Μουσείο Τυπογραφείας

Εξαρτησιογόνες ουσίες και νεολαία

Εξαρτησιογόνες ουσίες και νεολαία, όπως το αλκοόλ (κυρίως) και τα ναρκωτικά (δευτερευόντως) εξελίσσονται σ’ ένα πρόβλημα μ’ εκρηκτικές διαστάσεις για τα ελληνικά νιάτα. Δυστυχώς, τα ηλικιακά όρια της παραβατικότητας διαρκώς και μικραίνουν.
Στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας τα νιάτα ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι με πολλές περιπέτειες που, κάποιες φορές δεν έχει γυρισμό.
Μέσα από μια “γκρίζα” πραγματικότητα, από άποψης προοπτικής κι ένα μέλλον “μαύρο” μοιραία οι νέοι δραπετεύουν στα μονοπάτια της ζάλης και των τεχνητών παραδείσων.
Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία και η συνεπακόλουθη κοινωνική περιθωριοποίηση, η εγκληματικότητα, η βία, η φτώχεια, η κρίση αξιών, η κοινωνική ανισότητα, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία (προβλήματα που ίσως σε μικρότερο βαθμό συναντάμε και σε άλλες κοινωνίες), βαραίνουν καθοριστικά την “πλάστιγγα” της παραβατικότητας.
Και μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα οι μικρές κοινωνίες των σχολείων γνωρίζουν και δέχονται την επίδραση του φαινομένου των ναρκωτικών.
Στις εποχές της τεχνολογικής και ηλεκτρονικής επανάστασης, της έκρηξης της βίας και του αδιεξόδου, από άποψης προοπτικής μέλλοντος καλούμαστε όλοι, γονείς και μη, να σκύψουμε επάνω στο πρόβλημα και να δώσουμε λύσεις.
Κατά την άποψη μας, η κλειστή κοινωνία του σχολείου οφείλει ν’ ανοίξει τις πόρτες της στην ευρύτερη κοινωνία για να γίνει ένα αμφίπλευρο σφιχταγκάλιασμα.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, χορωδίες, εκδόσεις σχολικών εφημερίδων, παζλ. θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, σκετς, πρέπει να γίνουν βίωμα για την Πρωτοβάθμια και τις πρώτες τρεις, τουλάχιστον, τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ποιος, όμως, θα πρωτοστατήσει για όλ’ αυτά; Μπορεί, εύλογα, ν’ αναρωτηθεί κάποιος στους ταλαιπωρημένους από την οικονομική κρίση και όχι μόνο εκπαιδευτικούς.
Η απάντησή μας στο ερώτημα αυτό (που όντως και σήμερα υπάρχουν δραστήριοι, πολιτιστικά, εκπαιδευτικοί που μάλλον αποτελούν τη μειονότητα) είναι ότι η πολιτεία οφείλει να θέσει κίνητρα στους τελευταίους που, ενδεχομένως, θα δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντάς τους μόρια για ταχύτερη βαθμολογική και κατ’ επέκταση μισθολογική ανέλιξη.
Επιπλέον σε κάθε νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό οφείλει σαν κριτήριο πρόσληψης να θέσει σαν προϋπόθεση, ανάμεσα στ’ άλλα προσόντα να θέτει, υποχρεωτικά, την ενασχόληση του υποψήφιου εκπαιδευτικού με τα πολιτιστικά δρώμενα μέσα στις σχολικές αίθουσες, συνδέοντάς τα πάλι με την ταχύτερη εξέλιξη του εκπαιδευτικού. Η όλη υπόθεση αφορά τα ανώτερα (και όχι μόνο, φυσικά) κλιμάκια του Υπουργείου Παιδείας.
Μέσα σ’ όλο αυτό το πολιτιστικό γίγνεσθαι η ανάμειξη του κοινού και ιδίως των γονέων με το σχολείο πρέπει να είναι στενή και επαναλαμβανόμενη.
Εφ’ όσον οικονομικά δεν είναι δυνατόν να διορίσει το κράτος ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού πρέπει να είναι στοχευμένη, όσον αφορά την ψυχική υγεία των μαθητών και την παραβατικότητά τους.
Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών πρέπει ν’ αγκαλιάσει την εκπαίδευση καθώς και η δημιουργία σχολών γονέων όλων των τάξεων.
Η κοινωνία της χώρας καταβεβλημένη από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της καθώς και η κρίση μέσα στην οικογένεια αποτελούν, δυστυχώς αντικίνητρα όσον αφορά τις αιτίες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των εξαρτησιογόνων ουσιών μέσα στη νεολαία.
Θεωρούμε επιβεβλημένη τη θεσμοθέτηση μιας υπηρεσίας κατά της παραβατικότητας και της ψυχικής υγείας των μαθητών μέσα σε κάθε πόλη, η οποία θα συνδιαλέγεται με τους εκπαιδευτικούς, τα κέντρα πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών, τις σχολές γονέων, τις Επιθεωρήσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Δήμους και τους εθελοντές και όλοι μαζί να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία των γονέων των μαθητών προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα προβλήματα της νεολαίας καθ’ ότι πηγάζουν μεσ’ από τα γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας είναι σύνθετα και προϋποθέτουν περίσκεψη, αγάπη για το αντικείμενο, ευαισθησία και πολύ διάλογο. Το καμπανάκι χτυπάει και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Ολοι οι γονείς ας δώσουμε κάτι τι από τον εαυτό μας. Οι περιστάσεις το απαιτούν και το επιβάλλουν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.