Μουσείο Τυπογραφείας

Eπιμορφωτική συνάντηση Erasmus+ στην Εσθονία

Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών με θέμα τις νέες τεχνολογίες έλαβε χώρα από 25 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2015 στο Ταλίν της Εσθονίας στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Mit dem interaktiven Kulturkoffer durch Europa reisen-Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τη διαδραστική βαλίτσα του πολιτισμού” με τη συμμετοχή δέκα εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων σχολείων από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη χώρα υποδοχής Εσθονία.
Την Ελλάδα και συγκεκριμένα το 2ο Γυμνάσιο Κισάμου εκπροσώπησαν η συντονίστρια του προγράμματος κα Γεωργία Πιπέλη (γερμανικής γλώσσας) και η κα Κατερίνα Κατσανέβα (φιλόλογος).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Τabasalu Ühisgümnaasium, ένα σύγχρονο σχολείο με 900 μαθητές και 80 εκπαιδευτικούς, το οποίο διακρίνεται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί καθώς και για την ενσωμάτωση και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων. Η επίσημη υποδοχή έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την παιδική χορωδία και κατόπιν ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου. Παρακολουθήσαμε αποσπασματικά μαθήματα διαφόρων γνωστικών αντικειμένων, όπως Πληροφορική, Ρωσικά, Γεωγραφία, ενώ πολύ εποικοδομητική ήταν η παρακολούθηση ολόκληρης διδακτικής ώρας του μαθήματος των Αγγλικών και των Μαθηματικών με τη χρήση tablets και κινητών τηλεφώνων. Στο σχολείο φυλάσσονται tablets για κάθε μαθητή ξεχωριστά, τα οποία οι μαθητές χρησιμοποιούν στο πλαίσιο του μαθήματος και τα επιστρέφουν στο τέλος της ώρας. Η εφαρμογή παιχνιδιών, κουίζ, διαδικτυακών ασκήσεων και άλλων προγραμμάτων προκαλούσε το ενδιαφέρον των μαθητών και ενθάρρυνε τη συμμετοχή τους στο μάθημα δημιουργώντας τους κίνητρα. Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι Εσθονοί εκπαιδευτικοί, η χρήση των νέων τεχνολογιών αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τη συμμετοχή και των λεγόμενων «αδύναμων» ή «ανήσυχων» μαθητών.
Επίσης επιμορφωθήκαμε πάνω στο θέμα της δημιουργίας e-book (ηλεκτρονικού βιβλίου) γνωρίζοντας ανάλογα προγράμματα, καθώς το τελικό προϊόν του έργου μας θα είναι ένας οδηγός μουσείων σε μορφή e-book. Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι, πάνω στο οποίο δουλέψαμε, ήταν η δημιουργία ιστοσελίδας του έργου μας, όπου θα παρουσιάζονται οι εργασίες όλων των σχολείων καθώς και το τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν οι μέχρι τώρα δράσεις μας και έγινε ο προγραμματισμός των επόμενων εργασιών και συναντήσεων.
Εκτός από τις επιμορφωτικές δραστηριότητες πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον δήμαρχο του Tabasalu, o oποίος μας καλωσόρισε εγκάρδια, προβάλλοντας μας μεταξύ άλλων βίντεο με τις ομορφιές της περιοχής. Τις ομορφιές όμως του τόπου είχαμε την ευκαιρία να τις απολαύσουμε σε όλη τη διάρκεια της διαμονής μας. Η παραμυθένια παλιά πόλη του Ταλίν με διάχυτη τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα κυρίως στη χριστουγεννιάτικη αγορά στην κεντρική πλατεία μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Ξεχωριστού ενδιαφέροντος ήταν και η ξενάγησή μας στην Όπερα, όπου εκτός από το κτήριο και την αίθουσα θεάτρου είδαμε πώς κατασκευάζονται τα σκηνικά και ήρθαμε σε επαφή με τους πρωταγωνιστές των παραστάσεων κατά την προετοιμασία τους στα παρασκήνια. Επίσης διοργανώθηκε ημερήσια εκδρομή στην παραθαλάσσια πόλη Haapsalu, όπου επισκεφτήκαμε το κάστρο της πόλης, την παραλία, το όμορφο κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού που πλέον λειτουργεί σαν μουσείο, και τον Ορθόδοξο Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής. Τέλος “ταξιδέψαμε” στην παιδική μας ηλικία στη “Χώρα των θαυμάτων της Ilon” ένα θεματικό κέντρο για παιδιά με έργα τέχνης της Ilon Wikland, εικονογράφου των βιβλίων της συγγραφέως Αstrid Lindgren, ευρύτερα γνωστής για το παιδικό της βιβλίο “Πίπη Φακιδομύτη”.
Η εβδομάδα στο Ταλίν μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα άλλο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα, να ενημερωθούμε για νέες πρακτικές και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας ως εκπαιδευτικοί, αλλά ταυτόχρονα να νιώσουμε τον παλμό της καθημερινότητας σε ένα εσθονικό σχολείο, να γνωρίσουμε την κουλτούρα του τόπου, να έρθουμε πιο κοντά με τους συναδέλφους μας των άλλων χωρών, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δημιουργήσουμε φιλίες μεταξύ μας, που είναι και το ανθρώπινο και συναισθηματικό κομμάτι του προγράμματος Erasmus+.

*Εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας – Συντονίστρια προγράμματος Εrasmus+

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.