Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Eνα σχολείο, μία ιστορία

Ενα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία του 2ου Γυμνασίου Χανίων αποτελεί το ημερολόγιο για το 2015 που εξέδωσε το σχολείο. Μαρτυρίες παλαιών μαθητών, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις από το παρελθόν, συνδυάζονται με φωτογραφίες παιδιών και πληροφοριακό υλικό για τις δράσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά που κάθονται σήμερα στα θρανία του ιστορικού Γυμνασίου.
«Με αφορμή τα 100 χρόνια που συμπληρώθηκαν φέτος από τη λειτουργία της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά, ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε πιο συστηματικά και με την ιστορία του σχολείου μας. Και όσο περισσότερο ασχολούμαστε μαζί της τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε πως η ιστορία πάνω απ’ όλα είναι η ιστορία των ανθρώπινων εμπειριών», σχολιάζει ο διευθυντής του σχολείου κ. Αντώνης Αθανασάκης και προσθέτει: «Στο μαγευτικό αυτό ταξίδι αγαπημένοι συνταξιδιώτες μας είναι οι απόφοιτοι του θρυλικού 2ου Γυμνασίου Χανίων, που έρχονται κάθε Πέμπτη μεσημέρι στο σχολείο και μας φέρνουν συγκινημένοι φωτογραφίες και υλικό και συζητούν τις εμπειρίες τους με τους μαθητές μας. Τους ευχαριστούμε από την ψυχή μας».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Αθανασάκης, στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο των αποφοίτων: Αγγελάκη Αντωνίου, Βεργανελάκη Μιχαήλ, Γεωργουδάκη Γρηγορίου, Καρακουλάκη Νικολάου, Κουρουτάκη Ιωάννη, Μπαρμπόπουλου Αποστόλου, Μπικάκη Μιχαήλ, Πεντάρη Αντωνίου και Φυτράκη Γεωργίου.
Παράλληλα, στο ημερολόγιο γίνεται αναφορά στην πολύχρονη ιστορία του 2ου Γυμνασίου που χρονολογείται από το 1921 – 22, όταν το “Γυμνάσιο Χανίων” διασπάται σε Α’ και Β’ Γυμνάσιο εξαιτίας της υπεραριθμίας του.
Ετσι -αναφέρεται στο σημείωμα που υπάρχει στην πίσω σελίδα του ημερολογίου- ιδρύεται το ιστορικό 2ο Γυμνάσιο Χανίων, ενώ η πρώτη αυτή φάση της ιστορίας του 2ου Γυμνασίου θα διαρκέσει έως το έτος 1927 και συνδέεται άμεσα με το πρόσωπο του Εμμανουήλ Γενεράλι, που αναλαμβάνει τη διεύθυνση του σχολείου στα επτά πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Αρχικά το νεοϊδρυθέν 2ο Γυμνάσιο Χανίων συστεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου, όταν το σχολικό έτος 1923 – 24 αποκτά τη δική του ιδιόκτητη σχολική στέγη στον χώρο που λειτουργούσε το πρώην Μουσουλμανικό Γυμνάσιο.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση της ιστορίας του σχολείου, αυτή ξεκινά από τις 23 Σεπτεμβρίου του 1949, όταν το Γυμνάσιο Χανίων διαιρείται και πάλι σε δύο «αυτοτελή και πλήρη γυμνάσια» και το 2ο Γυμνάσιο στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της οδού Κοραή 1. «Από το 1949 έως το 1978 λειτούργησε ως 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Χανίων. Από το 1978 – 79 και μετά λειτουργεί ως μικτό Γυμνάσιο – Λύκειο και τότε πήρε την ονομασία “2ο Γυμνάσιο Χανίων” και “2ο Ενιαίο Λύκειο Χανίων”. Την περίοδο που τα δύο σχολεία συστεγάζονταν, λειτουργούσαν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, ενώ από το σχολικό έτος 2005 – 2006 το 2ο Γυμνάσιο Χανίων λειτουργεί μόνο σε πρωινή βάρδια λόγω μεταφοράς του 2ου Λυκείου σε άλλο κτήριο επί της οδού Κοραή», σημειώνεται.
Σε κάθε περίπτωση το ημερολόγιο του 2ου Γυμνασίου λειτούργησε ως μία καλή αφορμή για τα νέα παιδιά να μάθουν και να αισθανθούν την ιστορία και το παρελθόν του σχολείου τους. Για τους παλαιότερους μαθητές του 2ου είναι βέβαιο ότι ένα ξεφύλλισμα του ημερολογίου θα ξυπνήσει όμορφες μνήμες από τα τρυφερά χρόνια της νεότητάς τους…
ΔΗΜ. ΜΑΡ.

