Μουσείο Τυπογραφείας

Διπλωματία των… όπλων

Η τουρκική ηγεσία αναζητά τρόπους να επιβληθεί στην Περιφέρεια. Ενεργεί υπεροπτικά θεωρώντας ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εν σχέσει με τους γείτονές της, ένεκα υπεροχής της σε στρατιωτική ισχύ.
Δεν είναι περίεργο ότι η τακτική Ερντογάν αποδίδει. Εάν “αδειάσει” τη Ρωσία, η οποία του συνιστά να αποφεύγει τέτοιες προκλήσεις, οι Αμερικανοί θα του προσφέρουν “γην και ύδωρ”. Τους Ρώσους όμως δεν μπορεί, να τους κάνει πέρα, διότι τον διευκολύνουν στην αναχαίτιση των Κούρδων.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα απ’ τη Βορειοανατολική Συρία και η αντιφατικότητα του Τράμπ, ότι «αν η Τουρκία βγει εκτός ορίων θα την καταστρέψω οικονομικά», χωρίς να καθορίζονται, ποια είναι τα όρια, δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να ελίσσεται στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα αν το βαθύ κράτος των ΗΠΑ δεν συμφωνεί με τον Τραμπ.
Αφού πήρε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ, λίγο μετά την αναχώρηση του Πομπέο απ’ την Αθήνα, χωρίς να ξεχνά τις προσφιλείς παραβιάσεις πάνω απ’ το Μακρονήσι τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι σε χαμηλές πτήσεις, αποτόλμησε να πλήξει ομάδες Κούρδων στο τριεθνές σημείο Συρίας, Τουρκίας, Ιράκ, ετοιμαζόμενη να εισβάλλει στη λεγόμενη “ζώνη ασφαλείας”. Αυτή η ζώνη θα είναι μια βόμβα στα χέρια του, αφού σκοπεύει να αναπτυχθούν εκεί Τζιχαντιστές, να ξεκαθαρίσουν το Κουρδικό στοιχείο και έτσι να εκμηδενίσει την προοπτική δημιουργίας Κουρδικού κράτους.
Οι πληροφορίες για επέμβαση της Τουρκίας προήλθαν από συριακά μέσα ενημέρωσης και το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι παρουσιάστηκαν κινήσεις στρατευμάτων με άρματα και τεθωρακισμένα με προορισμό την πόλη Τελ Αμπιάντ στο Συριακό έδαφος, υποστηριζόμενα από μαχητικά Α/Φ και drones. Είναι “έτοιμος”, ως φαίνεται, για εισβολή στη Συρία και με την κίνησή του ο Ερντογάν θέλει να πει «είμαι εδώ και ό,τι θέλω κάνω». Ωστόσο από τον Λ. Οίκο ανακοινώθηκε ότι δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιχείρηση καθιστώντας την Τουρκία υπεύθυνη να χειρισθεί η ίδια τους μαχητές του Ιsis, με τους οποίους συνεργάζεται.
Νεότερες πληροφορίες φέρουν τον Τραμπ να λέει, ότι θα καταστρέψω την οικονομία της Τουρκίας, “ολοσχερώς” αν η απαράμιλλη σοφία μου το κρίνει”!! Τέτοια έκφραση, τέτοια υπεροψία και μοναρχισμό ούτε και ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιούγκ Ούν δεν θ’ αποτολμούσε.
Απίστευτα, πράγματα! Για μας η εξέλιξη αυτή ίσως να αποβεί προς όφελος. Δεν μπορεί ο Ερντογάν να επεκταθεί σε πολλά μέτωπα. Δεν είναι παιχνιδάκια αυτές οι επεμβάσεις. Μπορεί να εγκλωβισθεί σε περιπέτειες και να του γυρίσει μπούμεραγκ. Εύκολα μπαίνει, αλλά δύσκολα βγαίνει κανείς από τέτοιες ιστορίες.
Ωστόσο, αλήθεια είναι, ότι εμείς είμαστε μόνοι μας και αυτό, που προέχει, να κάνουμε, είναι οι καλοί διπλωματικοί χειρισμοί.

1 σχολιο

  • [Καγιαλές] ~ ~ ~ Απάντηση

    Αξιότιμε κύριε,η τελευταία πρόταση του άρθρου σας είναι η ουσία της δικής μας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.Αυτός πρέπει να είναι κατ΄αρχήν ο σχεδιασμός της πατρίδος μας και αν στην πορεία προκύψει ταύτιση συμφερόντων(η οποία δεν έρχεται ως μάνα εξ ουρανού,αλλά φροντίζεις να υπάρχει) καλώς να ορίσουν οι όποιες συμμαχίες.Αν στην εξ.πολιτική ελίσσεσαι με το δόγμα του πατέρα της ρεαλιστικής πολιτικής Θουκυδίδη (τα κράτη έχουν πριν και πάνω από όλα συμφέροντα) τότε δεν περιμένεις να δώσουν άλλοι τις δικές σου μάχες και όταν έχεις την ευκαιρία να αναπτύξεις τους συντελεστές ισχύος σου δεν σπαταλάς την ευκαιρία σου(βλέπε πακέτα Ντελόρ,Σαντέρ,Μ.Ο.Π. κλπ,κλπ,κλπ).Η νεοισλαμική Τουρκία έχει χαραγμένη πολιτική (βλέπε “το Στρατηγικό βάθος της Τουρκίας”) και στην πορεία αυτή βρίσκεται μπροστά σε μια παγωμένη λίμνη και πετάει βότσαλα ,πέτρες και ότι άλλο “την παίρνει”για να δεί αν την σηκώνει ο πάγος να περπατήσει επάνω.Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο θολό και επικίνδυνο πεδίο της Μ.Ανατολής ,όπου ο ισχυρότερος παίκτης είναι τελείως απρόβλεπτος με σημάδια αυτογελειοποίησης θα δούμε.Αξιοσημείωτη είναι πάντως η “σιγή ασυρμάτου” του Ισραήλ ,αυτή την περίοδο……Με εκτίμηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.