Μουσείο Τυπογραφείας

Χρέη 89 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο

Τα 89 εκατομμύρια ευρώ ξεπερνούν οι οφειλές προς το δημόσιο από επιχειρήσεις που έχουν ή είχαν την έδρα τους στα Χανιά για όσο διάστημα λειτουργούσαν. Αυτό προκύπτει από τη σχετική λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
H γ.γ. δημοσιοποίησε τα ονόματα 13.730 οφειλετών του δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Πρόκειται για τα ονόματα 6.226 φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 19,6 δισ. ευρώ καθώς και 9.453 εταιρειών με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 63 δισ. ευρώ.
Στόχος της δημοσιοποίησης των ονομάτων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, είναι η πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών καθώς και η εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων και η φορολογική συμμόρφωση.
Oπως διευκρινίζεται οι οφειλές τους καθυστερούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Μάλιστα, πρόκειται για τις περιπτώσεις των οφειλετών, όπως σημειώνει η Γ.Γ.Δ.Ε. που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail, για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.
Eχουν εξαιρεθεί οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της καθώς και όταν -με δικαστική απόφαση- έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών. Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Σε επίπεδο Χανίων η μεγαλύτερη οφειλή νομικού προσώπου προέρχεται από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Χανίων και ξεπερνά τα 9 εκκατομύρια ευρώ. Στη σχετική λίστα βρίσκεται και η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μάλεμε. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές Ενώσεις συμμετείχαν στη δημιουργία της Ενωσης Κυδωνίας – Κισάμου η οποία σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης με τα ακίνητά της να έχουν βγει στο… σφυρί.
Συνολικά στη λίστα βρίσκονται 40 αριθμοί φορολογικού μητρώου, με επιχειρήσεις που ασχολούνται σε διάφορους κλάδους, όπως τον τουρισμό, την εστίαση, το εμπόριο, τις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Ως μεγαλύτερος οφειλέτης του δημοσίου πανελλαδικά εμφανίζεται η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, με σύνολο οφειλών 8,54 δισ. ευρώ (από την υπόθεση των δομημένων ομολόγων).
Στη συνέχεια ακολουθεί η παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη 1,35 δισ., η Carrera Mobile Εμπόριο Κινητών και Τηλεπικοινωνιών Α.Ε. με οφειλές 864 εκατ. ευρώ, η Αγιομαυρίτης – Φωτογραφικά είδη ΑΕΒΕ με οφειλές 654 εκατ. ευρώ, η Δυναμοχημική Α.Ε.Β.Ε. με 708 εκατ. ευρώ, τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ με οφειλή 654 εκατ. ευρώ, η Φωτογραφικά Υλικά Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με χρέη 649 εκατ. ευρώ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με 629 εκατ., η ΕΑΒ με 461 εκατ. ευρώ και η Πειραική Πετρελαϊκή ΑΕ με υποχρεώσεις προς το δημόσιο ύψους 448 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, τις μεγαλύτερες οφειλές στο δημόσιο έχει ο Ν.Κ. με 1,26 δισ. ευρώ και ακολουθούν άλλα ονόματα με οφειλές 428 εκατ ευρώ, 363 εκατ ευρώ, κ.ά.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.