Μουσείο Τυπογραφείας

Επετειακή Ανάβαση για τα 90 χρόνια του Ε.Ο.Σ. Χανίων

Στις 16 Ιουλίου 2020, ημέρα Πέμπτη ξεκίνησε η εξόρμηση με στόχο την ανάβαση στο Οροπέδιο των Μουσών του Ολύμπου, από την τοποθεσία Πριόνια, πάνω από το Λιτόχωρο για τον εορτασμό των 90 χρόνων του Ε.Ο.Σ Χανίων. Η ανάβαση και κατάβαση από το οροπέδιο ήταν επιτυχής και πραγματοποιήθηκε (με τον κατάλληλο χειμερινό και ορειβατικό εξοπλισμό) με τη συμμετοχή 19 μελών – ορειβατών του Συλλόγου και με την βοήθεια των έμπειρων και ακούραστων αρχηγών, Δημήτρη Κουρασμενάκη και Χρήστου Χατζηχριστοδούλου.
Eκτός από τον εορτασμό της επετείου ίδρυσης του Συλλόγου, η δράση αυτή αποτέλεσε και μια ευκαιρία σωματικής και ψυχικής ανάτασης από τη δύσκολη περίοδο κοινωνικής απομόνωσης και εγκλεισμού που βιώσαμε τους προηγούμενους μήνες λόγω της πανδημίας από την Covid -19. Η πολυπόθητη αυτή εξόρμηση υπενθύμισε στους συμμετέχοντες την ανάγκη επαφής με τη Μητέρα Φύση και την εκτίμηση του μαγευτικού και αξιοζήλευτου ορεινού Ελλαδικού τοπίου.
Η εξόρμηση ξεκίνησε βάσει προγράμματος με την αναχώρηση στις 12 μ. ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε μετακίνηση με μισθωμένο λεωφορείο, περάσαμε τις πόλεις Λαμία και Λάρισα με τερματικό σταθμό την κωμόπολη Λιτόχωρο και την τοποθεσία “Πριόνια“ (υψ. 1.100 μ.). Εκεί, ξεκίνησε και η πεζοπορία της ομάδας μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και προορισμό το γνωστό καταφύγιο “Σπηλιός Αγαπητός“ (υψ. 2.060 μ.), στο οποίο έγινε και η πρώτη διανυκτέρευση. Το επόμενο πρωί, Σάββατο 18 Ιουλίου, μετά από ένα δυνατό πρωινό η ομάδα ξεκίνησε για την πορεία προς το βόρειο τμήμα του Ολύμπου, ανέβηκε στην κορυφή Άγιο Αντώνιο, υψ. 2.816 μέτρα, και μετά στις κορυφές Σκολιό, υψ. 2.905 μέτρα και Σκάλα υψ. 2.909 μέτρα, και συνέχισε σε καλογραμμένο μονοπάτι που κατεβαίνει και περνά από τα επιβλητικά ‘Ζωνάρια για να καταλήξει στο Οροπέδιο των Μουσών (υψ. 2.650 μ.), όπου και έλαβε χώρα η δεύτερη διανυκτέρευση με κατασκήνωση στην περιοχή. Την Κυριακή 19 Ιουλίου με εκκίνηση από το Οροπέδιο υπήρξε η επιλογή για πορεία ανάβασης στις πυραμιδοειδείς κορυφές Προφήτης Ηλίας (υψ. 2.788 μ.) και Τούμπα (υψ. 2.752 μ.), από όπου η ομάδα είχε την ευκαιρία να απολαύσει τη θέα από τα “Μεγάλα Καζάνια” και την πασίγνωστη απόκρημνη κορυφή “Στεφάνι”, η οποία είναι γνωστή και από την μυθολογία ως τον θρόνο του θεού Δια, από τον οποίο εξαπέλυε τους κεραυνούς του και τιμωρούσε τον κόσμο των ανθρώπων.
Η τελευταία και ίσως δυσκολότερη μέρα πορείας ήταν η Δευτέρα 20 Ιουλίου, καθώς για πρώτη φορά ο Ε.Ο.Σ Χανίων πραγματοποίησε επιτυχώς μια 12ωρη πεζοπορία κατάβασης από την Πετρόστρουγκα (υψ. 1.940 μ.), σε συνεχόμενα δασωμένη περιοχή, με προορισμό το καταφύγιο ‘Κρεββάτια’ (υψ. 1.005 μ.) και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας (υψ. 400 μ.). Από εκεί πήγαμε οδικώς σε ξενοδοχείο στην περιοχή Πλάκα Λιτοχώρου, όπου διανυκτερεύσαμε. Η επόμενη μέρα, Τρίτη 21 Ιουλίου σήμανε και τη λήξη αυτής της εξόρμησης με την αναχώρηση για το λιμάνι του Πειραιά και την επιστροφή στα Χανιά, με την ομάδα ξεκάθαρα γεμάτη από αναμνήσεις, ζωντάνια και περηφάνια για τη δύσκολη, αλλά επιτυχή εξόρμηση.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους αρχηγούς της εξόρμησης αυτής, Δημήτρη Κουρασμενάκη και Χρήστο Χατζηχριστοδούλου για τη μοναδική εμπειρία – ταξίδι και στον πρόεδρο του Ορειβατικού, κ. Σταύρο Μπαδογιάννη για την ανοιχτή αγκαλιά του προς παλαιούς και νέους ορειβάτες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.