Μουσείο Τυπογραφείας

Δασμολογικοί κίνδυνοι εξ Αμερικής

Σήριαλ κινδυνεύει να γίνει η δασμολογική παρωδία του Aμερικάνου προέδρου Τραμπ εναντίον των ευρωπαϊκών προϊόντων και αγαθών, σε βάρος μικρότερων και ασθενέστερων οικονομιών, που θα κληθούν απαρεγκλίτως να πληρώσουν για την αγένεια του κονσόρτσιουμ  της Airbus και την ταυτόχρονη αδυναμία του να πληρώσει τα σπασμένα των αθέμιτων κρατικών ενισχύσεων, έναντι της αμερικάνικης Boeing.
Oπως είναι γνωστό και από προηγούμενα σημειώματά μας, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ, ο Τραμπ αποφάσισε να δασμολογήσει με 25% σειρά προϊόντων μέχρι ποσού 7,5 δις €, μεταξύ των οποίων τα ελληνικά γιαούρτια, η φέτα και οι κονσέρβες ροδάκινων ειδικής συσκευασίας προς τις ΗΠΑ. Φαίνεται, και προς στιγμήν ισχύει η εξαίρεση του παρθένου ελαιολάδου και οι βρώσιμες ελιές, από την επιβολή δασμών, οι εξαγωγές των οποίων υπερβαίνουν τα  90 εκ. € ετησίως.
Μακρόν και Μέρκελ μαζί, βρέθηκαν στην έδρα της Airbus, στην Τουλούζη, στις αρχές της εβδομάδας για να στείλουν ένα μήνυμα. Προχώρησαν μονομερώς και επικινδύνως στην υιοθέτηση πολιτικής που απαρτίζεται από τρεις λέξεις: «ευρωπαϊκή βιομηχανική αλληλεγγύη». Ο εκπρόσωπος των Ηλισίων δήλωσε ότι  «Η ιδέα είναι να δείξουμε τη γαλλο-γερμανική και ευρωπαϊκή βιομηχανική αλληλεγγύη στις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις», αναφερόμενος στις «διαφορές στον ΠΟΕ και ειδικότερα στην Airbus»1.
Με άλλα λόγια, δείχνουν ότι η γαλλο-γερμανική μηχανή των ευρωπαϊκών βιομηχανικών στρατηγικών, δεν εκφοβίζονται από τις απειλές από την Ουάσιγκτον, και το μήνυμα εξηγήθηκε στο χώρο του ξενοδοχείου, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αυτό το βιομηχανικό ρόδο, εννοώντας την Airbus.  Φαίνεται όμως ότι η επίσκεψη στον γίγαντα των αερομεταφορών θα μπορούσε επίσης να είναι η ευκαιρία για να προχωρήσουν στο θέμα της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, προθάλαμο της Ευρώπης στην επιθυμητή άμυνα του Εμμανουήλ Macron.
Και καλά είναι όλα αυτά, γιατί όμως για τη γαλλογερμανική πρόοδο στον τομέα της βιομηχανίας, πρέπει να πληρώσει ο Έλληνας ροδακινοπαραγωγός, είναι ένα μαύρο σημάδι που απειλεί να καταστεί καρκίνωμα στο ασθενές ακόμη σώμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σε προηγούμενα σημειώματά μας προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι η επιβολή δασμών σε προϊόντα άλλων χωρών, μπορεί να εξυπηρετεί τους στόχους του Τραμπ, αλλά τουλάχιστον τρία επιχειρήματα έδειξαν τα ρεπορτάζ και οι αναλύσεις μας ότι θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί υπόψη, ή να τεθούν από τις αρμόδιες αρχές. Ταυτόχρονα, στηλιτεύσαμε τα ψέματα που ειπώθηκαν από ανώτερους αξιωματούχους ως απάντηση στις παράνομες επιδοτήσεις που χορήγησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον αεροδιαστημικό κολοσσό Airbus. Υπογραμμίζω τη λάθος πληροφορία ότι πρόκειται για δασμούς που απαντούν στις παράνομες επιδοτήσεις που χορήγησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Πρόκειται για αισχρό ψέμα, διότι από τις 28 χώρες μέλη μόνο οι 4 χώρες που απαρτίζουν το κονσόρτσιουμ έδωσαν τις παράνομες όχι επιδοτήσεις, αλλά κρατικές ενισχύσεις. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών ας πληρώνουν αυτά που προβλέπει ο ΠΟΕ.
Τα επιχειρήματα αυτά συνοψίζονται ως εξής:
1. η Ελλάδα δεν ευθύνεται για τις επιδοτήσεις που παίρνει η Airbus ούτε ωφελείται απ’ αυτές.
