Μουσείο Τυπογραφείας

Δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.

2Με ψήφους της παράταξης Βάμβουκα και της “Πρωτοβουλίας Πολιτών” εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Χανίων το Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια. Στη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχολίασαν σκωπτικά την παρουσία του προέδρου του Θεάτρου Νάσου Αθανασόπουλου, ένα αίτημα που είχαν καταθέσει εδώ και μήνες.

Απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων για τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ έδωσε ο πρόεδρος του κ. Αθανασόπουλος (πρώτος από αριστερά) στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Χανίων

Απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων για τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ έδωσε ο πρόεδρος του κ. Αθανασόπουλος (πρώτος από αριστερά) στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Χανίων

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Χανίων στήριξε τον πρόεδρο του Θεάτρου και υπογράμμισε πως «παρά τις δυσκολίες, την έλλειψη καλλιτεχνικού διευθυντή το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. προσέφερε έργο. Ουσιαστικά καταρρίφθηκε ο μύθος ότι το θέατρο δεν έχει έργο και φυσικά όποιος θέλει να καταλάβει καταλαβαίνει και όποιος δεν θέλει να καταλάβει θα συνεχίσει να λέει τα ίδια». Παράλληλα άφησε αιχμές σε βάρος συμβούλων της αντιπολίτευσης «που είχαν εξαπολύσει κατά του προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. τα μύρια όσα χωρίς να ακούσουν τις απαντήσεις του».
Στην τοποθέτηση του ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε πως στις αρχές του 2015 το θέατρο κινδύνευε με κλείσιμο για μια σειρά από οικονομικούς λόγους. Υποστήριξε πως με τη διαχείριση από το νέο Δ.Σ. και παρότι δεν υπήρχε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο το θέατρο κατάφερε να “κρατηθεί στα πόδια του” και να παρουσιάσει ένα πλούσιο έργο παραθέτοντας όλες τις παραστάσεις της τελευταίας 3ετίας, τη δημιουργία πειραματικών σκηνών σε Πλατανιά και Κίσαμο και από το Φθινόπωρο σε Αποκόρωνα. Παράλληλα αναφέρθηκε χρονολογικά στις κινήσεις που έχει κάνει το Δ.Σ. ώστε να αποκτήσει καλλιτεχνικό διευθυντή με σύννομο τρόπο και με διαδικασίες ΑΣΕΠ αυτές προσέκρουσαν σε μια σειρά από προβλήματα. Ως βασικό ζήτημα για τη λειτουργία του θεάτρου ξεχώρισε το ότι ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού ήθελε να προχωρήσει τη διαδικασία με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές αυτό προσέκρουε στην ανάγκη έγκρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών και στις μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν επέτρεπαν την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών στο δημόσιο.

Από τη μεριά της παράταξης Σκουλάκη η κα Ν. Αγγελάκη σχολίασε πως «το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. έχει χάσει την αίγλη του. Ολα αυτά τα προβλήματα που αναφέρετε τα κατανοώ. Ναι η χρηματοδότηση του θεάτρου είναι πολύ χαμηλή αλλά από τη στιγμή που ο κ. δήμαρχος μάς λέει ότι τα οικονομικά του Δήμου πάνε καλά, ας χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα το δημοτικό μας θέατρο». Απαντώντας ο κ. Βάμβουκας είπε στην κα Αγγελάκη πως θα πρεπε να γνωρίζει πως το μετοχικό κεφαλαίο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. είναι συγκεκριμένο και ο Δήμος δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει.
«Αν δεν παρακολουθούσαμε πολύ στενά τις δραστηριότητες, τις δράσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. και ακούγαμε τον πρόεδρο του σε αυτόν τον ωραίο μονόλογο θα… πετούσαμε στα σύννεφα ότι το Δημοτικό θέατρο έχει απογειωθεί! Δυστυχώς όμως γνωρίζουμε την πραγματικότητα και γνωρίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια που έγινε να αλλάξουν τα πράγματα (σ.σ. από τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.) μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά» ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης επιρρίπτοντας ευθύνες για τις συμπαραγωγές του θεάτρου που είχαν ως αποτέλεσμα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. να μην πάει στην ενδοχώρα.
«Μας είπε ο κ. πρόεδρος ότι είναι στη διάθεση του καθένα από εμάς να τον βρούμε και να μας εξηγήσει επαρκώς. Δεν έχει καταλάβει ο πρόεδρος ότι είναι υποχρεωμένος όταν πρόκειται για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. να παρευρίσκεται εδώ και να δίνει λόγο στο δημοτικό συμβούλιο και στο Δήμο Χανίων που είναι ο κύριος μέτοχος. Δεν τοποθετήθηκε πρόεδρος για να υπογράφει συμβάσεις χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή» κατέληξε ο κ. Παπαδογιάννης.
«Αν ο κ. Αθανασόπουλος ερχόταν στο Δ.Σ. πριν από 2,5 – 3 μήνες, που είχε αρχίσει ένας βομβαρδισμός εντυπώσεων στο δημοτικό συμβούλιο και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και απαντούσε σε ένα-ένα τα ερωτήματα, αυτό θα ήταν προς όφελος του θεάτρου!» υπογράμμισε ο Γ. Σαρρής, συμπληρώνοντας πως μέσα στο Δ.Σ. κάποιοι «σπεκουλάρουν και λένε διάφορα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα, γραφειοκρατικά θέματα που λειτουργούν σε βάρος του θεάτρου. Ομως το θέατρο στις δεδομένες συνθήκες που επικρατούν τα πηγαίνει πολύ καλά! Δεν είναι θέμα κανενός μοναδικού και αλάνθαστου και θεόσταλτου μεσσία η τύχη του θεάτρου». Παράλληλα κάλεσε τον κ. Αθανασόπουλο να βρίσκεται πιο συχνά στο Δ.Σ. και να δίνει απαντήσεις σε πράγματα που δεν ισχύουν.
Από τη μεριά του Ν. Παπαντωνάκης επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή αλλά και στην κυβέρνηση για «την απαξίωση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.» και άφησε αιχμές στο πρόεδρο του ότι «έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το Δημοτικό Συμβούλιο».
Τελικά το Δ.Σ. ενέκρινε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας με ψήφους των παρατάξεων της δημοτικής αρχής και της “Πρωτοβουλίας Πολιτών” ενώ καταψήφισαν οι άλλες παρατάξεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.