υπάρξει, όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού αλλά και σε σχέση με τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων που και αυτοί εγκυμονούν κινδύνους σύρραξης ή άλλων περιπετειών για τον ελλαδικό χώρο. Βλέπουμε για παράδειγμα στην Κύπρο ότι οι υδρογονάνθρακες μόνο οξύνουν την κατάσταση και πιστεύουμε ότι δεν λύνουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός».

•Οπότε είστε ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.
«Εμείς πιστεύουμε ότι για να γίνει εξόρυξη υδρογονανθράκων θα πρέπει να γίνει υπέρ του λαού και με μία άλλη κεντρική πολιτική κατεύθυνση που να θέσει στην υπηρεσία των εργαζομένων, των φτωχών στρωμάτων, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και όχι στην υπηρεσία των εταιρειών του πετρελαίου».

•Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες για τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου σε περίπτωση εκλογής σας;
«Βεβαίως, όπως είπαμε και προηγουμένως, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που διαιωνίζονται αλλά γνώμονας στη δράση μας θα είναι πρώτα η λύση των θεμάτων εκείνων που θα βοηθούν τους κατοίκους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την παροχή των υπηρεσιών τους είτε ανήκουν στον τουριστικό τομέα, είτε στον αγροτικό, με έργα που θα τους διευκολύνουν και τους δίνουν βοήθεια για να βελτιώσουν το εισόδημά τους. Αυτά τα έργα σε σχέση με τον αγροτικό τομέα είναι βέβαια η άρδευση, είναι ζητήματα όπως αυτό των ψεκασμών τα οποία θα πρέπει να λύνονται έγκαιρα και να μην υπάρχουν προβλήματα. Φυσικά, το κυρίαρχο είναι ότι θα πρέπει να παλέψουμε μαζί με όλους τους αγροτικούς φορείς, να πληρώνονται τον κόπο τους οι αγρότες και τουλάχιστον οι τιμές των αγροτικών προϊόντων να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να έχουν ένα λογικό κέρδος. Μέσα σε αυτά εντάσσεται βέβαια η δεύτερη λιμνοδεξαμενή στην περιοχή της Κουντούρας και θα πρέπει να γίνει μελέτη για να γίνουν και άλλοι αποταμιευτήρες νερού σε άλλες, πιο ορεινές περιοχές, ώστε να καλύψουν την ενδοχώρα του Δήμου μας»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.