Μουσείο Τυπογραφείας

Χάρη από τον Λιθουανό πρόεδρο σε Ρώσους που είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα απένειμε χάρη σήμερα, όπως αναμεταδίδει στην κεντρική σελίδα το ΑΠΕ/ΜΠΕ, σε δύο Ρώσους που είχαν καταδικαστεί το 2017 για κατασκοπεία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιθανή ανταλλαγή κατασκόπων με τη Μόσχα. Σύμφωνα με λιθουανικά ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζουν, οι δύο Ρώσοι, ο Νικολάι Φιλίπτσενκα και ο Σεργκέι Μοϊσεϊένκα, ενδέχεται να ανταλλαχθούν με δύο Λιθουανούς, τον Γεβγκένι Ματάιτις και τον Αριστίντας Ταμοσάιτις, και τον Νορβηγό Φρούντε Μπάρι – και οι τρεις έχουν καταδικαστεί για κατασκοπεία από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Διάταγμα που υπέγραψε οι πρόεδρος Ναουσέντα αναφέρει ότι στους Ρώσους απονεμήθηκε χάρη δυνάμει νέου νόμου για τις ανταλλαγές κατασκόπων. Όταν ήρθε σε επαφή μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπηρεσίες της λιθουανικής προεδρίας αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. «Θα απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήσεις πολύ σύντομα», περιορίστηκε να πει ο Αντάνας Μπουμπνέλις. Σύμφωνα με λιθουανούς αξιωματούχος, ο Φιλίπτσενκα εργαζόταν για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας FSB και είχε αποπειραθεί να στρατολογήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Καταδικάστηκε να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη. Δεν άσκησε έφεση. Στον Μοϊσεϊένκα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και έξι μηνών, διότι φερόταν να στρατολόγησε λιθουανό σμηναγό που υπηρετούσε στην αεροπορική βάση μεγάλης σημασίας Σούλεϊ. Δήλωσε αθώος. Δύο λιθουανοί πολίτες είχαν επίσης καταδικαστεί το 2016 για την αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών της χώρας σε αξιωματικό της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.