2. υπενθύμιση για κάθε αρμόδιο ότι στα μέτρα εμπορικής άμυνας των ΗΠΑ (αντινταμπινγκ, αντισταθμιστικοί δασμοί στις εξαγωγικές επιδοτήσεις), οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την καταγωγή των προϊόντων ως καταγωγής ΕΕ, δηλαδή του κοινού μας τελωνειακού εδάφους στην ΕΕ, αλλά στοχεύουν συγκεκριμένα κράτη μέλη ως καταγωγή (πχ καταγωγής Γερμανίας ή Γαλλίας μόνο). Γιατί πρέπει στα αντίμετρα για επιδοτήσεις στην Airbus να στοχοποιούνται προϊόντα από αλλά κράτη μέλη κατά το δοκούν από την Ουάσινγκτον;
3. εδώ πρόκειται για κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών υπό την έννοια ότι εάν είναι να πνιγεί ένας ή δυο ας πάμε καλύτερα όλοι αύτανδροι για να μην στρεβλωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ κρατών μελών. Και βέβαια έπρεπε να έχει κινηθεί ο μηχανισμός για να εξαιρεθούν οι 24 χώρες μέλη που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το θέμα, αλλιώς γιατί πληρώνουμε τα πρόστιμα για τους ρύπους; Ας φτιάξουμε ένα κοινό ταμείο αντιμετώπισης της δαπάνης αυτής.
Αλλιώς το αλισβερίσι αυτό θυμίζει άκρατο καραγκιόζη, και η προσπάθεια των Μέρκελ, Μακρόν να μιλήσουν για την «ευρωπαϊκή βιομηχανική αλληλεγγύη» μάλλον δεν επενδύεται με ευρωπαϊκή διάσταση. Τόσο πολύ φτώχυναν οι ισχυροί εταίροι μας;
Για να δούμε όμως και τι έγινε στην προτροπή μας για παρέμβαση του Έλληνα υπουργού γεωργίας κ. Βορίδη στο προχθεσινό συμβούλιο υπουργών γεωργίας.
Φαίνεται ότι ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα ως εξής:2
Στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου γεωργίας ενημερώθηκαν και πήραν θέση οι εθνικές αντιπροσωπείες για το σοβαρό θέμα της επιβολής δασμών στα γεωργικά (μεταξύ άλλων) προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ.
Ο υπουργός γεωργίας είπε ότι συμφωνεί με την εφαρμογή άμεσων μέτρων της ΚΟΑ που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις από τους δασμούς, ιδιαίτερα για τους παραγωγούς ροδάκινου σε κονσέρβα που δέχονται ακόμη ένα πλήγμα μετά το ρωσικό εμπάργκο.
Ακατανόητη αλληλεγγύη για ανύπαρκτο ευρωπαϊκό θέμα.
Κοντολογίς μπορεί να διαφωνούμε με τη ελληνική θέση να πληρώσουμε εμείς, αλλά να πάρουμε τα λεφτά από τα κονδύλια που θα προστεθούν στην ΚΟΑ, θέση που το αρχικό μας ρεπορτάζ έδειξε ότι ήταν και του προηγούμενου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αραχωβίτη. Περίεργο για τα δυο αυτά κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.
Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει έκφραση θέσης στο συμβούλιο, πληροφορούμε ότι ο Γάλλος υπουργός γεωργίας αναφέρεται στο ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για το κρασί τώρα που χάνονται οι αγορές της Αμερικής. Καταλαβαίνει ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι το χάσιμο μιας αγοράς, δε σημαίνει ότι ισούται με τα κονδύλια που θα πάρουν οι παραγωγοί από το γεωργικό ταμείο της ΕΕ.
Σημαίνει ότι χάνονται όλοι οι κόποι ανοίγματος μιας αγοράς και όλες οι δαπάνες και κανείς μηχανισμός Κοινής Οργάνωσης Αγοράς δεν μπορεί να δώσει πίσω τις χαμένες αγορές μετά από 10 χρόνια, ούτε καμιά ΚΟΑ δεν έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να πληρώνει για παράδειγμα για δέκα χρόνια τα 90 εκ € που χάνει το παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο που εξάγεται στις ΗΠΑ.

1. https://www.huffingtonpost.fr/entry/en-saffichant-ensemble-a-airbus-macron-et-merkel-veulent-envoyer-un-message_fr_5da5c7e9e4b08f365491318d?utm_hp_ref=fr-homepage&ncid=newsletter-euFrance%2016102019&utm_campaign=newsletter-France%2016102019
2.  https://video.consilium.europa.eu/en/webcast/6c666dfe-022b-4d98-99c6-6f7445a61268

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.