Μουσείο Τυπογραφείας

Εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο άτομα στη ΜΕΘ Ρεθύμνου

Δύο άτομα παραμένουν σε νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, έχοντας προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1.
Πρόκειται για τον 42χρονο νοσηλευτή του Νοσοκομείου που νοσηλεύεται τρεις εβδομάδες στη ΜΕΘ, ο οποίος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση αλλά τις τελευταίες μέρες εμφανίζει σημαντική βελτίωση και έχει πλέον επικοινωνία με το περιβάλλον, με τους θεράποντες γιατρούς να αισιοδοξούν για την πορεία της υγείας του, και ένα 65χρονο από τον Άγιο Νικόλαο. Ο ασθενής που μεταφέρθηκε στο Ρέθυμνο από την Ικαρία δεν έχει προσβληθεί τελικά από τον συγκεκριμένο ιό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με την ρεθυμνιώτικη ιστοσελίδα Goodnet.
Στο μεταξύ ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης σχετικά με την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης του πανδημικού στελέχους της γρίπης Α(Η1Ν1). Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να αναληφθούν πρωτοβουλίες για το βέλτιστο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, άμεση στελέχωση και υποστήριξη των ΜΕΘ της χώρας και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης διαμορφώνεται ως εξής; «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η υγεία του ελληνικού πληθυσμού καταγράφεται ως σταθερά πτωτική, ενώ ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις βασικές προληπτικές εξετάσεις. Η ικανοποίηση των χρηστών υπηρεσιών υγείας κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα αρκετοί συμπολίτες μας υποβαθμίζουν συνεχώς την κάλυψη αναγκών περίθαλψης και θεραπείας για να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί.
Ωστόσο, αυτό που το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι η έξαρση του πανδημικού στελέχους της γρίπης Α(Η1Ν1). Δεκάδες είναι οι εισαγωγές στην εντατική τις τελευταίες εβδομάδες, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στα εξήντα άτομα. Στο Ρέθυμνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένουν δύο και νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε σχέση με την πανδημία του 2009, παρουσιάζεται αυξητική τάση κρουσμάτων σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών καθώς και σε μωρά, παιδιά και εφήβους.
Τα περιστατικά αυξάνονται καθώς η εποχή και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν στην ευκολότερη μετάδοσή του. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια στη ΜΕΘ -που είναι πλέον δυσεύρετα- δημιουργούν μια κατάσταση που θέτει το σύνολο των υγειονομικών υπηρεσιών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η υποστελέχωση και η έλλειψη πόρων των ΜΕΘ πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μπορέσουν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους και την προστασία της δημοσίας υγείας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Έχει αναλάβει το Υπουργείο πρωτοβουλίες για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης τύπου Α; Θα προχωρήσει άμεσα η τοποθέτηση του εξειδικευμένου προσωπικού στις ΜΕΘ, με δεδομένο ότι τα κρούσματα κορυφώνονται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο; Τι ενέργειες έχουν αναλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες;».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.