Μουσείο Τυπογραφείας

Covid-19: Ο φόβος του δεύτερου κύματος

Ο κορωνοϊός δεν έχει ασφαλώς φύγει από τη ζωή μας. Του- ναντίον. Από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πληροφορούμεθα ότι σε μερικές χώρες και περιοχές αυξάνεται η επιδημία. Ακόμα και στη Κύπρο που λέμε ότι πάμε καλά, ο κίνδυνος πόρρω απέχει από του να έχει φύγει. Όχι μόνο καθημερινά έχουμε λίγα κρούσματα αλλά τελευταίως βλέπουμε ότι αυξάνονται έστω και σε μικρό βαθμό. Στον ίδιο μας τον τόπο βλέπομε ότι ο κόσμος έχει σχεδόν σταματήσει να παίρνει προφυλάξεις και πολλοί συμπεριφέρονται ως ο κορωνοϊός να έχει περάσει. Ας δούμε πρώτα τη χώρα μας και μετά τη διεθνή σκηνή που βεβαίως επηρεάζει πάλι τη χώρα μας.
Στην ίδια τη Κύπρο υπάρχει πάντοτε στον αέρα ο ιός. Απόδειξη ότι από τα κρούσματα που έχομε καθημερινώς κάποιο ή κάποια προέρχονται από το εσωτερικό.
Σ’ όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα: η ασφάλεια των πολιτών και η υγεία των και από την άλλη μεριά η οικονομία της χώρας. Εμείς στη Κύπρο είμαστε από τις χώρες που πήραμε αυστηρότατα μέτρα από την αρχή, ορισμένα που άγγιζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Αυτό φαίνεται ότι βοήθησε την καταπολέμηση του ιού, από την άλλη μεριά όμως επέδρασε και επιδρά αρνητικά στην οικονομία της χώρας.
Άλλες χώρες, όπως το Η.Β. και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πήραν τόσο αυστηρά μέτρα για να μην βλάψουν επίσης τις οικονομίες τους, αυτό όμως είχε σαν συνέπεια την υγεία του κόσμου και τη συνεχή έξαρση του ιού.
Σήμερα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία η έξαρση του ιού είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο βέβαια και στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής καθώς και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Εκτός από την εξάπλωση του ιού από το εσωτερικό μιας χώρας, εκείνο που φοβούνται οι περισσότερες χώρες είναι οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό.
Η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες χώρες, είναι χώρα της οποίας η οικονομία στηρίζεται πάνω στον τουρισμό. Έχομε το δίλημμα του τουρισμού και της ασφάλειας από τους ξένους ταξιδιώτες. Η Κύπρος καθώς και η Ελλάδα πήραν στοχευμένα μέτρα, ούτως ώστε να συνδυάσουν τουρισμό και ασφάλεια των πολιτών. Το ίδιο γίνεται και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το άλλο θέμα το οποίο ο κόσμος με αγωνία προσβλέπει είναι η εξεύρεση φαρμάκων και κυρίως εμβολίου γι’ αυτόν τον ιόν. Κάτι τέτοιο θα ήταν σωτήριο για την ανθρωπότητα. Μιλούν τελευταία για εμβόλια που είναι στο στάδιον παρασκευής στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στην Ελβετία, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες. Ο,τιδήποτε και αν συμβεί η εμφάνιση εμβολίου στην αγορά δεν είναι γι’ αύριο. Σαν συμπέρασμα: ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανισθεί αλλά βρίσκεται ανάμεσά μας και διεθνώς είναι σε έξαρση. Αυτό πρέπει να το καταλάβομε και να εξακολουθούμε να παίρνομε τα αναγκαία μέτρα προστασίας από αυτή τη μάστιγα. Η οικονομία θα συνεχίσει να επηρεάζεται μέχρις ότου ο ιός φύγει από τις ζωές μας. Πρέπει να κάνομε υπομονή προσπαθώντας να επιζήσομε μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Λάρνακα, 17 Ιουλίου, 2020

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.