1“Εικόνες Κρήτης”
Φωτογραφίες του Νίκου Καμπιανάκη, που απεικονίζουν περιοχές και τοπία της Κρήτης αποτελούν τη θεματολογία του επιτραπέζιου ημερολογίου 2015 των γραφικών τεχνών Κασιμάτης Α.Ε. Κάθε μήνα, και μια υπέροχη φωτογραφία θα σας ταξιδεύει σε αγαπημένα τοπία της Κρήτης, ενώ υπάρχει και ειδική σήμανση των αργιών και των Κυριακών.

66380d39bdff380c1b3d1ad8771eee32“Ποιητικό ημερολόγιο 2015”
Για εικοστή συνεχόμενη χρονιά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Οωλκός” το ποιητικό ημερολόγιο με επιμέλεια – ανθολόγηση του Γιάννη Κορίδη. Κοσμείται με 4 έργα του Κώστα Σιαφάκα.
Κάθε μέρα (ολοσέλιδη) περιέχει τις απαραίτητες ημερολογιακές πληροφορίες και ένα αντιπροσωπευτικό ποίημα. Ανθολογούνται ποιήματα όλων των τάσεων και όλων των εποχών, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας, από τη Σαπφώ στον Παλαμά, από τον Οδυσσέα Ελύτη στον Τίτο Πατρίκιο. Περιέχει ακόμα ποιήματα επετειακά, ποιήματα για καθημερινή ανάγνωση.
Το ποιητικό ημερολόγιο είναι μία καινούργια ανθολογία ποίησης που κυκλοφορεί κάθε χρόνο. Δεν επαναλαμβάνονται τα ίδια ποιήματα και δεν προβάλλονται μόνο κλασικοί δημιουργοί, αλλά και σύγχρονα ονόματα που επιβεβαιώνουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής Ποίησης.

2“Αρωματικά φυτά και βότανα της Κρήτης”
Αφιερωμένο στα σημαντικότατα αρωματικά φυτά και βότανα της Κρήτης είναι το επιτραπέζιο ημερολόγιο για το 2015 που δημιούργησε η Διεύθυνση Δασών Χανίων. Στο ημερολόγιο, εκτός από φωτογραφίες και περιγραφή βοτάνων όπως η μαλλοτήρα, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο, η ρίγανη, κ.λπ., θα βρείτε και οδηγίες για τη χρήση τους. «Τα αρωματικά φυτά είναι φυσικός πόρος και άρα δεν είναι ανεξάντλητος», είναι το μήνυμα του ημερολογίου που σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) πρέπει να προστατεύονται. Στο ημερολόγιο υπάρχει σήμανση των Σαββατοκύριακων.

3“Η καθημερινή ζωή στη Μικρά Ασία”
Αφιερωμένο στην καθημερινή ζωή στην Μικρά Ασία και τη μικρασιατική κουζίνα είναι το ημερολόγιο τοίχου του 2015 που δημιούργησε η Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος”.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ημερολόγιο που έχει καταφέρει να συγκεράσει εικαστικό υλικό και πληροφορίες σχετικά με την καθημερινότητα, τα επαγγέλματα και την κουζίνα των μικρασιατών.
Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος σε ένα επάγγελμα (πλανόδιος πωλητής καφέ, τζιερτζής, λούστρος, πλανόδιοι νερουλάδες, γαλατάδες και γιαουρτάδες, πλανόδιοι πωλητές λεμονάδας, σύκων, μανάβηδες κ.λπ.), ενώ υπάρχουν και δυο συνταγές ανά μήνα, πραγματικός “θησαυρός” για όσους έχουν καταγωγή από Μικρασία, αλλά και για εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν πραγματικά αυθεντικές συνταγές ενός λαού που ταλαιπωρήθηκε, στάθηκε στα πόδια του ξανά και ξανά και μετέφερε μαζί του, μέσα και από την κουζίνα του μνήμες, θύμησες, γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής.
Κουλικάκια, κιμπίτ σιρίν, κρος, γιαπράκια, χοιρινό με λάχανο,πίτα κεσαρείας, γαλακτομπούρεκο, κιουνεφέ, καντίν μπουντού, κιμπεϊμπέτ είναι μόνο μερικές από τις γεύσεις που θα σας ταξιδέψουν στη μικρασιατική κουζίνα, γεύσεις που μπορείτε να αναπαράγετε σήμερα στις δικές σας κουζίνες.
Στο ημερολόγιο, θα βρείτε επίσης πλήρες εορτολόγιο, για να ξέρετε ποιοι γιορτάζουν και πότε, ενώ σημειωμένες είναι οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Στο τέλος μάλιστα, υπάρχει και συνοπτικό ημερολόγιο του 2016 για να βρίσκετε με άνεση ημερομηνίες του επόμενου χρόνου που πιθανώς να χρειάζεστε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα