Μουσείο Τυπογραφείας

Erasmus+: Το 2ο Γυμνάσιο Κισάμου στην Πολωνία

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, ταξίδεψαν μέλη της ομάδας του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ “Mit dem interaktiven Kulturkoffer durch Europa reisen – Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τη διαδραστική βαλίτσα του πολιτισμού” που υλοποιείται στο 2ο Γυμνάσιο Κισάμου και έχει θέμα τον πολιτισμό, τα μουσεία και την τέχνη.
Η  εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από 11 Οκτωβρίου έως 18 Οκτωβρίου 2015 και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί κα Γεωργία Πιπέλη (Γερμανικής Γλώσσας – συντονίστρια του προγράμματος), κα  Ελευθερία Αποστολάκη (φιλόλογος) και κ. Ελισσαίος Δασκαλάκης (Φυσικής Αγωγής), και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου: Ανδριάννα Αρχοντάκη, Δήμητρα Δημοπούλου, Ιωάννα Καρεφυλλάκη, Ευστράτιος Καστανάκης, Αναστασία Κουτουλάκη, Γεώργιος Κυριακαντωνάκης, Μαρία Πατερομιχελάκη, Χρήστος Στρατάκης και Ιωάννης Τζανακάκης.
Από την πρώτη στιγμή της άφιξής μας η υποδοχή από την πλευρά της πολωνικής ομάδας ήταν εγκάρδια, τόσο από τη συντονίστρια εκπαιδευτικό κα Anna Czajka-Przepióra, όσο και από τη διευθύντρια του σχολείου, απ’ όλους τους εκπαιδευτικούς, από τα παιδιά, αλλά και από τους γονείς τους. Έτσι παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην πόλη, νιώσαμε μια ζεστασιά καθόλη τη διάρκεια της παραμονής μας.
Η επίσημη υποδοχή έγινε στο σχολείο Priester-Jan-Twardowski-Gymnasium Chylice παρουσία της αντιδημάρχου Παιδείας και εκπροσώπων του Δήμου Piasecznο. Στην εκδήλωση ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Πολωνίας, η χορωδία τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια, παίχτηκαν μουσικά κομμάτια κλασικής μουσικής του συνθέτη Σοπέν και έγινε παρουσίαση παραδοσιακών πολωνικών χορών. Στη συνέχεια ομάδες παιδιών από κάθε χώρα-εταίρο (Ουγγαρία, Εσθονία, Τουρκία, Ελλάδα) παρουσίασαν την πόλη τους, το σχολείο τους, μουσική και παραδοσιακούς χορούς, και έναν συνθέτη της χώρας τους. Από την ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, η μουσική του οποίου μάγεψε το κοινό. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του μαθητή Χρήστου Στρατάκη, ο οποίος τραγούδησε παίζοντας κρητική λύρα με συνοδεία κιθάρας από τον εκπαιδευτικό κ. Ελισσαίο Δασκαλάκη, όπως επίσης και της μαθήτριας Δήμητρας Δημοπούλου, η οποία τραγούδησε το βραβευμένο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι “Τα παιδιά του Πειραιά” με τη συμμετοχή και των άλλων παιδιών της ομάδας ως χορωδία.
Επίσης στο σχολείο έγινε τις επόμενες μέρες ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και στις αίθουσες, παρακολουθήσαμε μία ώρα διδασκαλίας, οι μαθητές συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες, έπαιξαν σκάκι, κιθάρα, δημιούργησαν “θαύματα από χαρτί” με τη μέθοδο Qulling, ενώ στους εκπαιδευτικούς έγινε σύντομη επιμόρφωση πάνω σε προγράμματα νέων τεχνολογιών. Το σχολείο διακρίνεται για την όμορφη διακόσμησή του τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Χαρακτηριστικές είναι οι γλάστρες με κάθε είδους φυτά και λουλούδια στους διαδρόμους, στα παράθυρα και στις αίθουσες, περνώντας το μήνυμα της αγάπης και της φροντίδας προς το περιβάλλον. Επίσης όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες κι έτσι το μάθημα γίνεται και μέσω υπολογιστή. Κάθε εκπαιδευτικός διαθέτει στην αίθουσα προσωπικό υπολογιστή, όπου αμέσως μετά το τέλος της κάθε διδακτικής ώρας σημειώνει ηλεκτρονικά τις απουσίες και την επίδοση του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Στο σχολείο υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλευ και μπάσκετ, κλειστό γυμναστήριο και παιδική χαρά. Μετά τη λήξη των μαθημάτων τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας σε δραστηριότητες σχετικές με όλα τα διδακτικά αντικείμενα.
