Μουσείο Τυπογραφείας

Χρυσές λίρες… θανατηφόρες

Πριν μερικές ημέρες τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην αναζήτηση χρυσών λιρών ή άλλων θησαυρών, σε λαγούμια που είχαν σκάψει και αυτό από αναθυμιάσεις της ηλεκτρογεννήτριας που χρησιμοποιούσαν για τα φωτιστικά. Πρόσφατα πάλι, άλλοι τρεις πέθαναν από τον ίδιο λόγο και εργαζόμενοι για τον ίδιο σκοπό σκάβοντας, πάντα νύχτα, για έναν μήνα. Τώρα βέβαια που η τιμή του χρυσού έχει ανέβει σε πρωτοφανή ύψη, αυτές οι προσπάθειες θα ενταθούν. Αυτές οι λίρες, ακούστηκε ότι ήταν των ανταρτών, δεξιών ή αριστερών ή άλλων.
Και στα Χανιά, μεταπολεμικά, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ο χρυσός του ΕΛΑΣ βρίσκεται κρυμμένος κάπου στα Κεραμειά. Κάποιοι από τους… χρυσοθήρες πέτυχαν διάνα αλλά ελάχιστοι.
Οι Βρετανοί πράκτορες της S.A.S. ή άλλων, σε μεταπολεμικά συγγράμματά τους αναφέρονται σε χιλιάδες χρυσές λίρες που κουβάλαγαν όταν έφθαναν με πλεούμενα στις νότιες ακτές της Κρήτης. Πού πήγαν όλες αυτές; Κάποιοι πλούτισαν.
Θα αναφερθώ σε μια αληθινή ιστορία, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται και υπάρχουν και όλα τα εμπλεκόμενα ονόματα που δεν μπορεί να αναφερθούν και που δικαιολογεί και τον τίτλο του κειμένου για θανατηφόρες λίρες.
Μια αντιστασιακή οργάνωση με αξιόλογο πολεμιστή, και στη Μάχη της Κρήτης αρχηγό, όταν κάποια μέρα φαίνεται να… καταμετρούσε τις λίρες των Άγγλων με τις οποίες ενισχύθηκε η οργάνωση, αντιλήφθηκε να λείπουν όχι πολλές, η ιστορία αναφέρει για είκοσι μέχρι τριάντα. Άγνωστες οι λεπτομέρειες γιατί υποπτεύθηκε ότι δυο μέλη της οργάνωσης, πατέρας και γιος, ήταν οι δράστες. Τους αναζήτησαν σε οικοδομή που εργαζόταν, νομίζω στην Αργυρούπολη, και τους πήραν δήθεν ότι θα τους αναζητούσαν οι Γερμανοί. Δικαιολόγησαν την εξαφάνισή τους στις οικογένειές των ότι τους έστειλαν στην Αίγυπτο για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς. Μετά από σαράντα χρόνια, ετοιμοθάνατος ο ένας από τους δράστες, αποκάλυψε ότι τους είχαν δολοφονήσει και ρίξει σε ένα βάραθρο της περιοχής.
Κλήθηκε τότε ένας φίλος από τον Κάτω Πόρο, που είχε πρακτικές αναρριχητικές ικανότητες σαν συλλέκτης δίκταμου από γκρεμνά, και τα σχετικά σκοινιά κλπ., και κατέβηκε στο βάραθρο από όπου πράγματι ανέσυρε τους δυο σκελετούς και μάλιστα με δεμένα ακόμα τα χέρια στον σκελετό. Κηδεύτηκαν στον Πρινέ Ρεθύμνης μετά από σαράντα χρόνια. Δολοφόνες λίρες…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.