Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ελπίδες θεραπείας

Εκατό έξι δωρεές ομφαλικού αίματος έχει δεχθεί μέσα στους 3 πρώτους μήνες της λειτουργίας της η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης που λειτουργεί στην Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.).

H νεοσύστατη τράπεζα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες και ιδίως λευχαιμία. Στο μεταξύ, σημαντικά βήματα έχουν γίνει στην Ελλάδα ως προς τη δωρεά μυελού των οστών με τους εθελοντές δότες να έχουν φτάσει τις 50.000. Ωστόσο, απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν δεδομένου ότι σε περισσότερες από τις μισές αλλογενείς μεταμοσχεύσεις που γίνονται ετησίως στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από το εξωτερικό.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Δωρεά μυελού των οστών  – Δωρεά ομφαλικού αίματος” που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Χανίων “Άγιος Ιωάννης”, την περασμένη Παρασκευή στα Χανιά.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Ειδικότερα, μιλώντας για τη δωρεά ομφαλικού αίματος και τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης η καθηγήτρια Αιματολογίας και διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. Ελένη Παπαδάκη σημείωσε ότι το ομφαλικό αίμα είναι μια πολύ σημαντική πηγή κυττάρων για τη θεραπεία ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες και νοσήματα που χρειάζονται μεταμόσχευση.
«Από το 1988 και μετά μπήκε σε εφαρμογή η μεταμόσχευση από αίμα του ομφάλιου λώρου που αποτελεί όπως λέμε ένα βιολογικό απόβλητο, αλλά περιέχει κύτταρα που είναι το ίδιο σημαντικά με τον μυελό των οστών και με ιδιότητες ακόμα καλύτερες αν σκεφτεί κανείς ότι είναι νεαρά κύτταρα».
Για τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης που λειτουργεί στην Αιματολογική Κλινική του ΠΑ.Γ.Ν.Η. η κα Παπαδάκη υπογράμμισε ότι ξεκίνησε τη λειτουργία της από τις 2 Απριλίου, μετά από μια προεργασία 5 ετών και τα δείγματα που συγκεντρώνονται διοχετεύονται στην παγκόσμια δεξαμενή.
«Είναι κάτι πολύ σημαντικό και για τον πληθυσμό της Κρήτης διότι έχουμε ιδιαιτερότητες ως προς την ιστική μας ταυτότητα και είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η πηγή ώστε οποιοσδήποτε Κρητικός χρειαστεί μεταμόσχευση να έχει συμβατό μόσχευμα», εξήγησε η κα Παπαδάκη.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι οποιαδήποτε γυναίκα γεννά μπορεί να γίνει δότρια και επεσήμανε ότι η διαδικασία δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, αφού η λήψη του αίματος γίνεται μετά την απομάκρυνση του μωρού.
Επίσης, τόνισε ότι μέσα στους 3 πρώτους μήνες η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας είναι πολύ θετική καθώς ήδη η Τράπεζα έχει δεχθεί 106 ασκούς και αναμένει περίπου άλλους 50. Διευκρίνισε δε ότι στόχος των ανθρώπων που υποστηρίζουν την προσπάθεια είναι να μειωθεί το ποσοστό της απορριψιμότητας των δειγμάτων, το οποίο παγκοσμίως κυμαίνεται σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό (80%) καθώς λόγω της έμφασης που δίνουν οι γιατροί και οι μαίες στο νεογέννητο και τη μητέρα πολύ συχνά το υλικό που στέλνουν είναι ανεπαρκές (πολύ μικρή ποσότητα, έχει πήγματα κ.ά.).

ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Για το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών μίλησε η διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Αννα Κολοβού. Η κα Κολοβού επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα Χανιά έχουν μια πολύ καλή παρουσία στο πανελλήνιο μητρώο εθελοντών δοτών μυελού των οστών και πρόσθεσε ότι ήδη δόθηκε η πρώτη δωρεά μυελού των οστών από έναν Χανιώτη εθελοντή.
«Στην ελληνική τράπεζα βρίσκονται καταγεγραμμένοι 50.000 εθελοντές δότες αιμοποιητικών κυττάρων, τη στιγμή που στην Κύπρο είναι 110.000. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ακόμα πίσω και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε και φέρνουμε μοσχεύματα από το εξωτερικό», ανέφερε η κα Κολοβού και συμπλήρωσε ότι από τις 200-250 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις που γίνονται ετησίως στην Ελλάδα περίπου οι 100-150 είναι από μοσχεύματα που έρχονται από το εξωτερικό.
Να σημειώσουμε τέλος ότι η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ε.Β.Ε.Χ. έγινε με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, του Δήμου Χανίων και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα