Ακριβά θα κοστίσουν στους Ευρωπαίους τόσο η μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλότερων εκπομπών ρύπων όσο και η διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας (DIW Berlin) η επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% ως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο το 40% έως το 2030, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του DIW το ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί αγγίζει το αστρονομικό νούμερο των 2,5 τρισ. ως το 2030.
Αναλυτικότερα, οι επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού μέχρι το 2030 εκτιμώνται στο 1,153 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 1 τρισ. θα διατεθεί για κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, 57 δισ. για εφεδρικές μονάδες και 68 δισ. για δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης.
Παράλληλα, η εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία αναδεικνύει την αναγκαιότητα για επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και σε εγκαταστάσεις LNG. O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά τις αναγκαίες επενδύσεις στα 165 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως 70 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να διατεθούν στον συγκεκριμένο τομέα μέχρι το 2020.
Τέλος, και όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, ο ΙΕΑ θεωρεί αναγκαίες επενδύσεις ύψους 1.200-2.300 δισ. ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2035.
Πηγή: www.econews.gr