Μουσείο Τυπογραφείας

Ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης στην Αθήνα

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο, με αυξημένη παρουσία ένστολων αστυνομικών για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, θέτει σε εφαρμογή η ΕΛΑΣ, ύστερα από εντολές του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. Από σήμερα, 35 ζευγάρια ένστολων αστυνομικών προστέθηκαν στις υπάρχουσες ομάδες αστυνόμευσης και θα περιπολούν συνεχώς σε δύο βάρδιες, σε συγκεκριμένους τομείς ευθύνης το καθένα, σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και πλατείες.

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου, ο κ. Τόσκας επισκέφθηκε σήμερα το αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και μίλησε στο αμφιθέατρο σε αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα ενισχυμένα μέτρα, δίνοντας τις κατευθύνσεις από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του προς τα επιτελεία της ΕΛΑΣ για τα απανωτά γεγονότα που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, χωρίς να έχει υπάρξει καμία σύλληψη.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, ο κ. Τόσκας τόνισε: «Η αστυνομία έχει πολλές επιτυχίες, αλλά τελευταία έχουν συμβεί πολλά περιστατικά, για τα οποία δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος». Συνεχίζοντας ο αν. υπουργός υπογράμμισε: «Δεν νοείται να υπάρχει αδιαφορία. Τα λάθη συγχωρούνται, γιατί λάθη κάνει αυτός που εργάζεται. Αυτός που καβαλάει το άλογο, θα πέσει κιόλας. Αλλά επαναλαμβανόμενα λάθη και αδιαφορία, πρέπει να ελέγχονται».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τόσκας μετά τις καταστροφές στα καταστήματα της Ερμού, κάλεσε χτες το γραφείο του την ηγεσία της ΕΛΑΣ, στην οποία εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν έγινε καμία σύλληψη, αλλά και για την αντίδραση των αστυνομικών υπηρεσιών στα περιστατικά, όπως η ρήψη χειροβομβίδας κοντά στο αστυνομικό τμήμα Καισαριανής, η έφοδος στα γραφεία της Novartis, η επίθεση ακροδεξιών στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, παλαιότερα η παρέμβαση στην ισραηλινή πρεσβεία κ.λ.π.

Κατά τη σημερινή του ομιλία στη ΓΑΔΑ, ο αν. υπουργός έδωσε σαφείς εντολές να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους, ενώ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, όταν ζήτησε να του πουν πόσοι είναι οι επιπλέον αστυνομικοί που διατέθηκαν για την υλοποίηση του νέου σχεδίου και του είπαν ότι είναι μόνον 45.

Ακολούθως απευθύνθηκε προς τους αστυνομικούς, που θα συμμετάσχουν στην αστυνόμευση του κέντρου, σημειώνοντας ότι η εικόνα τους είναι η εικόνα της Αστυνομίας και της χώρας, γι αυτό πρέπει να είναι άψογη η συμπεριφορά τους προς τους επισκέπτες και τους πολίτες και τα καθήκοντά τους να είναι σαφή. Εξήγησε ότι δεν μπορούν να είναι κάπου απλώς για να είναι, αλλά να εκτελούν συγκεκριμένες εντολές, που αν δεν υπάρχουν, θα πρέπει να ελέγχονται οι προϊστάμενοι τους.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι κατά την αλλαγή των βαρδιών «δεν νοείται να φύγουν οι προηγούμενοι, αν δεν έλθουν οι επόμενοι». «Η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα είναι πυλώνας σταθερότητας, γι αυτό την επιλέγουν τόσοι πολλοί επισκέπτες. Πρέπει λοιπόν να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και προς τους επισκέπτες και προς τους πολίτες» είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος μετά την ομιλία του στο αμφιθέατρο, είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ.

Οι περιπολίες ένστολων στο κέντρο της Αθήνας, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι αξιωματικοί, είναι το πρώτο σκέλος του νέου σχεδίου για την καλύτερη αστυνόμευση, ενώ μελετώνται και πρόσθετες παρεμβάσεις. Το πρόγραμμα παρακολουθεί από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος χειρίζεται, σε στενή συνεργασία με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.

