Μουσείο Τυπογραφείας

Χελώνα – “μασκότ” στο παλιό λιμάνι των Χανίων, με το όνομα “Χάρης” (video)

Από το χέρια των ψαράδων του λιμανιού “τρώει” ο “Χάρης”, η χελώνα που εδώ και 10 καλοκαίρια είναι μόνιμος κάτοικος στο Ενετικό Λιμάνι!

Δεκάδες τουρίστες καθημερινά περιμένουν το τάισμα της χελώνας για να την φωτογραφίσουν.

Το θαυμάσιο ζώο έχει προσαρμοστεί τόσο πολύ με το περιβάλλον που δέχεται το τάισμα του Παύλου Κοπάση, ενώ έχει φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές από τους επισκέπτες του λιμανιού.

«Ο “Χάρης” έρχεται εδώ στο λιμάνι εδώ και 10 χρόνια. Τον βλέπουμε συνήθως τον Ιούνιο και φεύγει τον Οκτώβριο. Όλο αυτό το διάστημα ζει στο λιμάνι και είναι η “ατραξιόν” του. Έχει πιο πολλές φωτογραφίες από όλους μας. Έρχονται οι τουρίστες, που τους έχουν πει ότι βγαίνει μπροστά στη ταβέρνα “Βασιλικό”, και τον ψάχνουν» μας λέει ο κ. Κοπάσης. Σε ένα πλαστικό κουτί έχει κομμάτια καλαμάρι. Μόλις ρίχνει μερικά από αυτά στη θάλασσα η χελώνα εμφανίζεται και αρχίσει να τα τρώει. Ο συνομιλητής μας ανεβαίνει σε ένα σκάφος και αφήνει κομμάτια καλαμαριών στο στόμα της χελώνας που περιμένει από κάτω με το στόμα ανοικτό!

«Μου έχει τύχει να μείνω από σαρδέλες στο μαγαζί γιατί τις έχω δώσει στο “Χάρη”. Θέλει 7-8 κιλά τροφή καθημερινά, γιατί όπως βλέπετε είναι μεγάλος υπολογίζω ότι θα φτάνει από 80 έως 100 κιλά» αναφέρει ο ψαράς.

Η χελώνα πέρα από την τροφή αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι στο συγκεκριμένο σημείο την νοιάζονται. «Έχει μπλέξει 2-3 φορές σε σκοινιά και είχα πέσει στη θάλασσα για να την βγάλω. Μια φορά το σκοινί είχε μπλέξει στο κεφάλι της και το έκοψα με μαχαίρι. Για αυτό πιστεύω ότι με αναγνωρίζει και καταλαβαίνει ότι την βοήθησα» σημειώνει.
Η χελώνα κινείται μέσα στο λιμάνι μαζί με δεκάδες αλιευτικά, τουριστικά και άλλα σκάφη. «Είναι επικίνδυνο αλλά φαίνεται να έχει προσαρμοστεί. Όταν ακούει το θόρυβο της προπέλας πηγαίνει πιο βαθιά και έτσι δεν την χτυπάνε. Πάντως το ότι έρχεται επί 10 χρόνια συνέχεια είναι κάτι χαρακτηριστικό» καταλήγει ο κ. Κοπάσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.