Μουσείο Τυπογραφείας

Ενα ολόκληρο χωριό μετατρέπεται, σήμερα, σε θεατρική σκηνή

40 καλλιτέχνες από όλη την Κρήτη με 15 θεατρικές ομάδες θα μετατρέψουν την Κυριακή σε θεατρική σκηνή το χωριό της Κεράς, στη γνώριμη περιοχή της Κισάμου, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων Γιορτές Ρόκας.
Από τις 19:00 μέχρι και τις 00:00, το γραφικό χωριό μετατρέπεται σε χώρο θεάτρου, κάνοντας κάθε δρόμο, αυλή και ανοιχτό χώρο, μέρος ενός μεγάλου σκηνικού και το χωριό Κερά, μια Σκηνή.
Πώς θα γίνει αυτό; Όπως μας εξήγησε η καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής δράσης Κερά, μια Σκηνή, Μέτη Παναγιωτοπούλου, «φέτος το χωριό της Κεράς που από πέρυσι συμμετέχει ενεργά στις Γιορτές Ρόκκας φιλοξενεί τις δράσεις θεάτρου. Έτσι σκεφτήκαμε να μετατρέψουμε όλο το χωριό σε μια σκηνή για δρώμενα, αποσπάσματα έργων, αφηγήσεις κτλ. Συγκεκριμένα μπαίνοντας ο θεατής στο χωριό θα έχει την δυνατότητα με ένα χάρτη να περιπλανηθεί από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 τη νύχτα και να παρακολουθήσει μικρά δρώμενα τα οποία θα επαναλαμβάνονται». Έτσι ο επισκέπτης ουσιαστικά θα κάνει ένα ταξίδι στο χώρο και στον χρόνο». Στην δράση, όπως επεσήμανε η ίδια, συμμετέχουν καλλιτέχνες που έχουν καταγωγή ή δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.
Παράλληλα η κα Παναγιωτοπούλου, υπογράμμισε την θερμή ανταπόκριση των ντόπιων κατοίκων της Κεράς που πραγματικά “αγκάλιασαν” αυτήν την θεατρική δράση η οποία θα ζωντανέψει το χωριό τους. « Η φιλοξενία τους, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σπίτια τους είναι πραγματική συγκινητικός. Όλοι οι κάτοικοι αυτές τις μέρες, μας βάζουν μες στα σπίτια τους κερνώντας μας ένα καφέ, ένα γλυκό και ουσιαστικά συζητάμε για την ιστορία του χωριού τους και των ανθρώπων τους».
«Η Κερά, είναι ένα υπέροχο, πανέμορφο χωριό, όπου σε κάθε γωνιά βλέπεις τη φύση στο μεγαλείο της, αναγνωρίζεις από την πρώτη στιγμή την κρητική φιλοξενία και το μεράκι, το γέλιο και το μπρίο των ανθρώπων. Αφετέρου 40 καλλιτέχνες από όλη την Κρήτη, επαγγελματίες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το καλύτερο αποτέλεσμα ώστε το αποτύπωμα που θα έχουμε όλοι φεύγοντας από εδώ να είναι κάτι μαγικό» τόνισε.

«Θεατρική περιπλάνηση»
Από την πλευρά της η Τρυφωνία Αγγελίδου, εκ μέρους της εταιρίας Θεάτρου Θέση που έχει αναλάβει το δραματουργικό κομμάτι της εκδήλωσης, εξήγησε ότι η δράση «Κερά Μια Σκηνή» περιλαμβάνει ελληνικά κείμενα από όλες τις χρονολογικές περιόδους, με αποσπάσματα θεατρικών έργων που διατρέχουν τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας απο τον 17ο αι. έως και σήμερα.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα των Θεοτόκη, Παπαδιαμάντη, Ελύτη, μονολόγους της Ε. Παπαδημητρίου για την Μικρασιατική καταστροφή κ.α
Ιδιαίτερη θέση κατέχει το Κρητικό θέατρο με κείμενα από τον Ερωτόκριτο.
Μάλιστα, σύμφωνα την ίδια, παρόμοιο πρότζεκτ δεν έχει ξανά γίνει στην Κρήτη ή στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Μετά τις παραστάσεις θα ακολουθήσει συναυλία από ρεμπέτικο σχήμα στην πλατεία της Κεράς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Οι δράσεις θεάτρου για παιδιά ξεκινούν από τις 18:00 το απόγευμα διαρκούν μέχρι τις 21:00. Τα θεατρικά δρώμενα ξεκινούν στις 19:00 κι ολοκληρώνονται στις 00:00. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το χωριό ανά πάσα στιγμή από τις 17:30 και μετά.
Χρηστικά προτεινόμενα: μαξιλάρι, αθλητικά παπούτσια, ζακέτα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.