Μουσείο Τυπογραφείας

Επιχείρηση απεγκλωβισμού αλιευτικού με 26μελές πλήρωμα από πάγους στην Ανταρκτική

Ένα αμερικανικό παγοθραυστικό κατάφερε να προσεγγίσει ένα αλιευτικό σκάφος από την Αυστραλία που έχει παγιδευτεί στους πάγους στην Ανταρκτική και η επιχείρηση απεγκλωβισμού της μηχανότρατας έχει ξεκινήσει, ανακοίνωσαν σήμερα οι ομάδες διάσωσης.
Το Antarctic Chieftain, ένα αλιευτικό σκάφος μήκους 63 μέτρων που κατασκευάστηκε το 2002, βρίσκεται εγκλωβισμένο στους πάγους από την Τρίτη σε απόσταση 1.650 χιλιομέτρων βορειανατολικά του σταθμού Μακμούρντο.
Η προπέλα του πλοίου έχει υποστεί ζημιές γνωστοποίησε ο Γκρεγκ Τζόνστον, του Κέντρου Συντονισμού των Επιχειρήσεων Διάσωσης της Νέας Ζηλανδίας, όμως το κύτος του σκάφους παραμένει ανέπαφο και τα 26 μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.
Το παγοθραυστικό της αμερικανικής ακτοφυλακής Polar Star χρειάστηκε να διανύσει μία απόσταση μεγαλύτερη των 700 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός παχύ στρώματος πάγου καταφέρνοντας να αποφύγει παγόβουνα προκειμένου να μπορέσει νωρίς σήμερα να προσεγγίσει το αλιευτικό σκάφος της Αυστραλίας, ανακοίνωσε το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης.
Ο πλοίαρχος Μάθιου Γουόκερ εξήγησε ότι το πλήρωμά του στην παρούσα φάση προσπαθεί να σπάσει τους πάγους περιμετρικά του αλιευτικού σκάφους.
«Βρισκόμαστε στο σημείο και η επιχείρηση διάσωσης προχωρά» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι το στρώμα του πάγου είναι πιο παχύ απ’ ό,τι είχαν προβλέψει.
Ένα υποβρύχιο που πλέει σε απόσταση αναμένεται να υπολογίσει το μέγεθος των ζημιών στις μηχανές του πλοίου προκειμένου να καθοριστεί εάν θα μπορέσει να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής χωρίς να ρυμουλκηθεί, περιέγραψε ο πλοίαρχος.
Στην αντίθετη περίπτωση, το αλιευτικό- που ταξιδεύει για ένα διάστημα 6 μηνών στα νερά της Ανταρκτικής για αλιεύσει ένα σπάνιο ψάρι που ζει σε πολικές θερμοκρασίες- θα το ρυμουλκήσει ένα νεοζηλανδέζικο πλοίο, το Janas, έως το πιο κοντινό λιμάνι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.