Μουσείο Τυπογραφείας

Ευχάριστη έκπληξη

Κυριακάτικο συννεφιασμένο απόγευμα, το πρώτο του Δεκέμβρη, ένας περίπατος στην οδό Χάληδων και μια ευχάριστη έκπληξη που με ξάφνιασε και με ευχαρίστησε.
Ήταν η επόμενη ημέρα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, στην πόλη μας για τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Ένωση Κρήτης – Ελλάδος, με επίκεντρο το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Από την αρχή του πεζόδρομου, της οδού Χάληδων, παρατήρησα ότι οι υποδοχές δενδροφύτευσης, που όλο το καλοκαίρι ήταν άδειες, γεμάτες χαλίκια, πλακάκια σπασμένα και σκουπίδια κάπου κάπου, φιλοξενούσαν από έναν καλλιστήμονα μέχρι το τέλος του δρόμου. Οι μεγάλες στρογγυλές γλάστρες που και αυτές ήταν άδειες, γέμισαν με όμορφα πολύχρωμα κυκλάμινα.  Τέλος, όταν έφθασα μπροστά στην πλατεία της Μητρόπολης με έκπληξη είδα να λείπει το τετράγωνο πλέγμα που περιόριζε έναν χώρο που και αυτός προοριζόταν για κάποιο δένδρο.
Είχε μέσα στο πλέγμα, πεταμένες σπασμένες πλάκες σκουπίδια και δυο πήλινα πιάτα με νερό…
Το σχολίασα στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας με φωτογραφία, την 18η Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή. Στη θέση του εκτρώματος που υπήρχε, καμάρωνε ένα όμορφο πεύκο με πολλά ανθισμένα κυκλάμινα στη βάση του. Η όλη εικόνα μια ευχάριστη έκπληξη. Αισθάνθηκα ότι κάποιος ασχολήθηκε και φρόντισε τον χώρο. Δούλεψε και έβγαλε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Φαντάστηκα τον δρόμο, πως θα είναι την Άνοιξη, όταν θα ανθίσουν οι καλλιστήμονες. Τα κατακόκκινα λουλούδια τους θα δώσουν χρώμα στο δρόμο, θα προσφέρουν όταν μεγαλώσουν τη δροσιά τους τις ζεστές ώρες του καλοκαιριού και θα υποδέχονται τον κάθε επισκέπτη. Το πεύκο, όταν μεγαλώσει, θα υψώνει τα κλαδιά του στον ουρανό, σαν μια δέηση στην Παναγία και σαν ευχαριστία για την ύπαρξή μας.
Τα πολύχρωμα κυκλάμινα δίνουν χρώμα στη ζωή μας. Την κάνουν πιο ανθρώπινη, χαρούμενη και αισιόδοξη ότι όταν θα έλθει η Άνοιξη, θα έχουμε την ελπίδα ότι στη ζωή μας θα υπάρχει πάντα η Άνοιξη για το καλύτερο. Ας γίνει κάτι ανάλογο και σε άλλες περιοχές της πόλης μας.
Αξίζει. Τελικά διαπιστώνεται ότι δεν ήταν τόσο δύσκολη η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές του καλοκαιριού, με τους αμέτρητους επισκέπτες.
Μια τελευταία πινελιά στον εν λόγω δρόμο, λόγω των ημερών, ας είναι ένας όμορφος φωτεινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος που θα προμηνύει τον ερχομό του Θεανθρώπου και θα φωτίζει τις ψυχές μας.
Καλές γιορτές
Μαριάννα Μαυροματάκη

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.