Συγκινητική ήταν “η γιορτή των εκπαιδευτικών”, όπου μέσα σε κλίμα χαράς τιμήθηκαν οι εν ενεργεία αλλά και οι συνταξιούχοι καθηγητές του σχολείου, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό. Μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς τιμήθηκαν και οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του Erasmus+.
Ιδιαίτερη πρόσκληση μας έγινε από την αντιδήμαρχο Παιδείας του Piaseczno, η οποία μας υποδέχτηκε επίσημα στο Δημαρχείο, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος και κατόπιν μας προσκάλεσε για καφέ και συζήτηση στη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.
Τις επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Μουσείο του κλασικού Πολωνού συνθέτη Σοπέν, στο Εθνογραφικό Μουσείο, στη Βουλή, στο παλάτι Wilanow, στους κήπους της Σαξονίας, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, αλλά και περιήγηση στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας, η οποία ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ανακατασκευάστηκε ολικώς και βρίσκεται πλέον στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Εντονο ήταν το ενδιαφέρον των παιδιών στο επιστημονικό κέντρο του Κοπέρνικου, έναν υπερσύγχρονο χώρο 22.000 τ.μ., όπου για δύο ώρες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και πειράματα σχετικά με τις φυσικές επιστήμες.
Η αποχαιρετιστήρια βραδιά πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα με χορό, τραγούδι και όμορφα συναισθήματα.
Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως η εμπειρία της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και των εκπαιδευτικών επισκέψεων στο εξωτερικό είναι μοναδική. Η μαθήτρια Δήμητρα Δημοπούλου αναφέρει: «Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι χώροι του σχολείου και ο σύγχρονος τρόπος διδασκαλίας με διαδραστικό πίνακα με οθόνη αφής. Ενώ όσον αφορά τη Βαρσοβία θαύμασα τα υπέροχα κτήρια και την παλιά πόλη».
Ο μαθητής Γιώργος Κυριακαντωνάκης περιγράφει τις εντυπώσεις του ως εξής: «Το ταξίδι στην Πολωνία ήταν πάρα πολύ ωραίο. Περάσαμε πολύ όμορφα, αφού είδαμε τόσα μέρη, γνωρίσαμε τον πολωνικό πολιτισμό και αυτό γενικά ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Τα αξιοθέατα και τα μουσεία που επισκεφτήκαμε ήταν πολύ ενδιαφέροντα και πρωτόγνωρα. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το μουσείο του Σοπέν αλλά και το επιστημονικό κέντρο του Κοπέρνικου με τα εκπληκτικά πειράματα. Το κυριότερο όμως που έζησα ήταν η συνεργασία και η παρέα με τα παιδιά, τα οποία όλες τις μέρες ήταν πολύ φιλόξενα με όλους μας. Επίσης στην επικοινωνία μου με τα παιδιά όλων των χωρών μου δόθηκε η ευκαιρία να εξασκήσω τα γερμανικά αλλά και τα αγγλικά. Γενικά το ταξίδι ήταν μια αξέχαστη εμπειρία».
Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του Erasmus+ θα είναι στο Ταλίν της Εσθονίας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικό σεμινάριο πάνω στις νέες τεχνολογίες, ενώ εκπαιδευτικοί και μαθητές θα ταξιδέψουν ξανά μαζί τον Φεβρουάριο του 2016 στην Καισάρεια της Τουρκίας.

* Εκπαιδευτικός Γερμανικής
Γλώσσας – Συντονίστρια Εrasmus+

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.