Μουσείο Τυπογραφείας

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. μόνο για λίγους…

1Αισθητά μικρό αριθμό παραστάσεων στην Κρήτη και μόνο σε αστικά κέντρα θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης που σε κοινή παραγωγή με το Ελληνικό Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου), το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το Α.Μ. Τέχνης Χώρος ανεβάζουν τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι από την περιοδεία απουσιάζει εντελώς ο Νομός Λασιθίου, ενώ εκτός από τις συνολικά 6 παραστάσεις στην Κρήτη, το έργο θα παρουσιαστεί για λίγες παραστάσεις στα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, το Δίον και την Επίδαυρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 13-14 Ιουλίου στα Γιάννενα (αρχαίο θέατρο Δωδώνης) και θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 16-17 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη (θέατρο Δάσους), 18 – 19 στην Καβάλα (αρχαίο θέατρο Φιλίππων), 20 Ιουλίου στο Δίον (αρχαίο θέατρο Δίου) και 27-28 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.      Οι «Θεσμοφοριάζουσες» θα παρουσιαστούν στα Χανιά 1-2 Αυγούστου (θέατρο Ανατολικής Τάφρου), στο Ηράκλειο 3-4 Αυγούστου (Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης») και στο Ρέθυμνο 6 Αυγούστου (φρούριο Φορτέτζα).
Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η καλοκαιρινή παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. δεν θα περιοδεύσει στην ενδοχώρα του νησιού.
Ερωτηθείς από τα «Χ.ν.» για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Νάσος Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι ο αριθμός των παραστάσεων δίνονται στο πλαίσιο των συμπαραγωγών του Ελληνικού Φεστιβάλ με άλλα θέατρα είναι πάντα περιορισμένος. «Οι συνεργασίες που κάνει το Φεστιβάλ Αθηνών ούτως ή άλλως δεν είναι οι περιοδείες των παλαιότερων εποχών, δηλαδή 50 παραστάσεις κ.λπ. Είναι για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Όλες οι συμπαραγωγές του Φεστιβάλ είναι για περίπου 20 παραστάσεις», σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος.
Σημείωσε, δε, ότι οι 6 παραστάσεις που θα δοθούν στην Κρήτη δίνονται σε θέατρα που μπορεί να φιλοξενηθεί το συγκεκριμένο έργο με τις απαιτήσεις που έχει και χωρίς εκπτώσεις στο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ και σκηνοθέτη της παράστασης Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στα “Χ.ν.”.
Πιο συγκεκριμένα, να υπενθυμίσουμε ότι στις 11 Μαΐου του 2018 ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντώντας σε προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί ως προς τους όρους της -άγνωστης μέχρι τότε- σύμβασης μεταξύ του Φεστιβάλ και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Εχουμε κάνει συζήτηση επειδή είναι πολύ μεγάλη παραγωγή ότι θα πρέπει να είναι χώροι στους οποίους να χωράει αυτή η παράσταση. Είναι ένας σημαντικός θίασος με 21 άτομα επί σκηνής, με μπόλικο χώρο που καταλαμβάνει το σκηνικό». Σε ερώτηση, δε, για το αν στην Κρήτη θα παιχτεί η παράσταση και σε χωριά, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε επισημάνει: «Ανάλογα που θα χωράει η παράσταση. Είναι 21 άτομα επί σκηνής. Οι παραστάσεις έχει σημασία να διατηρούν και στην περιοδεία την ποιότητα, εφόσον υπάρχει, της πρώτης παράστασης. Δεν γίνεται να παίζεις στην Επίδαυρο σε πλήρη ανάπτυξη και μετά να πηγαίνεις και να κάνεις αρπαχτές στην επαρχία». Ωστόσο, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, η παράσταση δεν… χώρεσε σε κανέναν χώρο πέραν των αστικών κέντρων των Χανίων, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, ενώ τα περασμένα χρόνια μεγαλύτερες παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ περιόδευαν κανονικά στην ενδοχώρα χωρίς πρόβλημα.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ
Πάντως λόγω του περιορισμένου αριθμού των παραστάσεων στην Κρήτη, πρόθεση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. ήταν να γίνει μια ξεχωριστή θεατρική παραγωγή η οποία θα “ταξίδευε” στην ενδοχώρα του νησιού.
Το σχέδιο, ωστόσο, αυτό “ναυάγησε” λόγω της κωλυσιεργίας εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού ως προς την οριστικοποίηση των όρων της νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Θεάτρου του ΥΠ.ΠΟ. και των μετόχων η οποία θα εξασφάλιζε και την χρηματοδότηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.
«Ακόμα δεν έχουμε προγραμματική σύμβαση και δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους μετόχους μας για το 2018. Παρόλα αυτά καταφέραμε να κάνουμε τόσες παραγωγές και εκδηλώσεις μέχρι τώρα», σημείωσε ο πρόεδρος του Θεάτρου κ. Αθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο επιδιώκει η νέα προγραμματική σύμβαση να έχει τριετή διάρκεια ώστε να διασφαλίζεται ο καλύτερος σχεδιασμός.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.