Μουσείο Τυπογραφείας

Φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους

» Λόγω οικονομικής κρίσης

Λύση στο θέμα της στέγασης φοιτητών με τη δημιουργία εστιών στις εγκαταστάσεις του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων ζητούν η Πρυτανεία και το Συμβούλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς, εξαιτίας της κρίσης, φοιτητές αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους αφού αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο!
Το πρόβλημα επισημαίνεται σε χθεσινή κοινή ανακοίνωση της Πρυτανείας και του Συμβουλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης στο οποίο σήμερα στη 1 το μεσημέρι οι φοιτητές προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το ίδιο αίτημα.
Στην ανακοίνωση της Πρυτανείας και του Συμβουλίου αρχικώς γίνεται αναφορά στα επιτεύγματα του Ιδρύματος και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το 2014 θα συμπληρωθούν 30 χρόνια από τότε που υλοποιήθηκε το όραμα κάποιων πρωτοπόρων συμπολιτών μας και οι πρώτοι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεκίνησαν τις σπουδές τους στα Χανιά. Στα χρόνια αυτά το Ίδρυμά μας κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να διακριθεί και να προσελκύσει διεθνούς φήμης καθηγητές και ερευνητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Απέκτησε 5 Σχολές Μηχανικών στις οποίες σήμερα σπουδάζουν 4000 προπτυχιακοί και περίπου 1000 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Απόφοιτοι του Πολυτεχνείου διδάσκουν σήμερα στα πιο γνωστά Πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, έχουν φτάσει στην κορυφή των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει δικές τους επιχειρήσεις. Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να μείνουν μόνιμα και να δημιουργήσουν στα Χανιά. Είμαστε περήφανοι για όλους αυτούς.
Το Πολυτεχνείο μεγάλωσε. Χτίσαμε μερικές από τις πιο σύγχρονες πανεπιστημιακές υποδομές στην Ελλάδα. Δημιουργήσαμε εργαστήρια, ινστιτούτα, ανοίξαμε τις εγκαταστάσεις μας σε όλους τους Χανιώτες και σταθήκαμε αρωγοί στην πόλη όποτε μας ζητήθηκε. Προσφέραμε όχι μόνο τη γνώση μας αλλά και την περιουσία και τις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί.
Το Πολυτεχνείο διακρίθηκε. Σε πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για παράδειγμα, η δουλειά των ερευνητών του Πολυτεχνείου αποδεικνύεται ότι έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην έρευνα από όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι εξωτερικές αξιολογήσεις των Σχολών μας ήταν όχι απλά θετικές αλλά αποδεικνύουν ότι η προσπάθειά μας για ποιοτική διαφοροποίηση και αριστεία πιάνει τόπο.
Το Πολυτεχνείο έχει όραμα. Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια, στην αριστεία, στην καινοτομία και στη δημιουργία καινούργιας γνώσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε λύσεις για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τα “μυαλά” που θα σκεφτούν τις λύσεις του μέλλοντος. Οντας μηχανικοί, θέλουμε να συνεισφέρουμε στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.  Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και αναδιοργανώνουμε τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές μας για να την αντιμετωπίσουμε και να αποτελέσουμε πρότυπο για όλη την Ελλάδα».

«ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ»
Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στο σήμερα και στις καταστάσεις που βιώνουν οι φοιτητές:
«Η καρδιά του Πολυτεχνείου Κρήτης όμως είναι οι φοιτητές και φοιτήτριές του. Το πρόβλημα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από την πόλη καταγωγής τους ενώ όσοι μπορούν ακόμα να το κάνουν, θα προτιμήσουν κάποια πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας έναντι της Κρήτης. Βρισκόμαστε σε νησί, σε μια πόλη με υψηλό κόστος ζωής.
Η Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου μπορεί να στεγάσει 78 φοιτητές – δηλαδή μόλις το 2% των φοιτητών μας και άρα πολύ λιγότερους από όσους έχουν ανάγκη. Πριν την κρίση, δεν είχαμε αρκετές αιτήσεις για να καλυφτούν οι θέσεις.  Σήμερα, οι αιτήσεις έχουν τριπλασιαστεί και το Πολυτεχνείο αδυνατεί να στηρίξει τους φοιτητές του οικονομικά, έχοντας χάσει το 55% της δημόσιας χρηματοδότησής του.
Κάποιοι από τους φοιτητές που έχουν ανάγκη διακόπτουν τις σπουδές τους, φεύγοντας από τα Χανιά. Η συνείδηση όλων εμάς που εμπλεκόμαστε στη διοίκηση του Ιδρύματος δεν μας επιτρέπει να μείνουμε απαθείς σε αυτό το φαινόμενο. Καλούμε την κοινωνία να πάρει θέση στη μόνη εφικτή λύση για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του άλλου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της πόλης, του παραρτήματος του ΑΤΕΙ Χανίων.
Ζητούμε τη μετατροπή των εγκαταστάσεων του Παλιού Ψυχιατρείου σε εστίες για την στέγαση φοιτητών του Πολυτεχνείου και του ΑΤΕΙ: Οι εγκαταστάσεις του Παλιού Ψυχιατρείου που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την κατάσταση παραμένουν ερημωμένες και ανεκμετάλλευτες, ενώ το τελευταίο διάστημα ακούγονται και ανησυχητικά αποσπασματικές προτάσεις.
Αναβάλλουμε διαρκώς την απόφαση, σε ένα απροσδιόριστο μέλλον με μία απροσδιόριστη λύση. Το πρόβλημα όμως υπάρχει σήμερα. Αύριο θα είναι απλά αργά».

«ΑΡΩΓΟΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»
Καταλήγοντας, η Πρυτανεία και το Συμβούλιο επισημαίνουν ότι «η Περιφέρεια Κρήτης είναι ήδη αρωγός και ένθερμος υποστηριχτής της ιδέας» και ζητούν τώρα και τη βοήθεια της πόλης των Χανίων για να συμπληρώσουν:
«Καλούμε κάθε Πολίτη, κάθε Φορέα, κάθε Θεσμό της πόλης να βοηθήσει. Ζητούμε από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξουν έμπρακτα την μετατροπή του Ψυχιατρείου σε Εστία. Είναι μια θέση ευθύνης κυρίως απέναντι στους νέους ανθρώπους και στο μέλλον των Χανίων.
Καλούμε την ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να αποφασίσει την παραχώρηση του Ψυχιατρείου τώρα».

1 σχολιο

  • [Μιχάλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ντροπη πραγματικα. Τοσα χρονια οι χωροι ρημαζουν. Το παλιο νοσοκομειο τους πηρε 15 χρονια για να το ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ. Το στρατοπαιδο Μαρκοπουλου φαντασμα. Το Κολυμβητηριο ρημαζει. Αντι η αυτοδιοικηση να φερει το καινουργιο εχει γινει το πολιτικο νεκροταφειο του καθε ηπερηλικα πρωην βουλευτη. Ντροπη πρωτα σε εμας τους πολιτες για τις επιλογες μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.