Μουσείο Τυπογραφείας

Εκτός προβλέψεων

Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει μια νέα απειλή. Η κρίση με τον Covid-19 δεν είναι συστημική, ήταν εκτός πρόβλεψης και η αντίδραση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, αλληλέγγυα και υπεύθυνη.
Η Ευρώπη συνήθως αργεί στις αποφάσεις της, διακρίνει κατόπιν εορτής τον κίνδυνο και εναποθέτει την τύχη της στην ανάλυση των Γερμανών.
Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει χρέος να αντιδράσει η Γαλλία για να φέρει μια ισορροπημένη και δυναμική λύση.
Αντιλαμβάνεσθε βέβαια ότι δεν μπορούμε να βάλουμε σε μνημόνιο δύο τόσο μεγάλες χώρες όπως την Ισπανία και την Ιταλία.
Νομίζω ότι σε αυτό το θέμα είναι πιο τυχερή η Ελλάδα γιατί έχει ήδη προχωρήσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων που επιδοκιμάστηκε σφόδρα από τις Αγορές.
Oταν ανοίξει το παιχνίδι (γιατί τώρα νέκρωσε) πρέπει να στηριχθούν δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας και οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας γιατί εξαρτόμαστε από την ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Hδη η Τουρκία και ο ασίκης Ερντογάν, που είναι μόνος του, υπαινίσσεται δήμευση περιουσιών και καταθέσεων.
Μόνος του αυτή την κρίση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει κανείς.
Γι’ αυτό είχαμε χθες ένα δημοσίευμα της “Χουριέτ” που τείνει χείρα φιλίας και αλληλεγγύης στην Ελλάδα.
Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει τι θα κάνει η Ευρώπη που είναι η “μπροστά αυλή” του σπιτιού μας.
Εφαρμοσμένες λύσεις δεν έχουν ακόμη προκριθεί· πιο πολύ ακούω για συμφεροντάκια και για ιδεοληψίες· διότι έχουν ιδεοληψίες και οι Ευρωπαίοι. Είδατε στο Ηνωμένο Βασίλειο τι συμβαίνει· αρκεί ένα τυχαίο γεγονός, μια λάθος αρχική εκτίμηση για να “γκρεμιστούν οι γέφυρες”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.