Μετά την Αθήνα προβλέπεται ότι το μέτρο θα επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Ερευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών: Η έλλειψη αστυνόμευσης είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τα καταστήματα της Αθήνας

Η αστυνόμευση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τα καταστήματα της Αθήνας, με το θέμα των «πορτοφολάδων» και των επαιτών να εμφανίζονται ως τα βασικότερα που τους απασχολούν πέρα από τα οικονομικά, όπως προκύπτει από έρευνα του εμπορικού συλλόγου της περιοχής.

Η διενέργεια του ερωτηματολογίου από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών πραγματοποιήθηκε την 26η και 27η Φεβρουαρίου 2018 σε 101 καταστήματα και αφορούσε τα αποτελέσματα των χειμερινών εκπτώσεων αλλά από τους εμπόρους τέθηκαν και ειδικά προβλήματα που αναφέρονται στην αστυνόμευση, ανά περιοχή και έχουν καταγραφεί εκτός ερωτηματολογίου, στην κατ’ ιδίαν συνομιλία με τους καταστηματάρχες.

Όπως καταγράφει ο σύλλογος στα αποτελέσματα της έρευνας:

– Οι περισσότεροι διαμαρτύρονται για την έντονη δραστηριοποίηση «πορτοφολάδων» και επαιτών. Δηλώνουν ότι οι συγκεκριμένες παραβατικές πρακτικές αναπτύσσονται ραγδαία και για μεν τους πορτοφολάδες το πρόβλημα παραμένει άλυτο γιατί αν και συλλαμβάνονται επανειλημμένως τα ίδια άτομα από την ΕΛ.ΑΣ, αφήνονται ελεύθερα και συνεχίζουν απρόσκοπτα την δράση τους, για δε τους επαίτες και ειδικά τα παιδιά, το πρόβλημα παραμένει γιατί δεν ασχολείται κανείς μαζί τους. Η δημοτική Αστυνομία, κατά την γνώμη τους, δεν συνεργάζεται με την ΕΛ.ΑΣ σε αυτά τα θέματα.

– Επόμενο θέμα στην ιεράρχηση, έρχεται η κατάληψη πεζοδρόμων και πεζοδρομίων από δίκυκλα και ακολουθεί η κατάληψη κοινοχρήστου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα και παντός είδους μικροπωλητές. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην περιοχή Ομόνοιας-Κάνιγγος αναφέρθηκαν στο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και την παραβατικότητα που προέρχεται από τοξικοεξαρτημένα άτομα ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον άξονα Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, ανέφεραν το πρόβλημα των πορειών.

«Τα δύο παραπάνω θέματα, δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά το εμφανές εμπόριο ναρκωτικών στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας είναι θέμα προς επίλυση από τον Δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία», αναφέρει ο ΕΣΑ στο σχετικό σημείωμα που συνοδεύει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τέλος, η πλειοψηφία όσων δήλωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στον τομέα ευθύνης του Δήμου Αθηναίων, δραστηριοποιούνται στην οδό Ερμού και το Κολωνάκι, αν και οι επιχειρηματίες της Ερμού, επισήμαναν την αγωνία τους για τα συνεχόμενα κρούσματα βανδαλισμού που βιώνουν τα τελευταία χρόνια.

Tην άμεση λήψη μέτρων για την αποτροπή νέων βανδαλισμών και την καταβολή αποζημιώσεων ζητά η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας

Την λήψη μέτρων, άμεσα, τόσο για την αποτροπή νέων βανδαλισμών, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές ζητάει από την πολιτεία ο επιχειρηματικός κόσμος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή και τους τελευταίους βανδαλισμούς που έγιναν στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, από ομάδες αναρχικών και αντιεξουσιαστών, καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα τόσο για την αποτροπή νέων τέτοιου τύπου ενεργειών, καθώς και στην καταβολή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ «η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει για ακόμα μια φορά, την οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του, για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Η επιχειρηματική κοινότητα βάλλεται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους και από τις ζημιές και φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία.

Έχοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση που βιώνει όλη η αγορά και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις, ζητούμε την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την άμεση έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Είναι θεμελιώδης ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει την τήρηση των νόμων και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα: το δικαίωμα στη μετακίνηση, στην εργασία, στην περιουσία, στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητα.

Τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι εμπρησμοί και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, οι βανδαλισμοί έχουν φθάσει να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας. Αυτή η ιδιότυπη ανοχή, που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, πρέπει να τελειώσει.

Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί κεφάλαια και να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε μια χώρα όπου κοινοί καταστροφείς μπορούν να δρουν χωρίς καμία επίπτωση, όπου οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από τον οποιονδήποτε, όπου το δικαίωμα στην κυκλοφορία και στην ελεύθερη μετακίνηση παραβιάζεται καθημερινά από την εκάστοτε διαμαρτυρόμενη ομάδα.

Το κράτος πρέπει, επιτέλους, να κάνει τη δουλειά του. Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους.

Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότηταας

Την αποζημίωση των εμπόρων της Ερμού ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδη για τους βανδαλισμούς.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Για άλλη μία φορά καταστηματάρχες, εμποροϋπάλληλοι και καταναλωτές είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. ‘Αλλο ένα «γιατί» οι βιτρίνες των καταστημάτων χρησιμοποιούνται ως «σάκος του μποξ» θα μείνει αναπάντητο, με τους εμπόρους στη κυριολεξία «να πληρώνουν τα σπασμένα». Η αστυνόμευση στην αγορά είναι απαραίτητη όλο το 24ωρο, αλλά τα γεγονότα μας επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται περισσότερο όταν τα καταστήματα είναι κλειστά, παρά όταν είναι ανοικτά. Η εικόνα των καταστημάτων στην Ερμού μετά τα πρόσφατα έκτροπα, είναι αποκαρδιωτική. Για ακόμα μία φορά, συνάδελφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας παράλογης και ακατανόητης συμπεριφοράς. Όποιος και αν είναι ο σκοπός μιας διαμαρτυρίας από τους συμμετέχοντες, σίγουρα δεν μπορεί να προωθείται με τέτοιου είδους πρακτικές. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά για την οικονομική επιβίωση να βρίσκουν τα καταστήματά τους σε αυτήν κατάσταση. Επίσης, δεν μπορεί να συγχέεται αυτού του είδους η συμπεριφορά με την όποια επίκληση ατομικών δικαιωμάτων, διότι εκ των πραγμάτων το πρώτο υπονομεύει το δεύτερο. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου, όπως και αυτό οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τα δικαιώματα και την περιουσία μας. Θεωρούμε ότι δημοκρατικό δικαίωμά μας είναι και η προστασία τής επαγγελματικής μας στέγης, από την οποία ζούμε εργοδότες και εργαζόμενοι και την οποία με μεγάλο κόπο και θυσίες προσπαθούμε να διατηρήσουμε. Ζητούμε, λοιπόν, από την πολιτεία να διασφαλίσει την τάξη στο κέντρο της πρωτεύουσας και καλούμε τους «διαμαρτυρόμενους» να επιδείξουν κοινωνική συνείδηση. Δεν φταίνε οι καταστηματάρχες σε τίποτα να είναι εξιλαστήρια θύματα όσων αποφάσισαν, για δικούς τους λόγους, να προκαλέσουν ζημιές σε συνολικά 11 εμπορικά καταστήματα, με κόστος χιλιάδων ευρώ, που σίγουρα δεν περισσεύουν, απαιτούνται, όμως, για να αποκατασταθούν οι ζημιές, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Η ΕΣΕΕ με σημερινή επιστολή της στα αρμόδια υπουργεία ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 73 του Νόμου 3746/2009, για την άμεση ή έμμεση αποζημίωση των καταστηματαρχών της Ερμού».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.