Μουσείο Τυπογραφείας

ΔΕΗθώμεν!

Από κοινωνικό αγαθό η ΔΕΗ, που την προπαγάνδιζαν οι εργατοπατέρες μαζί με τους κυβερνώντες, την κατάντησαν ένα εισπρακτικό μαγαζί διαφόρων απαιτήσεων, που εφευρίσκοντο κατά καιρούς, για να μαζεύει το κράτος και οι Δήμοι τέλη και φόρους επί του ασφαλώς και παράλληλα οι συνδικαλιστές των Διοικήσεων της ΔΕΗ, να καρπούνται διάφορα προνόμια.
Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει βραχνάς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που αντιμετωπιζουν την αίολη κατηγορία του ληξιπρόθεσμου οφειλέτη των λογαριασμών ρεύματος, τους οποίους έχουν εξοφλήσει στα ΕΛΤΑ και μάλιστα εμπροθέσμως.
Οι καταναλωτές, είτε θέλουν, είτε όχι έχουν γίνει δανειστές των ΕΛΤΑ, αφού πηγαίνουν και πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στα ανά την επικράτεια υποκαταστήματά των, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΗ. Οι πληρωμές γίνονται και εμπρόθεσμα, για να τύχουν την έκπτωση συνέπειας του 15%, που παρέχει η ΔΕΗ, ανεξάρτητα αν αυτό το μπόνους είναι ημικοροϊδία, διότι γίνεται μόνο επί του ποσού στον λογαριασμό “έναντι” όχι όμως στον “εκκαθαριστικό”.
Η τραγελαφική έκπληξη έρχεται, όταν στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ εμφανίζεται απλήρωτο το πεπρωμένο ποσό και περιλαμβάνεται στις “καθυστερημένες οφειλές” που επιβαρύνονται με τόκους. Μείζον και ανήκουστο το πρόβλημα, τα ΕΛΤΑ να μην έχουν τοποθετηθεί επισήμως. Η ΔΕΗ ενώ μέχρι πρότινος εφέρετο να “νίπτει τας χείρας” της, μετά την παρέμβαση της “Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας” (Ρ.Α.Ε.) υποχρεώθηκε, να αναγνωρίσει, ότι είναι εις γνώσιν της από καιρό το πρόβλημα, αρκεσθείσα να ζητήσει συγγνώμη απ’ τους πελάτες της, να τους συστήσει ν’ αποφεύγουν την εξόφληση των λογαριασμών της στα ΕΛΤΑ και να λάβει μέτρα επίλυσης της ανωμαλίας. Πάντως η καταταλαιπώρηση των καταναλωτών στις ουρές των κεντρικών καταστημάτων της ΔΕΗ καταντά φαινόμενο τιμωρίας.
Τι έχει συμβεί λοιπόν; Από δημοσιογραφικές πληροφορίες προκύπτει, ότι η ΔΕΗ οφείλει ταχυδρομικά έξοδα στα ΕΛΤΑ, που δεν τα εξοφλεί. Σ’ αυτή την περίπτωση ενδέχεται να διακοπεί η ηλεκτρική παροχή και να χαθεί το 15%. Τα ΕΛΤΑ εκτός απ’ την προμήθεια, που καταβάλλει ο καταναλωτής σε κάθε λογαριασμό, κατακρατούν από μόνα τους την αξία του ρεύματος, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να θεωρεί τον καταναλωτή εκπρόθεσμο. Η άλλη άποψη είναι, ότι τα ΕΛΤΑ έχουν χρέη, γι’αυτό κατακρατούν ζεστό χρήμα απ’ τη ΔΕΗ για την αντιμετώπισή τους. Είναι πολλά τα λεφτά, αν αναλογισθεί κανείς, ότι απ’ το τετράλεπτο της πλαστικής σακκούλας μέσα σ’ ένα μήνα μαζεύτηκαν 2,5 εκ. ευρώ.
Για το φαινόμενο πολλούς λόγους μπορεί να συμπεράνει κανείς, πάντως η αλήθεια είναι, ότι οι πολίτες αυτής της χώρας για μία ακόμα φορά, ως γνωστά κορόϊδα, πληρώνουν τα επίχειρα!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.