Μουσείο Τυπογραφείας

Eτος σκαντζόχοιρου το 2016

Καλοί μου φίλοι,
καλό Σαββατοκύριακο!

Eτος σκαντζόχοιρου(!) ανακήρυξαν ομόφωνα και τα 6 παιδιά της Β’ τάξης του Δημ. Σχ. Καντάνου, το 2016, ύστερα από πρόταση του δασκάλου τους, του γνωστού στον Παιδότοπο και από άλλες εργασίες μαθητών του, Μύρωνα Παναγιωτάκη. Ασχολήθηκαν, λοιπόν, αρκετά με το θέμα κι έμαθαν πολλά και διάφορα. Κι αν συμπάθησαν το άκακο, μα και τόσο χρήσιμο αυτό ζωάκι, που τρώει όλα τα “φαγητά”! Κι αν λυπήθηκαν γιατί δεν φρενάρουν οι οδηγοί όταν το συναντούν! Κι αν ευχαριστήθηκαν με την έγχρωμη χειρόγραφη σκαντζοχοιρο-εφημερίδα τους που είχαν και την καλοσύνη να μου στείλουν!
Σ’ ευχαριστώ πολύ, Μύρων! Σας ευχαριστώ, Ανδρέα, Γεράσιμε, Ελένη Ελευθερία, Μαρία και Στεφανία! Είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει η σημερινή σκαντζοχοιρο-σελίδα του Παιδότοπου, όπως άρεσε και η μανιταρο-σελίδα που έγινε επίσης με δικές σας εργασίες!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος

Ο σκαντζόχοιρος αγαπάει την υγιεινή διατροφή. Τρώει σχεδόν τα πάντα, όπως λαχανικά, φρούτα, κρέας, γάλα. Είναι ζώο παμφάγο. Αγαπημένη του λιχουδιά είναι οι φράουλες, τα σκαθάρια, τα μυρμήγκια και διάφορα άλλα.
*** * *** *

Ο σκαντζόχοιρος είναι ένα ζώο που φοβάται το νερό.
*** * *** *

Αγαπάει τους ανθρώπους και πολλές φορές τους επισκέπτεται στα σπίτια τους όχι μόνο στα χωριά αλλά και στις πόλεις.
*** * *** *

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το ζωάκι αυτό είναι τα φυτοφάρμακα των γεωργών αλλά και αυτοκίνητα. Γι’ αυτό όλοι οι οδηγοί πρέπει να… φρενάρουμε για τους… σκαντζόχοιρους.
*** * *** *

Προτείνουμε στην τροχαία τοποθέτηση σημάτων υπενθύμισης της ύπαρξης και προστασίας σκαντζόχοιρων από τους οδηγούς.
Β’ τάξη

Ο σκαντζόχοιρος έχει αγκάθια. Οταν κινδυνεύει γίνεται μπαλόνι.

Γεράσιμος
Κασσελάκης

Ο σκαντζόχοιρος λέγεται και ακανθόχοιρος και εχίνος ο χερσαίος. Προσέξετε να δείτε πώς μοιάζει με ένα μικρό γουρουνάκι με αγκάθια. Το μάκρος του φτάνει τους 25 πόντους και τ’ αγκάθια του τους 2-3 πόντους. Το κεφαλάκι του καταλήγει σε οξύ ρύγχος και στο κάθε του πόδι έχει πέντε δάκτυλα εξοπλισμένα με ισχυρά νύχια.
Τ’ αγκάθια του τα χρησιμοποιεί σαν επιθετικό και σαν αμυντικό όπλο, κουλουριάζεται όταν νοιώθει τον κίνδυνο. Τ’ αγκάθια του τον προστατεύουν από τις επιθέσεις των άλλων ζώων. Στην κοιλιά δεν έχει αγκάθια, ούτε στα πόδια του, αλλά και στο ρύγχος του.
Φοβάται το νερό. Κυνηγά τα φίδια κι όπου τα συναντήσει τα πιάνει από το κεφάλι. Τρώει διάφορα έντομα βλαβερά, ποντικούς, φίδια και άλλα ερπετά γι’ αυτό είναι ωφέλιμο ζωάκι. Βέβαια τρώει και καρπούς και του αρέσουν τα σταφύλια, αλλά δεν κάνει και τόσο ζημιά. Η ωφελιμότητα που προσφέρει στον άνθρωπο τρώγοντας διάφορα βλαβερά όντα τον αποζημιώνει για τα λίγα σταφυλάκια που γεύεται ο σκαντζόχοιρος.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Ο σκαντζόχοιρος αγαπάει οοοόλα τα φαγητά. Φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας, σποράκια και δεν λέει όχι σε τίποτα!
Ανδρέας Σφηναρολάκης

Ο σκαντζόχοιρος έχει αγκάθια. Τα αγκάθια πονάνε όταν τα ακουμπάμε. Οι οδηγοί δεν πρέπει να πατάνε τους σκαντζόχοιρους, γιατί θα τρυπήσουν τα λάστιχα.
Ελευθερία Κανδαράκη

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας σκαντζόχοιρος. Είχα δει έναν σκαντζόχοιρο και τον ακούμπησα. Τα αγκάθια του μπήκαν στα χέρια μου. Όταν πήγα σπίτι μου η μαμά μου έβγαλε τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου.
Στεφανία Πάτα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρός σκαντζόχοιρος που πήγε βόλτα. Μετά ήρθε ένα φίδι και πήγε να τον φάει, αλλά ο σκαντζόχοιρος έγινε μπάλα και το φίδι έφυγε. Την άλλη μέρα ο σκαντζόχοιρος πήγε για να ψάξει για τροφή και μετά πήγε για να βρει νερό. Μετά πήγε στα μωρά του για να δώσει τροφή και νερό. Ήρθε πάλι το φίδι, αλλά έγιναν μπάλα τα παιδιά και η μαμάκα τους ξαναέφυγε. Ύστερα  βρήκε άντρα, και ζήσαν αυτοί καλά και ‘μεις καλύτερα.
Ελένη Κανδανολέων

Οι σκαντζόχοιροι είναι κάτι χαριτωμένα πλασματάκια. Είναι καφέ και έχουν αγκάθια στην πλάτη τους. Τα σκαντζοχοιράκια ζουνε στα δάση και στα βουνά. Ο δάσκαλός μου έχει δει αληθινό σκαντζόχοιρο, ενώ εγώ δεν έχω δει. Ξέρω όμως ότι τρώνε φράουλες, σκουλήκια, ακρίδες και διάφορα άλλα. Επίσης οι σκαντζόχοιροι κινδυνεύουν από τους ασβούς και τα αυτοκίνητα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε καλοί οδηγοί. Παρόλο που δεν μπορούμε να τους χαϊδεύουμε, τους αγαπάμε.
Μαρία Γαλανάκη

1 σχολιο

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.