Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ευρωεκλογές 2014

Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την τοπική κοινωνία δείχνουν μια τάση απαξίωσης του θεσμού του Ευρωκοινοβουλίου και έντονο ευρωσκεπτικισμό. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα γνώμης του Πολυτεχνείου Κρήτης που δημοσίευσαν χθες στα “Χ.Ν.” στην οποία η πλειοψηφία των Κρητικών εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ κατά της Ε.Ε. για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Ενα ακόμη παράδειγμα απαξίωσης ή ενδεχομένως ελλιπούς ενημέρωσης για θέματα της Ε.Ε. είναι και η πρόσφατη διαδικτυακή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο www.haniotika-nea.gr. Εκεί, από τους 1.214 πολίτες που συμμετείχαν, το 47% δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις ευρωεκλογές ως μία ψήφο “διαμαρτυρίας”, το 35% τις χαρακτήρισε ως έναν σημαντικό θεσμό στον οποίο θα συμμετέχει και το 14% δήλωσε ότι τις αντιμετωπίζει με αδιαφορία καθώς αισθάνεται πως δεν επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας. Τέλος, ένα 4% δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερο για θέματα της Ε.Ε.
Με αφορμή, λοιπόν, τα παραπάνω τα “Χ.Ν.” συνέλεξαν τις βασικές πληροφορίες για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία και για τη δομή του Ευρωκοινοβουλίου.

2

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 22 – 25 Μαΐου αναλόγως τη χώρα και οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για πρώτη φορά θα έχουν και τον κύριο λόγο στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναλυτικά οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται στα γραφήματα που ανασύραμε από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

3ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Οι βουλευτές που θα εκλέξουμε χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες, όχι με βάση την εθνικότητά τους, αλλά με την πολιτική τους τοποθέτηση. Σήμερα υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες είναι:
• Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες).
• Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
• Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
• Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.
• Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.
• Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.
• Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας.
Κάθε πολιτική ομάδα ορίζει τον δικό της πρόεδρο (ή, σε ορισμένες ομάδες, δύο συμπροέδρους), ένα προεδρείο και μια γραμματεία. Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 25 βουλευτές που πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών – μελών. Απαγορεύεται η ένταξη σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες.
Ορισμένοι βουλευτές δεν ανήκουν σε καμιά πολιτική ομάδα και στην περίπτωση αυτή ανήκουν στους μη εγγεγραμμένους.

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα
• Ημερομήνία των εκλογών: 25 Μαϊου 2014.
• Εκλογικό σύστημα Αντιπροσωπευτικό σύστημα: αμιγώς αναλογικό εκλογικό σύστημα με σταυροδοσία (δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο νόμος). Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομα καθενός από αυτούς, σταυρό προτίμησης. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από τέσσερις σταυρούς προτίμησης, προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού ως έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όλων των κομμάτων ή των συνασπισμών κομμάτων ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των ψήφων που θα λάβουν στο σύνολο της επικράτειας. Οι έδρες κατανέμονται μόνο μεταξύ των συνδυασμών που θα ξεπεράσουν το 3% των εγκύρων ψήφων. Προσμετρούνται οι ψήφοι των Ελλήνων ψηφοφόρων που κατοικούν σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
• Αριθμός ευρωβουλευτών: 21.
• Kατανομή εδρών: Αναλογική. Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, η οποία εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Τα Πρωτοδικεία αποστέλλουν τα αποτελέσματα κάθε Περιφέρειας στο Υπουργείο. Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, βασιζόμενη σε αυτά συντάσσει τον τελικό, συνολικό, πίνακα των αποτελεσμάτων για όλη την επικράτεια και κατανέμει τις έδρες.
• Εκλογικές Περιφέρειες: Ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Ψηφοφορία / υποβολή υποψηφιοτήτων
Δικαίωμα του εκλέγειν:
Ολοι οι πολίτες της Ε.Ε. οι οποίοι:
• Είναι από 18 ετών και πάνω
• Είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
Ποιος δεν έχει δικαίωμα του εκλέγειν:
• Οποιος βρίσκεται σε πλήρη δικαστική συμπαράσταση σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
• Οποιος έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για κάποιο από τα εγκλήματα που προβλέπει ο ποινικός ή ο στρατιωτικός ποινικός κώδικας.
Δικαίωμα του εκλέγεσθαι:
Εχουν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.
Υποχρεωτική / Μη υποχρεωτική ψήφος (κυρώσεις;): Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Προς το παρόν δεν προβλέπονται κυρώσεις.
Ψηφοφορία πριν από την καθορισμένη ημερομηνία: Οι Ελληνες ψηφοφόροι που κατοικούν ή βρίσκονται προσωρινά σε κάποιο άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. ψηφίζουν μια μέρα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα.
Επιστολική ψήφος: Οχι.
Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους: Κάθε ψηφοφόρος είναι καταχωρισμένος στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου ή της Κοινότητας που τηρεί το δημοτολόγιο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να είναι καταχωρισμένος μόνο σε έναν εκλογικό κατάλογο.

alevantis«Δράσε. Αντίδρασε. Επηρέασε.»
Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί 30 χρόνια ο Παναγιώτης Αλεβαντής, συνεργάτης των “Χανιώτικων νέων”, είναι ένας από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να μας μιλήσει για το θέμα. Του ζητήσαμε το δικό του σχόλιο για το πώς επηρεάζει η Ε.Ε. τη ζωή μας και για τη σπουδαιότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών. Μας απαντά:  «Δράσε, αντίδρασε, επηρέασε είναι το σύνθημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και έχει στόχο να πείσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στην άμεση καθολική ψηφοφορία για την εκλογή των ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν τον απλό πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τον αφορούν.
Συναποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών για τους περισσότερους τομείς πολιτικής για τους οποίους έχει αρμοδιότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως για παράδειγμα τα τρόφιμα, η ένδυση, τα καλλυντικά, η τηλεφωνία, οι μεταφορές και τα διευρωπαϊκά δίκτυα, η προστασία του περιβάλλοντος, οι ανταλλαγές φοιτητών και τα έργα υποδομής στην περιφέρεια.
Ενώ έχει άμεση αρμοδιότητα όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ενωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ περιορισμένο λόγο σε θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.
Η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις επόμενες ευρωεκλογές θα εξασφαλίσει καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών και μεγαλύτερη νομιμοποίηση του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θα μπορεί έτσι να παρεμβαίνει με ουσιαστικότερο τρόπο στη διαδικασία περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης, ανταποκρινόμενο στο αίτημα των πολιτών για περισσότερη Ευρώπη.
Μόνον έτσι θα γίνει δυνατός ο περιορισμός του υφιστάμενου δημοκρατικού ελλείμματος που σήμερα υποθηκεύει το μέλλον της Ευρώπης και συμβάλλει στην αύξηση του ευρωσκεπτικισμού».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα