Μουσείο Τυπογραφείας

«Ενα μοντέρνο Μουσείο και κέντρο πολιτισμού ταυτόχρονα»

Τα Μουσεία είναι κατεξοχήν χώροι γνώσης, μάθησης και πολιτισμού. Ετσι, λοιπόν, όταν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Eρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου επισκέπτεται κάποιο Μουσείο, πόσο μάλλον ένα Μουσείο που αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, οι εντυπώσεις της έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Και τούτο επειδή, λόγω της θέσης της, γνωρίζει πολύ καλά, τι αρέσει και τι όχι στα παιδιά. Τι είναι εκείνο που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον τους ή αντίστροφα τι πιθανώς να τα αφήσει αδιάφορα.
Η πρόσφατη επίσκεψη της Σίας Αναγνωστοπούλου στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη αποδείχτηκε αποκάλυψη. “Ανακάλυψε” ένα Μουσείο διαφορετικό, διαδραστικό, που τολμά -σε περιόδους κρίσης- να παρουσιάζει και πολιτιστικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους.
Η Σία Αναγνωστοπούλου βρέθηκε στα Χανιά με αφορμή τις απονομές βραβείων του ΙΔ’ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την αναγόρευση εταίρων του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, που έγιναν το περασμένο Σάββατο. Και παρά το εξαιρετικά “φορτωμένο” πρόγραμμά της, επισκέφθηκε -για περισσότερες από δύο ώρες- το Μουσείο Τυπογραφίας.
«Είναι ένα μουσείο εκπληκτικό, εξαιρετικά οργανωμένο και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του Τύπου και της Τυπογραφίας. Είχα τη χαρά να ξεναγηθώ από ανθρώπους που είναι γνώστες του αντικειμένου, τον Γιάννη Γαρεδάκη και την κα Κουμή -και αυτό σημαίνει πως έμαθα καινούργια πράγματα. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ένα Μουσείο. Πρόκειται για Μουσείο στην πράξη διαδραστικό -η ώρα περνά χωρίς να αισθάνεσαι πως βαριέσαι ούτε λεπτό. Είναι ένα μοντέρνο Μουσείο και κέντρο πολιτισμού ταυτόχρονα. Και αξίζει ένας μεγάλος έπαινος στο ζεύγος Γαρεδάκη, που με το μεράκι και την αγάπη τους έστησαν αυτόν τον θαυμάσιο χώρο μουσειακού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας μετά την ξενάγηση.
«Μια πολύ ωραία ιδέα θα ήταν οι πενθήμερες εκδρομές, χωρίς να χάσουν τον ρόλο που έχουν, δηλαδή αυτόν της μαθητικής χαλάρωσης, να συνδυάζονται με επισκέψεις σε χώρους όπως το Μουσείο Τυπογραφίας. Και ειδικά το Μουσείο Τυπογραφίας, όπου οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν στην ιστορία με δικές τους δράσεις, αποτελεί ιδανική επίσκεψη. Εδώ δεν υπάρχει η αίσθηση της “αναγκαστικής” μάθησης. Είναι μια χαλαρωτική διαδικασία που φεύγει από τα στενά πλαίσια της “εκπαίδευσης”, περνώντας τη γνώση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.