Μουσείο Τυπογραφείας

Χώμα με… ιστορία

» Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Μάχης της Κρήτης

Χώμα από τη χανιώτικη γη που πολέμησαν οι Αυστραλιανοί και Νεοζηλανδοί σύμμαχοι τους ναζί κατά τη Μάχη της Κρήτης, θα τοποθετηθεί σε Μνημείο που κατασκευάζεται στο Σίδνεϊ προς τιμήν των Αυστραλιανών που πολέμησαν σε διεθνείς εκστρατείες.
Το χώμα  από το Ακρωτήρι Σπάθας παρέλαβε, χθες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης που πραγματοποιήθηκαν στο Κολυμπάρι, ο πλοίαρχος Timothy Byles, Ακόλουθος Άμυνας Νότιας Ευρώπης.
Οι εκδηλώσεις με διοργανωτή τον Δήμο Πλατανιά και την 5η ΤΑΞΠΖ Κρήτης ξεκίνησαν με   επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου στο Μνημείο Πεσόντων Ευελπίδων που βρίσκεται στον πανοραμικό λοφίσκο περιοχής του Κολυμπαρίου.
Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, ο εν αποστρατεία Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, φορέων, συλλόγων, ξένες αντιπροσωπείες, η Σχολή Ευελπίδων, η μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών και αρκετός κόσμος.
Μετά τις καταθέσεις στεφάνων, παιάνισαν οι Εθνικοί Ύμνοι τριών συμμαχικών με την Ελλάδα κρατών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα ομιλιών της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης με ομιλίες για τη Μάχη της Κρήτης και τη συμπλήρωση 190 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Ευελπίδων.
Ιδιαίτερες στιγμές αποτέλεσαν οι συγκινητικές ομιλίες  από τον εύελπι Βασίλειο Νικόπουλο, αρχηγό της 1ης Τάξεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ο οποίος αναφέρθηκε στη Μάχη τη Κρήτης και την συμβολή των Ευελπίδων και του εν αποστρατεία στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, παλιού Εύελπι που πολέμησε στην Κρήτη.
2Ξεχωριστή στιγμή ήταν η παράδοση χώματος από το Ακρωτήρι της Σπάθας του Δήμου Πλατανιά – τόπο που πολέμησαν τα μέλη των Αυστραλιανών και Νέο Ζηλανδών Σωμάτων Στρατού (ΑΝΖΑC) – από τον δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη στον Εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, Πλοίαρχο Timothy Byles, ακόλουθο Άμυνας Νότιας Ευρώπης.
Ο διοικητής της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού Γρ. Κοκολάκης κατά την ομιλία του επεσήμανε «τον ηρωισμό και την εθελοθυσία των Ευελπίδων που έπεσαν υπέρ “Βωμών και Εστιών” στη Μάχη της Κρήτης».

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
•Σήμερα οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν: στις 10 π.μ. στο Φρούριο Φιρκά (επίσημη έπαρση Σημαιών, Εθνικοί Ύμνοι), στις 11.30 π.μ. με εμβατήρια από τη Στρατιωτική Μουσική της 5ης ΤΑΞ.ΠΖ στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και στη 1 μ.μ. στην πρώην 42η Οδό Τσικαλαριών –  Μνημείο Στρατιωτικού Εκστρατευτικού Σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδων (ANZAC) εις Μνήμην της 27ης Μαΐου 1941. Επίσης στις 6 μ.μ. στο Γαλατά στο Μνημείο Ελληνο-Νεοζηλανδών και στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 190 Χρόνια από την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπιδων (ΣΣΕ).

Επιλογή αρχείων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.