Μουσείο Τυπογραφείας

Εrasmus+: Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Κισάμου στην Ουγγαρία

Η τελευταία μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών της ελληνικής ομάδας του Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Κισάμου στο πλαίσιο του έργου “Mit dem interaktiven Kulturkoffer durch Europa reisen – Tαξιδεύοντας στην Ευρώπη με τη διαδραστική βαλίτσα του πολιτισμού” πραγματοποιήθηκε στη συντονίστρια χώρα Ουγγαρία από 9 Απριλίου έως 16 Απριλίου 2016. Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν η συντονίστρια του προγράμματος κα Γεωργία Πιπέλη (εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας), ο κ. Ηλίας Μαρεντάκης (μαθηματικός), η κα Ευαγγελία Σχοινοπλοκάκη (χημικός) και οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου: Αναστασία Αθανασάκη, Σταυρούλα Ανουσάκη, Ραφαήλ Δηλαβεράκης, Μόνικα Κοβάλσκα, Πέτρος Μιχελιουδάκης, Νίκος Μπατιστάκης, Σάρα Μπεκίρη, Άρτεμις Μυλωνάκη, Γιάννης Μυλωνάκης, Φίλιππος Σαλάκος, Μάνος Σγουρομάλλης, Βαλεντίνα Τζανουδάκη και Στέφανος Χαρτζουλάκης.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τη Βουδαπέστη, όπου σε μια δίωρη ξενάγηση πήραμε μια «πρώτη γεύση» από την Ουγγρική πρωτεύουσα βλέποντας την Πλατεία των Ηρώων, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, το Κοινοβούλιο, τη Γέφυρα των Αλυσίδων, τους Πύργους των Ψαράδων με τα μεσαιωνικά τείχη και τέλος τον Λόφο του Γκέλερτ όπου απολαύσαμε μια πανοραμική νυχτερινή θέα της πόλης. Την επόμενη μέρα μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς η συντονίστρια του προγράμματος κυρία Gabriella Bogdan μας συνάντησε στη Βουδαπέστη και μαζί με τις αποστολές των άλλων χωρών από την Εσθονία, την Πολωνία και την Τουρκία ταξιδέψαμε στην πόλη του προορισμού μας, την Baktaloranthaza, ύστερα από μια διαδρομή περίπου τριών ωρών μέσα από ένα όμορφο πράσινο τοπίο και άνετους αυτοκινητόδρομους.

Στη Βaktaloranthaza και συγκεκριμένα στο σχολείο Vay Adam Gimnazium μας υποδέχτηκαν με χαρά ο διευθυντής του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί – μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Erasmus+ καθώς και οι συμμετέχοντες μαθητές. Ξεχωριστή εμπειρία για μας ήταν η διαμονή μας στη μαθητική εστία μέσα στο ίδιο το σχολείο, κάτι που μας έφερε πιο κοντά μεταξύ μας. Στη διάρκεια της παραμονής μας πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκέψεις, κυρίως σε μουσεία, που είναι και το κεντρικό θέμα του έργου μας, δραστηριότητες σχετικές με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, αλλά και πολλές εξορμήσεις μέσα στη φύση. Εκδρομές στις πόλεις Νyiregyhaza και Νyirbator, επισκέψεις στο Πανοπτικό, στο παλάτι Degenfeld, στο Υπαίθριο Μουσείο, στο Μουσείο Άμαξας, Workshop «Τέχνη με φρούτα και λαχανικά», Workshop «Παραδοσιακά επαγγέλματα», μαγειρική, επίσκεψη σε φάρμα, ιππασία, τοξοβολία, βόλτες με άμαξα ήταν κάποιες από τις όμορφες κοινές μας δραστηριότητες.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η επίσκεψή μας στο Επαγγελματικό Λύκειο, όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται μέσα στο σχολείο στις άριστα οργανωμένες εγκαταστάσεις του για το επάγγελμα του μάγειρα, του αστυνομικού ή του αγρότη. Ο ενθουσιασμός μας ήταν τόσο μεγάλος που δεν παραλείψαμε να κάνουμε βόλτα στην αυλή του σχολείου ακόμη και με τρακτέρ. Ως «Ελλάδα» αφήσαμε το πολιτιστικό «αποτύπωμά» μας ζωγραφίζοντας την Ακρόπολη και αρχαιοελληνικά σύμβολα στα πόστερ που ετοιμάσαμε στο αντίστοιχο Workshop και τα οποία στολίζουν πλέον την αυλή του ουγγρικού σχολείου. Επιπλέον οι μαθητές μας είχαν μια πολύ ωραία παρουσία μεταδίδοντας τη ζωντάνια τους στο κοινό χορεύοντας συρτάκι στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου της Baktaloranthaza.

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν ο κοινός παραδοσιακός ουγγρικός χορός όλων των παρευρισκομένων εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και κατοίκων της περιοχής, γύρω από το κτήριο του Δημαρχείου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς. Την τελευταία μέρα επιστρέψαμε στη Βουδαπέστη, όπου επισκεφτήκαμε το εντυπωσιακό Κοινοβούλιο στις όχθες του Δούναβη, αλλά και το καταπράσινο νησί της Μαργαρίτας, αποχαιρετώντας την Ουγγαρία με όμορφες αναμνήσεις.

Ο μαθητής Μάνος Σγουρομάλλης μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από το ταξίδι ως εξής: «Μέσω του Erasmus+ μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε μια νέα χώρα με διαφορετική κουλτούρα, με τα δικά της ήθη και έθιμα και τον δικό της τρόπο ζωής. Γνωρίσαμε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα και είδαμε πολύ οργανωμένους χώρους διδασκαλίας. Οι επισκέψεις σε πολλά μουσεία μας έδωσαν την ευκαιρία να μάθουμε για την ουγγρική ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τις τέχνες.

Η Ουγγαρία με εντυπωσίασε σαν χώρα γιατί ήταν πολύ οργανωμένη, καθαρή, με δέντρα και λουλούδια στους δρόμους δείχνοντας σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Η ομάδα είχε μια εξαιρετική συνεργασία και απέκτησα πολλούς νέους φίλους. Αυτό το ταξίδι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου». Ο επόμενος προορισμός της «βαλίτσας του πολιτισμού» ήταν η Κρήτη και συγκεκριμένα η Κίσαμος και τα Χανιά. Γι αυτή τη συνάντηση θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΙΠΕΛΗ*

*εκπαιδευτικός ΠΕ07 – συντονίστρια Erasmus+

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.