Μουσείο Τυπογραφείας

Brexit: Τέλος του 1ου Μέρους

Μετά από περίπου 4 χρόνια αβεβαιότητας, το 1ον Μέρος του Brexit περατώθηκε. Στις 31 Ιανουαρίου 2020, το ΗΒ εξήλθε της ΕΕ. Για να επαναλάβομε τη ρήση του Churchill, αυτό είναι μόνον «το τέλος της αρχής».
Μια ιστορία 47 χρόνων μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τελείωσε.
Μαζί της θυμηθήκαμε το Στρατηγό. Το 1958, έξι χώρες της Ευρώπης δημιούργησαν την ΕΟΚ. Ο Ντε Γκώλ και ο Αντενάουερ είχαν συμφιλιώσει τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο μεγάλος νικητής του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η Βρετανία, δεν ήταν μεταξύ των δημιουργών της ΕΟΚ. Θέλησαν να εισέλθουν. Ο στρατηγός Ντε Γκώλ, όμως, είπε όχι. Δεν ήθελεν τους «Αγγλο-σάξωνες» μέσα στην Ευρώπη (βλ. Χρίστος Α. Θεοδούλου, Θέσεις…, Λευκωσία, Εκδόσεις «ΧΕΛΚΑ», 1971, σελ. 31-32, «Γαλλία 1969: Χαιρετισμός στον Αρχηγόν»). Αργότερα, όμως, το ΗΒ εισήλθε το 1973 για να εξέλθει το 2020.
Μια ιστορία αμφισβητήσεων και διχογνωμιών. Μετά, όμως, την επικράτηση του Γαλλο-Γερμανικού άξονα ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε το ΗΒ να παραμείνει στην ΕΕ. Παρ’ όλα τα πλεονεκτήματα της παραμονής μια μικρή πλειοψηφία το ανάγκασε να αποχωρήσει.
Στις Βρυξέλλες το κλίμα ήταν βαρύ. Μερικοί Ευρωβουλευτές τραγούδησαν στους Βρετανούς «το βαλς του αποχαιρετισμού». Η Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν τους είπε: «θα μας λείψετε». Βέβαια οι Άγγλοι οπαδοί του Brexit ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα .
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Τώρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα, αφού θα γίνει διαπραγμάτευση για την τελική Συμφωνία Αποχώρησης.
Η αποχώρηση της Βρετανίας θα επηρεάσει την ίδια καθώς και τις χώρες που συνεργάζονται μαζί της, όπως η Κύπρος. Ο αντίκτυπος και οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να φαίνονται από τώρα. Ας ελπίσομε ότι δεν θα είναι καταστροφικές για καμμία πλευρά.
Αν έχει κάτι να μάθει η Ευρώπη από το Brexit, είναι να προσπαθήσομε να έχομε λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη δύναμη των Βρυξελών και περισσότερη ελαστικότητα για τις πολιτικές των 27 Κρατών-Μελών. Συμπαγές μέτωπο προς τα έξω και «πάγωμα» στην εισδοχή άλλων Μελών για ένα διάστημα, μέχρις ότου τακτοποιήσομε τα του οίκου μας. Και πέραν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.