Μουσείο Τυπογραφείας

Επτά χρόνια χωρίς τον Ειρηναίο

Επτά χρόνια χθες χωρίς τον ιεράρχη της Eιρήνης, τον μακαριστό μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη. Εναν σπάνιο άνθρωπο που άφησε πίσω του τεράστιο έργο.
Δεν ξεχνώ τη μέρα που είχα επισκεφτεί τον Ειρηναίο Γαλανάκη, πριν πολλά χρόνια, στο σπίτι του στη Χαλέπα, με την ιδιότητα του ανταποκριτή της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” για να τον καλέσω να μιλήσει σε εκδήλωση που ετοιμάζαμε τότε με το περιοδικό “Ιστορικά” με αφορμή ένα αφιέρωμα στην Κρητική Πολιτεία. Και όταν τον είχα δει να φοράει τα παλιά του ράσα και να κάνει εργασίες στο σπίτι του, του εξέφρασα τον θαυμασμό μου για να μου απαντήσει: «Αλίμονο, εμείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα».
Από το έργο του τι να πρωτοαναφέρουμε; Ενδεικτικά: Μεγάλες εταιρείες Λαϊκής Βάσης (με καθοριστική συμβολή) όπως ΑΝΕΚ και ΕΤΑΝΑΠ, Οικοτροφεία, Στέγη απόρων φοιτητών των επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου (Αθήνα), Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, Σχολή Αγγειοπλαστικής, Αννουσάκειο Θεραπευτήριο – Γηροκομείο, Ιδρυμα Αγ. Σοφία Αποκορώνου, κ.ά.
«Σημασία πάνω απ’ όλα έχει να μη χάνουμε την ανθρωπιά μας», μου είχε πει σε άλλη στιγμή.
Ο Ειρηναίος Γαλανάκης απεβίωσε την 30η Απριλίου 2013, σε ηλικία 102 ετών.
Δεν τον ξεχνάμε.

1 σχολιο

  • [Μανώλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    7 χρόνια και δεν αξιωθήκαμε να δώσουμε μια ονοματοδοσία Πλατείας ή οδού,
    σε ενα άτομο – βώμο, πάνω από θεσμούς και δόγματα.
    Αλλού θα είχαν δώσει όνομα ολόκληρης πόλης……..

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.