Μουσείο Τυπογραφείας

Εύθυμα και σοβαρά των καιρών μας…

“Αφιερωμένο στον αισιόδοξο, δημιουργικό και δοτικό άνθρωπο”. Είναι το νέο βιβλίο, το 14ο, της αξιέπαινης και αξιοθαύμαστης συμπολίτισσάς μας κυρίας Αθηνάς Κανιτσάκη “Εύθυμα και σοβαρά των καιρών μας”, του οποίου με χαρά έγινα κάτοχος, ευχαριστώντας την εκλεκτή συγγραφέα για την ευγενική αποστολή του στην ταπεινότητά μου.
Οπως και όλα της τα βιβλία, έτσι κι αυτό σε συναρπάζει, σε κάνει να διαλύεις τα σύννεφα της μιζέριας, της καθημερινότητας και της κατήφειας, ιδίως της σημερινής για τους γνωστούς λόγους. Θέματα εύθυμα και σοβαρά. Κέντρο ο άνθρωπος, που στροβιλίζεται στην δίνη των αντιθέσεων και στην διάψευση των ελπίδων του και για να θυμηθώ τον ποιητή «όλοι μας έκοψαν της ψυχής τα φτερά, όλοι μας γέλασαν τρομερά».
Αυτά, και τόσα άλλα, παρασέρνουν και τα δικά μας βήματα και δεν είναι λίγες οι φορές, που ζώντας στην εποχή του παραλόγου που όμορφα πράγματα όπως η φύση και τα συναισθήματα βρίσκουν αδιάφορες έως και πολέμιες ψυχές. Ολα μπορούν να μας συγκινήσουν και να μας διδάξουν. Μην περνάμε ψυχρά και αδιάφορα από δίπλα τους. Ολα έχουν κάτι να μας δώσουν, να μας διδάξουν. Γι’ αυτό κι η κυρία Κανιτσάκη θα μας τονίσει “Κίνητρο δικό μου η ανάγκη ν’ αναδείξω θέματα που μ’ ενδιαφέρουν, να μοιραστώ συναισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς, να περιγράψω τόπους που μ’ εντυπωσίασαν, ν’ αναλύσω συμπεριφορές… “μέσα από την ευθυμία των κομματιών του κειμένου του βιβλίου, που αναπηδά η αισιοδοξία, προβάλλει και το χρέος μας να είμαστε δημιουργικοί και δοτικοί. Προσφέροντες και προφερόμενοι.
Μηνύματα αισιοδοξίας και μέσα από τα συντρίμμια της κοινωνίας. Τίποτε δεν χάνεται όταν υπάρχουν πύρινες ψυχές και, όπως θα τονίσει η αξιοτίμητη και αξιομίμητη κ. Κανιτσάκη, «Τίποτα δεν χάνεται εύκολα, και τίποτα δεν είναι άσκημο αν το βλέπουμε αισιόδοξα». Και δεν είναι τυχαίο, κάτι και που το επισημαίνω, που το υπέροχο αυτό βιβλίο που, με αφορμή το Πάσχα, θα ευχηθεί «κι ας γίνει για όλους μας μια πραγματική “ημέρα αγάπης”! Κι ας γίνει κάθε μέρα μας ανάλαφρη κι όμορφη σαν την σημερινή».
Οταν έχεις αγάπη, όλα τα βλέπεις ωραία. Ολα σου μιλούν γλυκά και τρυφερά. «Αγάπα και κάνε ό,τι θέλεις» θα πει ο Ιερός Αυγουστίνος και ο απόστολος Παύλος θα τονίσει “η αγάπη ου λογίζεται το κακόν” (Α’ Κορινθ. 13,5), που σημαίνει πως η ζωή μας μπορεί να γίνει όμορφη. Η ανθρώπινη συνύπαρξή μας πιο τρυφερή και τα αφρισμένα κύμματα ένα απάνεμο λιμάνι.
Η πολυγραφότατη κ. Αθηνά Κανιτσάκη – Κατσαρού, που είναι το πνευματικό κόσμημα του τόπου μας, και με τα βιβλία της, και με τα πυκνά και μεστά γραφτά της στον Τύπο, πετυχαίνει να μας χαροποιεί, μα και να μας υπενθυμίζει ότι έχομε χρέος αυτή τη γη, που μας φιλοξενεί, να την αφουγκραστούμε που ζητά να την αγαπάμε, να τη σεβόμαστε, μα και να χαιρόμαστε πάντα τα εν αυτή.
Από καρδιάς ευχαριστούμε και συγχαίρομε την ακάματη συγγραφέα, αυτόν τον υπέροχο συνάνθρωπό μας και συνοδοιπόρο σ’ αυτόν τον τόπο κα Αθηνά Κανιτσάκη, με τις καλύτερες ευχές μας για την ζωήν και το έργο της.

*θεολόγος – τ. λυκειάρχης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.